Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Rīgas Operas festivālā skanēs izcilā komponista Kšištofa Penderecka Poļu rekviēms

Dienā, kad pieminam deportāciju upurus, Rīgas Operas festivāla koncertā tradicionāli tiek atskaņots kāda ievērojama komponista sacerēto piemiņas rekviēmu. 14.jūnijā tas būs izcilā poļu mūsdienu komponista Kšištofa Penderecka Poļu rekviēms, kas tapis 80. gadu sākumā, vēlāk vairākkārt papildināts un paplašināts.

Komponistu iedvesmojuši Polijas tautas varoņi un mocekļi: Lehs Valensa, kardināls Stefans Višiņskis, Katiņas slaktiņa upuri un svētais MaksimiliānsKolbe, kurš gāja bojā Aušvicas nāves nometnē, glābjot citu ieslodzīto. Izmantojot daudzveidīgus muzikālus paņēmienus, Kšištofs Pendereckis runā ne vien par savas tautas sarežģīto likteni, bet arī par vispārcilvēciskām vērtībām kā drosme, pašaizliedzība un ticība. "Es to uzskatu par ļoti īpašu kompozīciju. Katrs izpildījums mani saviļņo," kādā intervijā atzinis komponists.

Koncertā pie diriģenta pults būs Polijas Nacionālā radio simfoniskā orķestra muzikālais vadītājs, kā arī Krakovas filharmoniskā orķestra pirmais viesdiriģents Gabrielu Hmuru. Koncertā kā solisti piedalīsies izcili poļu solisti - Violeta Hodoviča, Agņeška Rehlisa, Rafals Bartminskis, Mareks Gašteckis, informēja Latvijas Nacionālās operas komunikāciju daļas vadītāja Katrīna Leiškalne.

Koncertā muzikālo skanējumu papildinās arī Valsts akadēmiskais koris Latvija, kurš šogad svin savu 70. jubileju. Koris ir pieckārtējs Lielās mūzikas balvas laureāts (1998., 2000., 2002., 2009., 2010. gadā) un 2003. gada Latvijas Republikas Ministru kabineta balvas laureāts, 2007. gadā - Latvijas Kultūras ministrijas gada balvas laureāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja