Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Izrādes Jūtu tektonika recenzija. Pļauka vai izvarošana

Gaisīgu franču melodiju pavadījumā uz Nacionālā teātra skatuves notiek cīņa gandrīz par dzīvību un nāvi

Nedaudz reklamēšu kolēģa darbu. Operators Guntis Lēmanis Nacionālā teātra pirmizrādē Jūtu tektonika apvaicāja vairākus skatītājus, un rezultātu var aplūkot portālā Diena.lv. Šoreiz tas ir svarīgi tāpēc, ka publika ir stāvā sajūsmā. Arī sociālajos tīklos sajūsmas viļņi plūda ar lielu joni, ko raksturo Aivara Borovkova frāze: "Mēs joprojām jūsmojam mājās par to izrādi", kas bija ierakstīta tviterī vairākas dienas pēc pirmā prieka sauciena. Taču šis nav tas gadījums, kad publika aizrautos ar viegli smeldzīgu melodrāmu vai mazliet sērīgu komēdiju franču melodiju ietvarā. Te uz skatuves tiek risināts šerpāks sižets. Vai tas nozīmē, ka franču noskaņu apburtā publika ir gana nežēlīga un īstenībā labprāt noraugās uz citu ciešanām?

Ciešanas vieglā formā

Ēriks Emanuels Šmits ir latviešu skatītājam pazīstams autors (lai atceramies kaut vai Izvirtuli Dailes teātrī un Oskaru un Rozā dāmu Daugavpilī), un šajā sezonā ar viņa vārdu saistās ne tikai Nacionālā teātra plāni – Dailes teātrī ieplānotā jauniestudējuma Milēdija izrādes ir ne vien izsludinātas, bet gandrīz jau pārdotas.

Režisors Mihails Gruzdovs Jūtu tektonikā Nacionālajā teātrī ir mēģinājis radīt vieglu formu, vienlaikus pastiprinot varoņu ciešanas. Tādējādi izrāde lūst. Rotaļīgumu, uz kura āķa ķert publiku, režisors cenšas panākt, iesaistot muzicējošu aktieru grupu, savukārt scenogrāfs Aigars Ozoliņš mēģinājis panākt vieglumu noformējumā, izvietojot uz skatuves lielu ekrānu kā rasējamo dēli, uz kura kāda roka zīmē konkrētajā brīdī vajadzīgo fona bildi. Ekrāna priekšā kreisajā malā uzlikta palielināta galda lampa, kas šajā pusē sēdošajiem traucē izlasīt dzejoļa tekstu latviski, kad uz skatuves tiek deklamēts franču valodā. Vēl noskaņas radīšanā iesaistīti divi brīnišķīgi, taču absolūti nemērķtiecīgi nodarbināti aktieri – Astrīda Kairiša un Ģirts Jakovļevs –, kuri būtībā pilda dekorācijas funkciju, atveidojot simtgadīgu pāri un savstarpēji atzīstoties mīlestībā.

Attiecību atsalšana

Šajā iepakojumā slēpjas stāsts, kuru faktiski būtu iespējams iestudēt tikpat rotaļīgā manierē, nezaudējot nopietnību un dramatismu beigu daļā. Proti, kāda pievilcīga sieviete politiķe Diāna (Indra Roga), uzskatot, ka viņas mīļotā vīrieša Rišāra (Ivars Puga) jūtas sākušas atdzist, izprovocē viņu uz attiecību atsalšanu līdz draudzības līmenim, kam vīrietis labprāt piekrīt. Tad Diāna nolīgst jaunu rumāņu izcelsmes prostitūtu Elīnu (Liene Sebre), kura savaldzina Rišāru, un nākamajā rītā pēc abu mīlētāju kāzu nakts ierodas ar dokumentiem un cenšas tikko nodibināto ģimeni sagraut. Tomēr atgūt Rišāru Diānai tā arī neizdodas. Samežģīts sižets.

Izrādē Mihails Gruzdovs, iespējams, ļaujot Indrai Rogai pašai regulēt savas varones emocionālo temperatūru, akceptē, ka jau teju no sākuma Diāna sāk ciest pa īstam un atriebties pa īstam, burtiski ar zobiem un nagiem. Šīs ciešanas un Diānas trakošana brīžiem rada neomulīgu sajūtu, ka skatītājs spiests vērot histēriskas, iespējams, pat garīgi ne pārāk veselas sievietes plosīšanos. Režisors to akceptē.

Prostitūtas poētiskais pakalpojums

Būtu vēlams no Ivara Pugas tēlojuma precīzāk nojaust, cik ilgi visa šī situācija ir rotaļa viņam un kurā brīdī notiek klikšķis, kad viņš iemīl Elīnu. Pašlaik skatītājam ir grūti saprast, ko šis vīrietis jūt un nejūt un kāpēc viņš tik viegli atsakās no Diānas un pa galvu, pa kaklu iekrīt viņas veidotajā slazdā. Elīnas loma ir būtisks notikums jaunās aktrises Lienes Sebres radošajā biogrāfijā, tāpēc vēl jo vairāk žēl, ka šo smagi cietušo, vardarbīgi "uz paneļa" nolikto rumāņu emigranti, kura prot no galvas lappusēm garus franču autoru dzejoļus, mēs redzam tik robustu, piemēram, kad jaunā sieviete patiesi iemīlas Rišārā, viņa skaļi vaimanā un kož sev rokā.

Te nu mēs nonākam pie ļoti būtiskas ainas, kas Mihaila Gruzdova interpretācijā iegūst citu jēgu, nekā tā ir autoram. Kad Diāna ierodas pie Rišāra nākamajā rītā pēc viņa kāzu nakts un atmasko Elīnu kā prostitūtu, Šmita lugā vīrietis iesit jaunajai sievietei pļauku un aiziet, neko nepaskaidrojot. Gruzdova izrādē notiek vardarbīgs dzimumakts. Un, piedodiet, tā tomēr ir konceptuāla atšķirība – plaukstas sitiens pa seju vai izvarošana. Šis ir brīdis, kad pēc izrādes sižeta loģikas vajadzētu sagrūt visam, kas vien var sagrūt, bet sižets virzās pēc mazāk vardarbīgās lugas loģikas un noslēdzas tieši tik saldsērīgi, kā uzrakstīts, – ar atziņu, ka Diāna un Rišārs mīlējuši viens otru, tomēr viņš palicis pie Elīnas un Elīna, par spīti notikušajam, – pie viņa (un kur gan citur pie šīm atziņām nonākt, ja ne bērēs). Jā, pa vidu vēl ir aina, kurai laikam jāapliecina, ka Diāna nudien ir neveiksminiece, – kad Indras Rogas varone izmisīgā entuziasmā mēģina dziedāt neskanīgā balsī, turklāt to, ka viņas franču valoda ir, maigi sakot, slikta, dzird pat tie, kuri necik daudz franciski nesaprot.

Izrādē ir vēl divi sieviešu tēli: Diānas māte, kuru sev raksturīgajā pašironijā lieliski atveido Lolita Cauka, kā arī pieredzējusī prostitūta Rodika, kura izliekas par Elīnas māti. Zane Jančevska strikti nodala divas Rodikas – nedaudz pavulgāri koķeto, kad viņa tērpta kā prostitūta, un "normāli" runājošo, kad viņa pilda viltus mātes pienākumus.

Mihailam Gruzdovam būtu nācis par labu pašam būt skaidrībā, ko īsti viņš iestudē. Tagad izrāde lūst, bet var jau būt, ka tas pieder pie jūtu tektonikas izpausmēm.

Jūtu tektonika ***
Nacionālajā teātrī 1.III plkst. 18, 14. un 21.III plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 1,50–14,50 

Top komentāri

Paldies
P
Smaga un reizē reibinoša izrāde, ļoti aizrauj. Saistošs sižets, negaidīti ikdienišķi risinājumi, skaistas patiesības. Paldies Gruzdovam, Rogai un visam aktieru ansamblim,- noteikti tiksimies vēlreiz un tiešām nav daudz izrāžu uz kurām gribas aiziet vēlreiz.
Pirāts
P
Izrāde patika un jaunās aktrises Lienes Sebres tēlojums aizrāva! Izrāde, kas prātā vēl ilgi pēc tās beigām..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja