Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jaunības sadursme ar realitāti. Valmieras teātrī – izrāde Jaunākā brāļa vasara

"Lugas Jaunākā brāļa vasara panākumi bija svarīgs impulss Gunāra Priedes daiļrades attīstībā, ievadot ražīgu rakstnieka darbības posmu. Iestudējums Dailes teātrī (1955. gadā) un publikas atsaucība apliecināja, ka skatītājus interesē tāda latviešu dramaturģija, kurā saskatāms patiess dzīves atveidojums, tas rosināja jaunai oriģināldarbu sacerēšanai un to iestudēšanai. Luga Jaunākā brāļa vasara kļuva arī par vienu no pirmajiem sacerējumiem visā latviešu rakstniecībā, kas iezīmēja t. s. politiskā atkušņa laiku (1953–1964) literatūrā," tā rakstīts Nacionālajā enciklopēdijā.

Luga atspoguļoja padomju dzīves realitāti ar visu tās deformēto ideoloģiju, nebaidoties balansēt starp toreiz pieļaujamo un nepieļaujamo jaunu cilvēku redzējumā. Šī ir luga, kuru jauns cilvēks rakstījis jaunībai.

Luga uzrakstīta vairāk nekā pirms pusgadsimta, bet laiku pa laikam šis darbs piedzīvo uzvedumu kādā no teātriem. Kāpēc? Režisore Inese Mičule jau sen gribējusi iestudēt kādu no latviešu dramaturgu lugām, taču ne no jaunajiem autoriem, bet – no iepriekšējās paaudzes. "Gunāra Priedes atstātais mantojums nav aizmirstams ideoloģiski saindētā laikmeta dēļ, kurā viņš dzīvoja un rakstīja," saka režisore. "Meklēju materiālu, lai varētu esošo Valmieras teātra ansambli salikt kopā vienā izrādē ar jauno aktieru kursu. Šī luga parādīja, ka tāda simbioze ir iespējama," savas izvēles praktisko pusi raksturo I. Mičule. Lomas izrādē atveido aktieri Sandis Runge, Diāna Krista Stafecka, Krišjānis Strods, Kārlis Freimanis, Uldis Sniķers, Ieva Puķe, Anna Nele Āboliņa, Meinards Liepiņš, Eduards Johansons, Katrīna Griga, Ieva Estere Barkāne, Mārtiņš Meiers, Krišjānis Salmiņš un Māra Mennika.

Lugā ir daudz jauniešu lomu, jo stāsts ir par Uģa Daugavieša – tikko tehnikumu beiguša jaunieša – vasaru, kad viņš ierodas praksē kolhozā. Kolhozs, tehnikums, celtnieku vienība – mūsdienu jauniešiem šie ir sveši vārdi. Bet izrāde jau arī nav par to. "Būtiskais ir saprast saturu, ko ietver jēdziens "kolhozs". Ir vērts atcerēties to vēl neseno pagātni Latvijā, kad tika iznīcinātas saimniecības, cilvēki strādāja bez algas. Tas darba procesā, iestudējot izrādi, katru, kas iedziļinājās, tikai bagātināja. Bet mūsdienīgais izrādē ir viss, izņemot pagājušo gadsimtu raksturojošo vidi, politisko režīmu," paskaidro I. Mičule. Tēmas, kas lugā virmo, – ilgas, sapņi, mīlestība – ir būtiskas arī šodien. Cilvēks ar savām vājībām, pozitīvajām īpašībām, viņa veidošanās par personību un pārpratumi, ko rada jaunības maksimālisma sadursme ar dzīves realitāti, pirmā nelaimīgā mīlestība, skumjas, kļūdas un maldi ir tikpat aktuāli mūsdienās, kā pirms pusgadsimta, pirms gadsimta un vēl senāk. "Jauna cilvēka iekšējie un ārējie konflikti mūžīgi ir nodarbinājuši cilvēkus visos laikos," teic režisore.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja