Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

No Drakulas līdz Hamletam latviski

Latvijas Nacionālā opera un balets jauno sezonu sāks ar četrām pirmizrādēm.

Latvijas Nacionālā opera un balets jauno 2021./2022. gada sezonu sāks ar četru jauniestudējumu pirmizrādēm. Tās piedzīvos operas Simons Bokanegra un Pelnrušķīte, kā arī baleti Drakula un Divi metri. Pēc ilgāka laika atkal gaidāma latviešu komponista operas pirmizrāde – Jāņa Kalniņa Hamlets. 

Raženais rudens

Jaunā sezona tiks atklāta ar poļu horeogrāfa Kšištofa Pastora baleta Drakula pirmizrādi 10. septembrī. Krāšņais, neoklasiskais balets ar Vojceha Kilara mūziku tapis pēc Brema Stokera pasaulslavenā romāna motīviem. Jauniestudējuma muzikālais vadītājs ir Mārtiņš Ozoliņš, kostīmus un scenogrāfiju veidojuši Čārlzs Kjūsiks Smits un Fils R. Danielss. 

Īru rakstnieka Brema Stokera XIX gadsimta nogalē sarakstītais romāns Drakula iedvesmojis visdažādāko žanru māksliniekus. Kšištofs Pastors šo aizraujošo stāstu izteicis krāšņajā baleta valodā, par pamatu ņemot Vojceha Kilara mūziku gotiskajai kinofilmai Brema Stokera Drakula. Horeogrāfs uzsver, ka šis nav šausmu stāsts par vampīriem. Drakulas vēstījums ir par mīlestību, kas ilgst četrsimt gadu. Baleta pasaules pirmizrāde notika 2018. gadā Rietumaustrālijas baletā Pērtā. Iestudējums saņēmis vairākas balvas un nominācijas. Latvijas Nacionālā baleta iestudējumā lomas interpretēs Jūlija Brauere, Jolanta Lubēja, Sabīne Strokša, Ieva Rācene, Annija Kopštāle, Raimonds Martinovs, Viktors Seiko, Antons Freimans, Filips Fedulovs, Kārlis Cīrulis, Aleksandrs Osadčijs un citi baleta mākslinieki.

Jau pērn sagatavotais Džuzepes Verdi vēsturiskās drāmas Simons Bokanegra (1857) uzvedums pirmizrādi piedzīvos 26. septembrī Normunda Vaiča muzikālajā vadībā. Šī darba pirmiestudējumu Latvijas Nacionālajā operā veidojusi britu radošā komanda: tas tapis Stīvena Lolesa režijā, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks ir Leslijs Traverss, horeogrāfe – Linne Hoknija. Galvenajās lomās redzēsim Rinaldu Kandalincevu, Tatjanu Trenoginu, Tadu Girininku un Mihailu Čuļpajevu. Operas titulvaronis kļūst par Dženovas dodžu, balsojumā pārspējot aristokrātu Fjesko, taču abus saista ne tikai cīņa par varu, bet arī kāda liktenīga sieviete. 
Opernama Jaunajā zālē 30. septembrī gaidāma pirmizrāde Elzas Leimanes, Antona Freimana un Aivara Leimaņa baletam Divi metri, kas trijās atsevišķās etīdēs gan nopietni, gan ar humoru apspēlē baleta mākslinieku darbu un pārdzīvojumus pandēmijas ierobežojumu laikā, kā arī atsākot dejot pēc ilgāka piespiedu pārtraukuma. Aivara Leimaņa veidotā etīde demonstrē, kā izskatītos balets, ja māksliniekiem būtu jāievēro divu metru distance. Visās trijās etīdēs baleta mākslinieki ne tikai dejos, bet arī runās.

Džoakīno Rosīni operas Pelnrušķīte pirmiestudējums LNOB, kura režiju, horeogrāfiju, scenogrāfiju un kostīmus veidojis radošais duets Barbe & Doucet – Reno Dusē un Anrī Barbs, bet muzikālais vadītājs ir Pēters Halāss, pirmo reizi būs skatāms 31. oktobrī. Pazīstamā pasaka risināsies kā jautra drāma pieaugušajiem kabarē noskaņās 30. gadu Ņujorkā. Lomās: Reičela Kellija, Pablo Martiness Kardenass vai Mihails Čuļpajevs, Peters Kalmans, Kalvis Kalniņš vai Rinalds Kandalincevs, Jūlija Vasiļjeva, Laura Grecka un Rihards Mačanovskis. 

Līdztekus četrām pirmizrādēm septembrī un oktobrī būs skatāmi arī iepriekšējās sezonās tapuši iestudējumi, kā arī divi kamermūzikas koncerti – Evijas Martinsones solokoncerts 12. septembrī un koncerts Sapnī 30. oktobrī. Šoruden gaidāmas vairākas operas solistu debijas. 17. septembrī Džakomo Pučīni operā Madama Butterfly Čo-Čo-sanas lomu pirmo reizi dziedās Tatjana Trenogina, Pinkertona – Artjoms Safronovs. Abi mākslinieki nesen papildinājuši Latvijas Nacionālās operas solistu ansambli. Džakomo Pučīni operā Toska 7. oktobrī titullomā debitēs Dana Bramane, Kavaradosi lomā – Raimonds Bramanis, Skarpijas lomu pēc ilga pārtraukuma dziedās Jānis Apeinis.

Divi iestudējumi Jaunajā zālē paredzēti bērniem. Džankarlo Menoti operas Amāls un nakts viesi uzvedumu veidos diriģents Normunds Vaicis, režisori Anta Priedīte un Gundars Silakaktiņš, scenogrāfs Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece Jurate Silakaktiņa. Elitas Bukovskas veidotā koncertizrāde Burvju durtiņas operā iepazīstinās ar izrādes tapšanas noslēpumiem, par pamatu ņemot Arvīda Žilinska mūziku. Būs arī tradicionālie Vecgada koncerti Operā. Pasākumiem, kas paredzēti visai ģimenei, tiek piemērots drošības līmenis – ar maskām –, un tas būs pieejams ar derīgiem Covid-19 sertifikātiem, tajā skaitā ar negatīvu testa rezultātu.  

Latviešu opera 

Janvārī pirmizrāde plānota latviešu opermūzikas meistardarbam – Jāņa Kalniņa operai Hamlets. Iestudējumu ar LNO ģildes ASV finansiālu atbalstu veido muzikālais vadītājs Mārtiņš Ozoliņš, režisore Kristīna Vuss no Vācijas, scenogrāfs Andris Eglītis un kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka. "Ar Jāņa Kalniņa Hamletu man bija saskare, kad, studējot 4. kursā, Operas studijā 1987. gadā iestudējām šīs operas 2. cēlienu. Toreiz dziedāju Kapraču duetu kopā ar Pēteri Grāveli, un jau kopš tā brīža brīnījos, kāpēc šī izcilā opera netiek uzvesta mūsu Operteātrī. Tagad, būdams Operas direktors, es varu to īstenot," stāsta Egils Siliņš.

"Manuprāt, mēs šo operu varētu veiksmīgi parādīt un izplatīt Eiropas teātros. Ja to adaptētu vācu valodā, par to varētu ieinteresēties teātri, kuri meklē kvalitatīvus darbus ārpus ierastā un visiem labi zināmā "zelta repertuāra". Pētera Vaska mūzika skan visā pasaulē, kāpēc lai neskanētu Jāņa Kalniņa Hamlets? Varbūt skan mazliet utopiski, bet nav nereāli. Ir daudzi operu apmeklētāji, kas Karmenu un Traviatu jau ir redzējuši un vēlas iepazīt kaut ko jaunu."

Martā Latvijas Nacionālajā operā viesosies izcilais itāļu diriģents Pjērs Džordžo Morandi. Viņa vadībā notiks Džuzepes Verdi operas Aīda atjaunojums un Verdi operas Luīze Millere koncertuzvedums, kas būs pirmais šā darba atskaņojums Latvijā. Aprīlī sekos izcilā horeogrāfa Marko Gekes laikmetīgā baleta Ņižinskis pirmizrāde, maijā – pirmizrāde  Volfganga Amadeja Mocarta operai Dons Žuans, ko veidos tā pati radošā komanda no Argentīnas, kura savulaik LNOB iestudēja operu Figaro kāzas – režisors Marselo Lombardero, scenogrāfs Djego Siliano un kostīmu māksliniece Lusiana Gutmane. Maijā solokoncertu sniegs viens no šobrīd izcilākajiem basiem pasaulē Ginters Groisbeks. Kā atklāja LNOB direktors, par solokoncertu, kas varētu notikt aprīlī, notiek sarunas ar mūsu pasaulslaveno mecosoprānu Elīnu Garanču. Sezonu vainagos Rīgas Operas festivāls, operu jauniestudējumu parādei pievienojot arī sezonas baleta jaunuzvedumus. 
Atbilstoši valstī noteiktajiem ierobežojumiem LNOB piedāvā apmeklēt pasākumus divos drošības līmeņos: bez maskām – uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu par pilnu vakcinācijas kursu vai Covid-19 pārslimošanu pēdējā pusgadā; ar maskām – uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu, arī ar negatīvu Covid-19 testa rezultātu. Šajos pasākumos jālieto sejas maskas un jāievēro 2 m distance. Katra pasākuma nosacījumi atrodami interneta vietnes www.opera.lv sadaļā Kalendārs vai www.bilesuparadize.lv. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja