Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Nino dziesmas ar putna spārniem. Gruzīnu etnodžeza dīva Nino Katamadze uzstāsies Rīgā

Gruzijas etnodziedātāju Nino Katamadzi iesaka nevis pieņemt, bet uzņemt, turklāt lielās devās kā profilaksi pret vientulību, zāles pret stresu, tinktūru pret agresiju un injekcijas pret skepsi. Latvija, kur viņas spilgto personību un balsi pirmoreiz sastapām 2007. gadā, ir viena no valstīm, kurās viņa viesojas ar savas koncertdarbības divdesmit gadu jubilejas programmu Divdesmit gadi mūzikā. Šo programmu piedzīvot varēs šovakar, 12. februārī, plkst. 19 Rīgas Kongresu namā.

Rīgas Kongresu namā Nino Katamadze muzicēs kopā ar grupu Insight, ar kuru dziedātāju saista pastāvīga un domubiedriem raksturīga sadarbība.

Nino Katamadzes pārsteidzošajai mākslai nav analogu: šeit atrodas vieta gan džezam, gan rokam, gan popmūzikai, gan psihodēlikai, gan brīvai improvizācijai, savukārt t. s. pasaules mūzika viņas sniegumā iegūst jaunu jēgu. Dziesmas, kas uzrakstītas gruzīnu un bieži vien arī "putnu" valodā, pati māksliniece dēvē par "sakņu mūziku", kurā pirmajā vietā ir enerģija, emocijas, jūtas, cilvēciskā būtība, dabiskums. Šī ir tāda sakņu mūzika, kas balstās pārliecībā, ka jebkuras labas dziesmas pamatā ir tautas dziesma. Lai klausītos mūziku, nav obligāti jāzina gruzīnu valoda. Jēga atklājas starp vārdiem un rindām, bet daudzas improvizācijas – tā ir tikai dievīga balss, kas atbrīvota no vārdu apvalka. Nino dzied nevis vārdus, bet jūtas. Viņa saka: "Galvenais, lai tās ir dziesmas ar spārniem."

Nino balsi, izpildīšanas manieri un to jūtu vilni, kas aptver klausītājus koncerta laikā, to iegaumē uzreiz un uz mūžu, viņa improvizē netverami un ļoti savdabīgi. "Mēs nekad nesākam koncertu ar vienu un to pašu tēmu. Mūzika iznāk un sāk spēlēt pati, bet mēs tai tikai pievienojamies," tik vienkāršos vārdos Nino Katamadze atklāj savu un ģitārista Gočas Kačeišvili vadītās grupas Insight kopradi.

Katra Nino uzstāšanās – tā ir ļoti spēcīga enerģijas plūsma, kas gremdē klausītāju īpašā psiholoģiskajā stāvoklī. Viņas mūzika ir kā burvestība, kas notiek visu acu priekšā: mūzika rodas it kā no nekā, no gaisa, un valdzinošs ir pats tapšanas process. Šajā burvestībā Nino vienmēr iesaista arī skatītāju: "Bez jums mūzikas nebūs!" Viņas dzīvīgā balss apliecina, ka arī šodien eksistē absolūtā apdāvinātība.

Nino Katamadze dzimusi Adžārijā, Gruzijas dienvidu provincē, un tas nevarēja neatspoguļoties viņas raksturā un temperamentā. Pirmoreiz uz skatuves viņa dziedājusi jau četru gadu vecumā, 1990. gadā iestājās Batumi Mūzikas institūta Vokāla nodaļā un jau studiju gados uzstājās daudzveidīgos mūzikas projektos. 1994. gadā viņa izveidoja labdarības fondu, kas rūpējas par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un sociāli neaizsargātiem māksliniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja