Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mūzika, sarunas un izcili viesi. Pētera Vaska mūzikas aprīlī – arī dejas projekts no Dānijas

Ikgadējais festivāls Pētera Vaska mūzikas aprīlis koncertzālē Cēsis 15. un 16. aprīlī pulcēs izcilus viesus no Igaunijas, Somijas, Norvēģijas un Dānijas.

Pētera Vaska koncertā alta vijolei un stīgu orķestrim dzirdēsim Bergenas Filharmonijas orķestra solisti Ilzi Kļavu un Tallinas kamerorķestri diriģenta Juhas Kangasa vadībā, bet mūzikas un dejas sinerģiju piedzīvosim Trio Vitruvi un Dānijas Karaliskās operas baleta solistu sniegumā. Abās festivāla dienās gaidāmas arī sarunas Pēteri Vasku. Ik gadu festivāls atklāj komponista mūzikas bagātību dažādos mākslas žanros, piedāvājot arī viņa radošo domubiedru partitūras un īpaši izceļot Baltijas un Ziemeļvalstu komponistu daiļradi šī reģiona mākslinieku sniegumā. Šīgada Pētera Vaska mūzikas aprīli atklās ekspozīcijas Sirdsapziņas ugunskurs atbalsta fonda rīkotā un muzikologa Edgara Raginska vadītā saruna Plaisu sadziedēšana 15. aprīlī plkst. 16.00, kopā ar Pēteri Vasku meklējot atbildes uz jautājumiem par mākslas cenzūru Latvijas PSR un tās apiešanas meklējumiem.

Atklājot festivāla muzikālo programmu, 15. aprīlī plkst. 18.00 Cēsīs pirmoreiz viesosies Tallinas kamerorķestris, kas muzicēs kopā ar Latvijā jau labi pazīstamo Pētera Vaska domubiedru somu diriģentu Juhu Kangasu. Līdzās Vaska alta koncertam, kura soliste būs Ilze Kļava, skanēs Pēra Henrika Nurdgrēna simfonija stīgu orķestrim, Žana Sibēliusa Imprompts un Jēkaba Mediņa Leģenda stīgu orķestrim.

Pētera Vaska dzimšanas dienu 16. aprīlī plkst. 16.00 iesāks saruna par mākslu un iedvesmu Rakstīt ar gaismu koncertzāles mākslas galerijā, kur skatāma fotogrāfa Andra Zēgnera darbu izstāde. Abus meistarus iztaujās mākslas zinātniece Astrīda Rogule.

Koncertā plkst. 18.00 būs iespēja iepazīt vienu no spožākajiem jaunajiem ansambļiem Eiropā – dāņu Trio Vitruvi un dejas projektu Kammerballetten. 2018. gadā izveidotā projekta un ikgadējā festivāla Kammerballetten būtība ir baleta un kamermūzikas sinerģija. Tas saņēmis Dānijas Teātra balvu, šosezon pabijis viesizrādēs Vācijā, ASV, Taivānā un Somijā, tapuši baletiestudējumi Dānijas Karaliskajā operā. Baudīsim Arvo Perta, Franča Šūberta, Johana Sebastiāna Baha, Pablo de Sarasates un Morisa Ravela mūziku gan trio, gan dejotāju sniegumā, kā arī baleta iestudējumu UNIO, kura pamatā ir Pētera Vaska opuss Līdzenuma ainavas. Vakara īpašais notikums būs pasaules pirmizrāde Dānijas Karaliskās operas baleta vadošā solista Marcina Kupiņska horeogrāfijai New Freedom (Jaunā brīvība), kas veidota Valentīna Silvestrova Šūpuļdziesmai un ir dziļi personisks komentārs par laiku, kurā dzīvojam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja