Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tiks pasniegtas Latvijas Mūzikas akadēmijas un LMT Gada balvas 2021

Tiešsaistes videoceremonijā 23. februārī plkst. 12 būs skatāma Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) nozīmīgākā apbalvojuma JVLMA un LMT Gada balva 2021 pasniegšana. Šogad par izciliem sasniegumiem 2021. gadā tiks sumināts JVLMA mācībspēks, diriģents asoc. profesors Andris Veismanis un četri akadēmijas studenti, jaunie mūziķi – Anastasija Kildiša, Daniils Kuzmins, Artūrs Oskars Mitrevics un Hailongs Žangs.

"Kaut arī ārējie apstākļi un šā brīža situācija ir tālu no normas, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas misija ir saglabājusies nemainīga – palīdzēt jaunajiem mūzikas talantiem piepildīt viņu dzīves galveno uzdevumu – kļūt par to, ko ļauj viņos ieliktais potenciāls," gaidot JVLMA un LMT Gada balvas 2021 pasniegšanas ceremoniju, pauž JVLMA rektors profesors Guntars Prānis. "Esmu pārliecināts, ka īpaši šajos sarežģītajos laikos Latvijai ir ļoti nepieciešams ieguldīt jauno cilvēku radošajā potenciālā, kas sabiedrībā tagad un nākotnē stiprinās apziņu par skaistumu un patiesajām vērtībām, kā arī palīdzēs ar lepnumu nest Latvijas vārdu pasaulē."

"Jau vairākus gadus kopā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju godinām esošos un topošos mūzikas profesionāļus. LMT ir ilggadējs kultūras atbalstītājs un tās veidotājs digitālajā vidē, tostarp arī mūsu pašu platformās, jo uzskatām, ka Latvijas vērtības ir mūsu talanti, kuriem jāsasniedz pēc iespējas plašāka auditorija. Vai tās būtu tehnoloģiju inovācijas, vai muzikāls skaņdarbs – esam pierādījuši gan sev, gan pasaulei, ka spējam paveikt. Un šī uzdrīkstēšanās mudina mūs ne tikai domāt, bet arī darīt – īstenojot nākotnes projektus gan vietējā, gan starptautiskā līmenī," stāsta LMT prezidents Dr. Juris Binde.

JVLMA un LMT Gada balvas 2021 mācībspēkam laureāts, pieredzes bagātais diriģents, divkārtējais Lielās mūzikas balvas ieguvējs Andris Veismanis ir JVLMA Kordiriģēšanas katedras asociētais profesors, kurš savā profesionālajā un pedagoģiskajā darbā sevi ir pierādījis kā erudītu, profesionālu mūziķi un talantīgu, uz mērķtiecīgiem un augstiem rezultātiem virzītu docētāju jauno diriģentu izglītošanā un profesionālajā pilnveidē. To apliecina arī profesora klases studentu sasniegumi starptautiskajos kordiriģentu konkursos, tostarp Andra Veismaņa studentes, arī šī gada Gada balvas jaunajam mūziķim titula ieguvējas Anastasijas Kildišas panākumi.

 

JVLMA un LMT Gada balvas 2021 jaunajam mūziķim laureāti:

Anastasija Kildiša ir JVLMA asociētā profesora Andra Veismaņa kora diriģēšanas nodaļas 7. semestra studente. 2021. gadā ieguvusi 1. vietu starptautiskajā jauno kordiriģentu konkursā Aegis Carminis Slovēnijā, kur turklāt saņēmusi arī specbalvas – 3. kārtas obligātā skaņdarba labākais izpildījums un Perspektīvākais jaunais diriģents, kurš dzimis pēc 1994. gada. Pagājušajā gadā Anastasija ieguva arī 2. vietu starptautiskajā kordiriģentu konkursā Romano Gandolfi 2021 Itālijā. JVLMA studentes panākumu sarakstā ir arī 2. vieta starptautiskajā koru un ansambļu diriģentu konkursā Towards Polyphony, kas 2019. gadā notika Karola Lipinska Vroclavas Mūzikas akadēmijā Polijā – šajā konkursā Anastasija papildus ieguva Vroclavas Mūzikas akadēmijas kora simpātijas balvu, kā arī atzinību par labāko poļu komponista Staņislava Maņuško kora dziesmas interpretāciju.

Daniils Kuzmins ir JVLMA docenta Krišjāņa Norveļa vokālās klases 7. semestra students. 2021. gadā kļuvis par Latvijas Nacionālās operas un baleta kora štata dziedātāju, sadarbojies ar diriģentu Māri Kupču un Rīgas Senās mūzikas centru, piedaloties Mišela Rišāra Delalanda opusa Versaļas strūklakas koncertatskaņojumā Ķēdaiņos Lietuvā un kora sastāvā izpildot Klaudio Monteverdi Mesu. Kā konkursa Ineses Galantes talanti laureāts piedalījies Ineses Galantes koncertā Ziemassvētku prelūdija Doma baznīcā. Pagājušais gads Daniilam Kuzminam bija nozīmīgs ar piedalīšanos vairāku mūzikas izcilību meistarklasēs – festivāla Rīga Jūrmala akadēmijas meistarklasē pie pasaulslavenās dziedātājas, soprāna Renē Flemingas, pie vācu baritona Bendžamina Apla, kā arī pie Maskavas Lielā teātra solistes Irinas Dolženko.

Artūrs Oskars Mitrevics ir JVLMA profesora Andra Vecumnieka simfoniskā orķestra diriģēšanas klases 7. semestra students. Divas reizes pārstāvējis JVLMA Baltijas mūzikas augstskolu Vispārējās klavierspēles festivālā, pērn kopā ar Aigaru Raumani Viļņas Mūzikas un teātra festivāla koncertā atskaņojis Vitolda Lutoslavska opusu divām klavierēm Variācijas par Nikolo Paganīni tēmu. Artūrs ir arī divkārtējs JVLMA mecenāta Oļģerta Zīversa balvas laureāts. 2021. gadā Skaņu mākslas fonda jauno komponistu konkursa ietvaros iestudējis Daces Mangulsones opusu Iespējama neiespējamība, iegūstot 2. vietu. Aizvadītā gada kontekstā īpaši atzīmējams ir Mitrevica darbs ar JVLMA simfoniskā orķestri pie Anitras Tumševicas jaunā opusa. 2021. gadā Artūrs piedalījies meistarklasēs Veimārā divu pasaules līmeņa diriģēšanas profesoru Johannesa Šlēfli un Nikolā Paskē vadībā – Mitrevics bija viens no 8 dalībniekiem, kurš tika meistarklašu 2. kārtā, iegūstot iespēju sadarboties ar Leipcigas Vidusvācijas Radio simfonisko orķestri.

Hailongs Žangs (Hailong Zhang) ir JVLMA asociētā profesora Toma Ostrovska klavieru klases 7. semestra students. Pērn ieguvis 2. vietu Ferenca Lista centra pianistu konkursā Spānijā, sniedzis savu solokoncertu Mūzikas akadēmijas LMT kamerzālē, kā arī Eiropas Zinātnieku nakts ietvaros ar divu stundu garu eksperimentālu koncertu uzstājies JVLMA, atskaņojot programmu no Baha un Šopēna līdz Mediņam ar īpašu ķiveri galvā, ļaujot skatītājiem sekot līdzi pianista smadzeņu impulsu vizualizācijai uz ekrāna.

JVLMA un LMT Gada balvas 2021 videocermonija tiešsaistē būs skatāma 23. februārī plkst. 12.00 jvlma.lv, JVLMA Facebook lapā, kā bez maksas  lietotnē LMT Viedtelevīzija un viedtelevizija.lv.

Gada balva tika iedibināta 2004. gadā. Sākotnēji tā tika piešķirta Mūzikas akadēmijas studentiem par radošo aktivitāti un izciliem panākumiem mūzikā, bet kopš 2005. gadā – arī akadēmijas mācībspēkiem par izcilu pedagoģisko un radošo darbu. 2017. gadā šis apbalvojums ieguvis LMT vārdu un šodien godina visu Mūzikas akadēmijā pārstāvēto jomu sasniegumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja