Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sakuras lēni latviskā, globālā ziedēšana. Japānas un Latvijas etnomūziķu kopdarbs projektā EtnoZoom

Arvien lielāku atsaucību gūst etnomūziķa, komponista, aranžētāja un producenta Artūra Uškāna (Art U) pasaules mūzikas projektā EtnoZoom radītais un nesen publicētais videoklips Japānas un Latvijas mūziķu skaņdarbam Lēni, lēni/Sakura.

Latviešu un japāņu tautasdziesmas kopā savijuši vairāki etnomūziķi – japāņu dziedātājs Masaki Nakagava, kā arī pats Artūrs Uškāns, folkloras grupas Saucējas soliste Indra Mētra un folkloras grupa Laiksne. Bet tas ir tikai sākums – saka idejas autors un projekta producents Artūrs Uškāns, kuru pazīstam arī kā folkloras kapelas Laimas Muzykanti un Vaboles pagasta etnogrāfiskā ansambļa Vabaļis izveidotāju un vadītāju.

"Video iznāca sakuras ziedēšanas laikā, marta beigās, dziesmu ierakstījām vēl pirms pandēmijas, bet video filmējām pērnās vasaras sākumā," stāsta Artūrs Uškāns. "Zīmīgi, ka projekts ir pabeigts šogad, kad Japāna un Latvija atzīmē draudzības 100. gadadienu. Videoklipu ievada un noslēdz XVII gadsimta japāņu haiku meistara Macuo Basjo dzeja Masaki Nakagavas izpildījumā. Šī haika parāda Latvijas un Japānas kopību – lai arī ģeogrāfiski tālas zemes, tomēr tās vieno dvēseliska radniecība dabas uztverē. Ne velti latviešiem haikas ir tik tuvas, tām ir liela saturiska līdzība ar mūsu pašu tautasdziesmām." Videoklipu radošās brigādes – režisores Marijas Miglinieces un operatora Raita Lapāna – vadībā filmēja gleznainajā Tūjas jūrmalā un tās apkārtnē. Savā pirmajā galvenajā aktierlomā debitēja projekta EtnoZoom skaņu režisors un līdzproducents Edgars Skrāģis.

 

Projekts EtnoZoom turpinās veidot audiovizuālus mākslas darbus, apvienojot latviešu un dažādu pasaules valstu tautasdziesmas. Projektā iesaistījušies mūsu popmūzikas, roka un etnomūziķi – Renārs Kaupers, Ieva Akuratere, Leila Alijeva, grupas Laiksne, Ducele, māsas Dimantas u. c. Ārzemju mākslinieki pārstāv Somiju, ASV, Gruziju, Sardīniju, Franciju, Panamu, Senegālu, Japānu, Azerbaidžānu un citas valstis. Artūrs Uškāns skaņdarbus veido kā mākslinieku duetus – viens latviešu un viens ārvalstu mūziķis. Viņš pats arī veido visus aranžējumus. "Kopskaitā paredzēti 12 dueti dažādos mūzikas stilos – no elektronikas un deju mūzikas līdz džezam un kantri. Tad tie tiks izdoti albumā." Pēc pirmā video publicēšanas mūziķi no dažādām valstīm sākuši iesūtīt savus materiālus projektam, tāpēc, iespējams, taps vēl viens albums. Projektā nav piesaistīts papildu finansējums, tas balstās uz pašu mākslinieku vēlmi popularizēt sevi un savas tautas folkloru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja