Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Nacionālajā operā notiks trešais koncerts ciklā Jāzeps Vītols un latvju dzejnieki

13. aprīlī, plkst.15 Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē notiks cikla Jāzeps Vītols un latvju dzejnieki trešais - noslēdzošais koncerts, informēja operas pārstāve Ieviņa Ancena. Tā moto – Dzeja un mūzika.

Koncertā uzstāsies solisti Sonora Vaice, Ieva Parša, Kristīne Gailīte, Aira Rūrāne, Inga Šļubovska, Krišjānis Norvelis, Andris Ludvigs, Viesturs Jansons un Kalvis Kalniņš, pie klavierēm - Aldis Liepiņš, Herta Hansena, Mārtiņš Zilberts un Dace Kļava.

Šoreiz programma aptvers lielāko dzejnieku skaitu, ietiecoties Jāzepa Vītola jaunradē līdz pat Otrā pasaules kara gadiem. Vairākas dziesmas skanēs ar Kārļa Skalbes vārdiem, tostarp trausli latviskā idille Piano, dziesma Kam lai dziedu, kas atbalso Skalbes emigranta rūgto jautājumu, un Vai laime nāks, kas ievedīs meklējumiem pieblīvētajā 20. gadu pirmās puses Latvijas mākslas un literatūras gaisotnē.

Interesantu akcentu ienesīs solodziesmas ar Andreja Kurcija vārdiem: līdzās gaišajām mīlas dziesmām Madonna un Meitene dzied programmā iekļauta arī noslēpumaini mistiskā Murgi.

Tāpat koncertā skanēs solodziesmas ar Elzas Stērstes dzeju. Interesanti, ka ar viņu komponists iepazinies jau Pēterpils Konservatorijā, kur nākamā dzejniece studējusi klavierspēli. Tuvā pazīšanās ar Stērstes ģimeni arī izskaidro vairāku bērnu dziesmu klātbūtni Vītola daiļradē - arī rotaļīgo Amarillis stāsta, kas veltīta dzejnieces meitiņai.

Tēlaini asociatīvas dabas ainas gleznos divas dziesmas (Vilnis un Miglainās dienas) ar Edvarda Vulfa vārdiem, bet Kārļa Jēkabsona labsirdīgā naivisma caurvīto liriku gaumīgā idillē Vītols pārvērtis dziesmās Laimīte un Dieva meklētājam

Koncertā skanēs arī vairāki darbi, kurus Vītols sacerējis savu jubileju gados. 1933. gadā, kad meistaram apritējuši septiņdesmit, viņš pievērsies trim toreiz ļoti populāriem dzejniekiem. Antons Austriņš devis pamatu bērnišķīgai, komiskiem atribūtiem piebārstītai šūpuļdziesmai Aijā dziesmiņa, bet noslēpumainas noskaņas rosinājusi Jāņa Sudrabkalna (solodziesma Melodijas) un Jāņa Ziemeļnieka (Mūzai) dzeja.

Savukārt koncertu noslēgs Vītola 80. jubilejas gadā (1943) tapušās solodziesmas ar leģendārā skatuves mākslas pedagoga un rakstnieka Zeltmata dzeju: dziesmas Viņai un Kas mīla ir simboliski veidos ne tikai dziesmu cikla Jāzeps Vītols un latvju dzejnieki, bet arī paša komponista solodziesmu daiļrades poētisku un arī māksliniecisku rezumējumu.

Ciklu Jāzeps Vītols un latvju dzejnieki, atzīmējot Jāzepa Vītola 150 gadu jubileju, rīko Latvijas Nacionālā opera sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, kopumā piedāvājot trīs izcilā komponista solodziesmu koncertus ar latviešu dzejnieku vārdiem. Koncertos uzstājas gan LMA solisti, gan talantīgākie JVLMA studenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja