Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zelta lauva izgaismo nakti

Venēcijas biennāles goda balvas piešķirtas režisoram Kšištofam Varlikovskim un dzejniekam Kejam Tempestam

Venēcijas biennāle ir paziņojusi, ka poļu režisors Kšištofs Varlikovskis šogad saņems goda balvu Zelta lauva par mūža ieguldījumu teātra mākslā, savukārt angļu dzejnieks, dramaturgs, reperis un skatuves mākslinieks Kejs Tempests iegūs Sudraba lauvu, kas tiek pasniegts daudzsološākajiem jaunajiem talantiem. Šīs kandidatūras ir izvēlējušies skatuves mākslas apvienības ricci/forte dibinātāji itāļu režisori Džanni Forte un Stefano Riči, kuri šogad ir Venēcijas biennāles teātra sadaļas vadītāji un kuratori. Viņu ieteiktos laureātus ir apstiprinājusi biennāles direktoru padome. 

Apbalvošanas ceremonija notiks Venēcijas biennāles 49. Starptautiskajā teātra festivālā, kura norise paredzēta no 2. līdz 11. jūlijam. Venēcijas biennāle ir institūcija, kas rīko laikmetīgās mākslas un arhitektūras izstādi, Starptautisko Venēcijas kinofestivālu, kā arī dejas, mūzikas un teātra festivālu. Biennāles piešķirtās balvas ir vienas no prestižākajām godalgām šajos mākslas žanros.  

Vēlme mīlēt

"Zelta lauva īpaši spoži mirdz naktī, kad mūsu dienas ir kļuvušas tik tumšas," atbildot uz KDi apsveikumu, raksta Kšištofs Varlikovskis. 

"Jau ilgāk nekā divdesmit gadu Kšištofs Varlikovskis veicina Eiropas teātra valodas atjaunošanu," teikts Venēcijas biennāles paziņojumā. "Savās izrādēs oriģināli izmantojot kino atsauces un video, viņš rada jaunu teātra formu, kuras mērķis ir nostiprināt saikni starp lugu un publiku. Kšištofs Varlikovskis mudina skatītājus noplēst papīra fonu no savas dzīves un atklāt to, kas ir paslēpts aiz tā. Viņš ir brīvs mākslinieks, kurš rada poētiskas plaisas, lai caur tām stars varētu izgaismot monētas otru pusi. Mākslinieks izlaužas cauri lietu garozai, lai pieskartos sirdsapziņai. Viņš nolaižas sāpju bezdibenī un apšauba gan lielās vēstures, gan mūsu individuālās eksistences divējādo dabu. Viņš piedāvā savu sabiedrības redzējumu – tā ir sabiedrība, kuru apdraud radikālas pārmaiņas un kuru arvien ciešāk aplenc negausīgu plēsoņu valdošā šķira. Viņš runā par vardarbību sociālajās un ģimenes attiecībās un uzsver emociju spēku – to, ko mums spēj dot vēlme mīlēt," savu izvēli pamato Džanni Forte un Stefano Riči.  

Piecdesmit astoņus gadus vecais Kšištofs Varlikovskis ir Varšavas Jaunā teātra dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs. Režisora izrādes, kuru pamatā ir grieķu traģēdijas, Šekspīra lugas un mūsdienu dramaturģija, ir apceļojušas nozīmīgākos festivālus pasaulē. Kšištofa Varlikovska iestudējumos piedalās ne tikai izcilākie poļu aktieri, bet arī franču zvaigzne Izabella Ipēra. Viņa darbi ir sarežģītas, daudzslāņainas, intelektuālas dramaturģijas, vēstures, filosofijas un psiholoģijas elementu konstrukcijas, kas režisoram raksturīgajā vizuālajā estētikā atklāj mūsu dzīves traģiskumu un skaistumu. Kšištofs Varlikovskis veiksmīgi darbojas arī operā, radikāli modernizējot klasisko repertuāru un izaicinot operas viskonservatīvāk noskaņoto publiku. 

Pieķeršanās maigums

Venēcijas biennāles kuratori atzinīgi ir novērtējuši 35 gadus vecā Keja Tempesta eksperimentus dzejā, mūzikā un performances mākslā. Sudraba lauvas laureāts Kejs Tempests agrāk bija pazīstams kā Keita Tempesta, kura pērn augustā pasludināja sevi par nebināru personu (runājot par Keju Tempestu, ir jāizmanto vietniekvārds "viņi"). Savulaik viņi ir uzstājušies arī Rīgā. 

"Kejs Tempests pārstāv spēcīgāko, novatoriskāko balsi runātās dzejas žanrā. Šī balss ceļas pāri Anglijas literatūrai un pārvar nacionālās robežas, tā iemieso dedzīgu drosmi un ar gaišu skatienu apraksta ciešanas, vientulību, bailes un nedrošību, kā arī visu to neredzamo, ko viņi paši ir piedzīvojuši, – tas ir saistīts ar identitāti, liekulību, marginalitāti un sašutumu, ko raisa mūsdienās dominējošā, nomācošā morāle," Keja Tempesta sasniegumus raksturo režisori Džanni Forte un Stefano Riči. 

Itāļu mākslinieki piebilst, ka Keja Tempesta daiļradē apvienojas dusmas un pieķeršanās maigums. Dzejnieka pantos sadzīvo līdzība ar Šekspīru, sociālais vēstījums, klasisko mītu varenums un hiphopa ritmiskums. Kejs Tempests vienmēr runā dzeju no sirds un piesaista arvien plašāku auditoriju – viņi dziļi iekļūst katra klausītāja dvēselē, liekot ielūkoties sevī un savas sāpīgās intimitātes spogulī.  

Iepriekš Venēcijas biennāles Zelta lauvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā ir saņēmuši Ferručo Solēri, Ariana Mnuškina, Rožē Asafs, Irēne Papa, Tomass Ostermeiers, Luka Ronkoni, Romeo Kastelluči, Jans Lauverss, Kristofs Martālers, Deklans Donelans, Katrīna Braka, Antonio Reca un Flāvija Mastrella, Jenss Hilje un Franko Vizioli. Savukārt Sudraba lauvas ieguvēju vidū ir bijuši Anhelika Lidela, Fabriss Murža, Maja Klečevska, Jetse Batelāns un Alesio Marija Romāno, kā arī apvienības Rimini Protokoll, Agrupación Señor Serrano, Babilonia Teatri un Anagoor.   

Informācija: www.labiennale.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja