Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Notiks Francim Trasunam veltītas pasijas pasaules pirmatskaņojums

Rīgas projektu koris savu septīto sezonu atklās ar pirmatskaņojumu - 18. oktobrī plkst. 19 Latvijas Universitātes Lielajā aulā koris izpildīs pasaulē pirmo pasiju latgaliešu valodā: Lauras Jēkabsones komponēto Folk pasiju, informēja kora pārstāvji

Koncerta garuma jaundarbs atspoguļo latgaliešu priestera un valstsvīra Franča Trasuna dzīvesgājumu, ko libretā ietērpusi latgaliešu dzejniece un Saeimas deputāte Anna Rancāne. Rīgas projektu korim šajā koncertā pievienosies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, postfolkloras grupa Rikši ar solistu Ēriku Zepu, kā arī solists Jānis Strazdiņš Franča Trasuna lomā.

Francis Trasuns (1864–1926) bija katoļu priesteris, literāts un politiķis, viens no galvenajiem pirmā Latgales kongresa rīkotājiem 1917. gadā; Latvijas Satversmes sapulces, pirmās un otrās Saeimas deputāts. Trasuna politiskajai darbībai un spēcīgajai personībai bija liela nozīme Latgales lēmumā apvienoties ar Vidzemes un Kurzemes latviešiem, lai vēlāk kopīgi dibinātu Latvijas Republiku. Trasuna dzīvesstāstā cieši savijas politika un reliģija: savas politiskās darbības un baznīcas vadības kritikas dēļ Trasuns 1925. gadā tika izslēgts no katoļu baznīcas. Trasuns nomira 1926. gada aprīlī, neilgi pēc tam, kad bija padzīts no Lieldienu dievkalpojuma Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē. A. Rancāne viņa dzīvesgājumu libretā atspoguļojusi, izmantojot gan gan paša Franča Trasuna dzeju, gan savu oriģināldzeju, kas radīta īpaši šim jaundarbam.

“Franča Trasuna dzīve ir bijusi ļoti sarežģīta, taču Latgalei un Latvijai ārkārtīgi nozīmīga,” izvēli rakstīt pasiju par Trasunu pamato komponiste un grupas Latvian Voices līdere Laura Jēkabsone, kura pati nāk no Ziemeļlatgales. “Un Trasuna dzīves gājumu nav iespējams izstāstīt bez Latgales tautas mūzikas klātbūtnes, jo Latgalē tā ir cieši savijusies ar kristīgajām tradīcijām. Tāpēc arī šāds nosaukums - Folk pasija.

“Lauras Jēkabsones Folk pasija ir nozīmīgs ieguldījums gan Latgales, gan visas Latvijas kultūrā,” saka diriģents Kristofers Volšs-Sinka. “Pasija ir mūzikas forma, kas ir plaši pazīstama visā pasaulē, pateicoties Johana Sebastiana Baha un citu komponistu diždarbiem, tomēr latviešu komponisti šo formu izmantojuši reti. Arī koncerta garuma skaņdarbs korim un orķestrim latgaliešu valodā ir ļoti liels retums, tādēļ esmu pārliecināts, ka Folk pasijai būs valstiska nozīme gan šoruden, gan arī nākotnē.”

Folk pasijas pirmatskaņojums notiks Rīgā 18. oktobrī plkst. 19 Latvijas Universitātes Lielajā aulā. Savukārt 14. novembrī plkst. 19 jaundarbs tiks atskaņots Rēzeknē, Latgales vēstniecībā Gors.

Biļetes uz abiem koncertiem ir pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un vietnē bilesuparadize.lv.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja