Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Nomizošanās džezā un latviešu dzejā. Tiešraidē – Jāņa Rubika jaunās dziesmas Beātei Zviedrei

Koncertu Dzimuši Latvijā. Latviešu džeza melodijas, kurā skanēs speciāli Beātes Zviedres balsij radītās džeza kontrabasista un komponista Jāņa Rubika dziesmas, piedāvā Dzintaru koncertzāle televīzijas tiešraidē ReTV 20. februārī plkst. 22.00.

Kopā ar abiem māksliniekiem šajā programmā muzicēs draugi un kolēģi pianists Artjoms Sarvi, ģitārists Jānis Bērziņš un bundzinieks Rūdolfs Dankfelds. Būtiska koncerta sastāvdaļa ir Gustava Ērenpreisa radītais skaņas dizains.

Paši koncerta varoņi to sauc par atgriešanos pie saknēm. Uzkrājuši pieredzi starptautiski plašā mūzikas daudzveidībā, viņi vēlas veldzēties latviskajā. Latviskais kods meklēts dzejā – gan klasiķu, gan laikabiedru vārsmās. Līdzās Aspazijas, Ojāra Vācieša un Imanta Ziedoņa dzejoļiem piedzimšanu Jāņa Rubika mūzikā piedzīvo Madaras Gruntmanes, Pētera Draguna, Māra Salēja un šo dziesmu balss Beātes Zviedres teksti. Skaņās ietērpts arī pēdējo piecdesmit gadu labāko mīlas dzejoļu sarakstā ierindotais Kārļa Vērdiņa dzejolis Nāc pie manis (Come to Me).

"Tagad atskatoties secinu, ka mana izvēle pārsvarā kritusi par labu dzejoļiem ar tādu izteikti spēcīgu emocionālo lādiņu un nokrāsu. Lai arī tajā brīdī par to apzināti nedomāju, šie teksti noteikti man tieši asociējās ar Beāti, jo viņas muzikālā personība ir ar tik ārkārtīgi plašu krāsu paleti – no kaut kā ļoti trausla, maiga, akadēmiska līdz pat neiedomājami ekspresīvam, emocionālam un pārlaicīgam," atklāj Jānis Rubiks.

"Mūzika ir ļoti dažāda – ar iezīmēm no džeza, akadēmiskā, roka un pat popa žanra. Tieši krāsainība, saglabājot melodiskumu un dvēseliskumu, ir atslēga šim koncertam," saka Beāte Zviedre.

Abiem šī nav pirmā radošā sadarbība. 2017. gadā viņi tikās dziedātājas maģistra koncertprogrammā Džezs dzied Aspaziju. Izrādās, abi nākuši pat no vienas pilsētas – Rūjienas, taču "sadziedājušies" Rīgas Doma kora skolā. Gaidāmās programmas dzejas atlases gaitā bijusi interesanta un zīmīga sakritība. Komponists stāsta: "Pašiem to nezinot, vienu no pirmajiem izvēlējāmies dzejnieces Ivetas Šimkus tekstu – viņa mums abiem ar Beāti četrus gadus pasniedza literatūru Rīgas Doma kora skolā (dzejolis bija izdrukāts uz kādas lapas bez norādīta autora, to uzzinājām tikai vēlāk). Dzejoļa pirmās rindiņas ir šādas: "Mūsu tikšanās notiek, kad es nomizojos." Šī doma par "nomizošanos" jeb personīgu, emocionālu atklāšanos mākslā un mūzikā tik ļoti aizķēra, ka nolēmām mūsu topošo albumu nosaukt – Kad es nomizojos. Tas ir vadmotīvs, kas vislabāk raksturo koncertprogrammas ideju." Šosestdien – pirmatskaņojums, bet gada otrajā pusē šī programma tiks izdota digitālā albumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja