Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Radikāli, kodolīgi, brutāli – Rīgas Fotomēnesis piedāvā Dekadences mūzikas festivālu

Festivāla Rīgas Fotomēnesis ietvaros 26. un 27. maijā Tu jau zini Kur Tallinas kvartālā norisināsies Dekadences mūzikas festivāls, informēja rīkotāji.

Šogad Rīgas Fotomēneša tēma ir “dekadence” un tās mākslas un mūzikas programma veidota, iedvesmojoties no cita gadsimta dekadentiem, kas uzskatīja, ka māksla ir jāatbrīvo no pastāvošām konvencijām, racionālisma un loģikas, tai jābūt patiesai, radošai un jutekliskai. Dekadences mūzikas festivāls piedāvās Latvijas mūzikas grupas un izpildītājus, kas līdzīgi kā festivālā skatāmā vizuālā māksla savos tekstos, skanējumā un attieksmē ir tieši, brutāli, neracionāli, izaicinoši, ironiski, atskurbinoši, aicinot skatītāju ne tikai ļauties impulsiem un baudai, bet arī pārdomām par to, kas notiek ar mums un kurp mēs kā sabiedrība ejam.

Festivāls sāksies 26. maijā plkst. 20.00, kad spēlēs noise-rock grupa Veža, kas sevi dēvē par zinātnisku pētījumu skaņas disciplīnā. Specializējoties audio fiziskajā limitā starp noise un pop, šie pētījumi veikti, izmantojot bungas un ģitāru. Viņiem sekos Stabs, kas ir labāko draugu trio, kas spēlē instrumental noise un power electronics. Par savu daiļradi zēni paši izsakās šādi: "pssssshhhshsshshhhxhshsh." Plkst. 22.00 spēlēs blekmetāla izpildītājs Uguns, kurš viens pats ar ģitāru un savu balsi tumsā sadedzinās dvēseles. Pirmās dienas izskaņā uz skatuves kāps hip-hop mūziķis Svēte, kurš pazīstams ar tādām dzīves jēgu skaidrojošām kompozīcijām kā Turi muti un Virve mana kaklarota. Šoreiz viņš piedāvās īstu līķu mūziku bez limita un kompromisiem, bet vakara izskaņā viņam pievienosies kāds noslēpumains viesis.

Otrā festivāla diena 27. maijā plkst. 20.00 sāksies ar hārdkora kvarteta Pauls Raimonds uzstāšanos, kuru dziesmas Morālais kroplis un Animālisms kritizē šodienas sabiedrības paradigmas. Pēc tam uzstāsies power violence grupa Batra, kuri konceptuāli ir īsi, ātri un kodolīgi, gluži kā vecais labais augu maisījums Spice. Viņiem sekos okulta pagānu noise apvienība +K+M+B, kas rada eksperimentālas un mistiskas skaņu ainavas, aicinot skatītāju pārvarēt savas bailes no neracionālā. Grupas dalībnieki, starp kuriem ir arī pretrunīgi vērtētais mākslinieks Kristians Brekte, kompozīcijas apvieno ar spēcīgām rīmēm. Festivālu noslēgs eksperimentālā postmetāla milži Tesa, kuru spēcīgā psihedēliskā skaņa un neprognozējamās skaņdarbu struktūras parasti skatītājus ieved transā, kurā zūd laika un telpas izjūta.

"Lai arī mūzika Fotomēneša programmā ir dažāda, to visu vieno dekadentiskais gars. Šī mūzika rosina instinktīvo pasauli, kas vairs nav racionāli izskaidrojama. Tā ir eksperimentāla, netipiska, autentiska, un, to klausoties, tev ir iespēja nokļūt tuvāk īstajam "es"," saka Rīgas Fotomēneša direktors Arnis Balčus, savukārt festivāla kuratore, māksliniece Elīna Semane ir daudz lakoniskāka: "Programmā ir tikai tās grupas, kas mani seksuāli uzbudina."

 

Rīgas Fotomēnesis pirms mūzikas festivāla aicina arī apmeklēt starptautisko mākslas izstādi “Dekadence”, kas turpat blakus Tu jau zini Kur izstāžu zālē abas dienas būs skatāma līdz plkst. 22.00. Dekadences mūzikas festivālu Rīgas Fotomēnesis organizē sadarbībā ar Diskultur, kas pazīstams ar undeground mūzikas koncertu un festivālu organizēšanu. Ieeja uz koncetiem ir bez maksas, taču jāmaksā 1 EUR, lai iekļūtu Tallinas kvartāla pagalmā. Vēršam uzmanību, ka atsevišķu izpildītāju uzstāšanās var radīt nepieciešamību pēc ausu aizbāžņu izmantošanas, ar kuriem aicinām apmeklētājiem pašiem nodrošināties. Rīgas Fotomēnesis šogad notiek no 23. maija līdz 22. Jūnijam, un to atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Labietis, MagnumNT, Foto Kvartāls u.c. Pilna festivāla programma pieejama - https://rigasfotomenesis.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja