Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas primadonnas un jaunie mūziķi ir dāsni pārstāvēti balvas Opus Klassik nominantu vidū

Piektdien, 4. jūnijā, tika paziņotas Vācijas skaņu ierakstu industrijas balvas Opus Klassik nominācijas. Tajās ir plaši pārstāvēti izcilākie Latvijas kolektīvi un dažādu paaudžu mūziķi

Balva Opus Klassik tiek pasniegta par gada labākajiem klasiskās mūzikas ierakstiem. Albumus izskatīšanai iesniedz pašas ierakstu kompānijas. Šoreiz tika iesniegti aptuveni 600 darbu, kas ir par 25 procentiem vairāk nekā gadu iepriekš (ierakstus varēja pieteikt līdz 31. martam). 

Kompānijas Skani panākumi

Nominēto mākslinieku vidū ir neierasti daudz Latvijas mākslinieku. Ļoti veiksmīgs šis gads ir bijis ierakstu kompānijai Skani: nominācijas ir saņēmuši visi tās pieteiktie albumi – soprāna Ingas Kalnas, pianista Daumanta Liepiņa un ansambļa Schola Cantorum Riga ieraksti, kā arī komponista Tālivalža Ķeniņa mūzikas albums. 

"Lai arī pārsteigums ir liels, šāds novērtējums patiesībā ir likumsakarīgs," kompānijas Skani paziņojumā uzsver tās vadītājs Egīls Šēfers. "Starptautiskām ierakstu balvām nominē albumus, kas gada laikā ir saņēmuši izcilu kritisku novērtējumu. Tās ir atsauksmes respektablos medijos un izdevumos, un Skani albumiem pērnais gads šajā ziņā ir bijis panākumiem bagāts. Ar saviem albumiem esam sajūsminājuši kritiķus no The Times, Independent, Gramophone, BBC Music Magazine, The Arts Desk un daudziem citiem plašsaziņas līdzekļiem. Katru nedēļu iznāk vairāki simti klasikās mūzikas albumu, un panākt, lai kritiķi pievēršas tiešu mūsējiem, sevišķi ja tas ir latviešu mūsdienu autoru albums, kas nebūt nav tas populārākais žanrs, ir vislielākais izaicinājums. Ir prieks, ka tas ir izdevies. Tomēr visa pamatā ir spēcīgs, pārliecinošs un izteiksmīgs muzikālais sniegums, un šis ir kārtējais apliecinājums tam, ka Latvijā klasiskās mūzikas jomā mēs ar to varam lepoties," piebilst Egīls Šēfers. 

Četrās kategorijās ir izvirzīts Skani izdotais albums Tālivaldis Ķeniņš. Nominācijās Gada instrumentālists/-e, Gada labākais instrumentālais solosniegums un Pasaules pirmatskaņojums ierakstā ir pārstāvēta vijolniece Eva Bindere par sniegumu Tālivalža Ķeniņa Vijoļkoncerta ieskaņojumā. Kategorijā Gada simfoniskās mūzikas ieraksts (XX/XXI gadsimta repertuārs) nomināciju ir izpelnījies diriģents Andris Poga un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un (Andris Poga un LNSO kopā ar Evu Binderi ir nominēti kategorijā Pasaules pirmatskaņojums ierakstā). Albumā ir ieskaņots Tālivalža Ķeniņa Vijoļkoncerts, Koncerts pieciem sitaminstrumentālistiem un orķestrim un Beatae voces tenebrae.

Dziedātāja Inga Kalna ir nominēta kategorijās Gada dziedātāja un Vokālais sniegums kamermūzikā. Viņas albums Das Rosenband ir ierakstīts kopā ar pianisti Diānu Ketleri. Tajā ir ieskaņotas Alfrēda Kalniņa, Jāņa Mediņa un Riharda Štrausa dziesmas. Šajās kategorijās Inga Kalna satiksies ar mecosoprānu Elīnu Garanču, kura ir izvirzīta par Deutsche Grammophon izdoto Roberta Šūmaņa un Johannesa Brāmsa kamermūzikas albumu.

Pianists Daumants Liepiņš ir nominēts kategorijās Gada jaunais mākslinieks un Gada labākais instrumentālais solosniegums. Viņa albumā Rachmaninoff/Zemzaris ir dzirdama Imanta Zemzara un Sergeja Rahmaņinova klaviermūzika. 

Senās mūzikas ansamblis Schola Cantorum Riga ir saņēmis nomināciju kategorijā Gada kormūzikas ieraksts par sniegumu Skani izdotajā albumā Vox Clara, kurā ir iemūžināta vēlīno viduslaiku garīgā mūzika no Rīgas, Lundas, Limožas un Hamburgas. 

Piecas nominācijas Marinas Rebekas albumam

Balvas Opus Klassik nominācijās ir iespaidīgi pārstāvēti arī dziedātājas Marinas Rebekas un skaņu režisora Edgardo Vertanesjana dibinātās ierakstu kompānijas Prima Classic albumi. 

Soprāns Marina Rebeka ir izvirzīta nominācijā Gada dziedātāja par savu garīgās mūzikas albumu Credo. Šajā kategorijā viņa sacenšas gan ar augstāk minēto Ingas Kalnas albumu Das Rosenband, gan ar diviem Elīnas Garančas ierakstiem – Decca Classics izdoto Edvarda Elgara dziesmu cikla Jūras gleznas ieskaņojumu un Deutsche Grammophon izdoto Roberta Šūmaņa un Johannesa Brāmsa kamermūzikas albumu. Konkurence nominācijā Gada dziedātāja ir sīva – uz vienu balvu ir 38 pretendentu. 

Albums Credo ir sagādājis Gada diriģenta/-es nomināciju lietuviešu maestro Modestam Pitrenam un Gada ansambļa/orķestra nomināciju kamerorķestrim Sinfonietta Rīga. Savukārt Latvijas Radio koris par sniegumu šajā Marinas Rebekas albumā ir pārstāvēts kategorijā Gada kormūzikas ieraksts. Albums Credo ir nominēts arī kategorijā Klasika bez robežām. Kopumā šis albums nominēts piecām balvām Opus Klassik

Pianists Andrejs Osokins ar savu soloalbumu Two Worlds, kuru ir izdevusi kompānija Prima Classic un kurš ir veltīts Džordža Gēršvina un Kloda Debisī mūzikai, ir pārstāvēts četrās kategorijās – Gada instrumentālists/-e, Klasika bez robežāmGada labākais instrumentālais solosniegums un Gada jaunais mākslinieks

Nominācijā Gada instrumentālists/-e ir 157 pretendenti, līdzās Andrejam Osokinam šajā sarakstā ir arī vijolnieki Eva Bindere (jau minētais Tālivalža Ķeniņa Vijoļkoncerta ieskaņojums) un Gidons Krēmers (Accentus Music izdotais Mečislava Veinberga mūzikas albums), kā arī ērģelniece Iveta Apkalna (Berlin Classics izdotais Šarla Marijas Vidora un Luija Vjerna mūzikas albums). 

Četri Latvijas mūziķi sacentīsies kategorijā Gada labākais instrumentālais solosniegums – Iveta Apkalna, Eva Bindere, Daumants Liepiņš un Andrejs Osokins. 

Vijolnieks Gidons Krēmers ir izvirzīts kategorijā Labākais koncerta ieskaņojums par Mečislava Veinberga Vijoļkoncerta ierakstu, kas tapis kopā ar diriģentu Daniēli Gati un Leipcigas Gewandhaus orķestri. Savukārt kategorijā Labākais kamermūzikas ieraksts (XIX gadsimta repertuārs) Gidons Krēmers, čelliste Ģiedre Dirvanauskaite un pianists Georgijs Osokins ir nominēti par albumu, kurā ir iemūžināti Ludviga van Bēthovena un Friderika Šopēna opusi (izdevusi kompānija Accentus Music). 

Latvijas Radio koris ir nominēts ne tikai par sniegumu augstāk minētajā Marinas Rebekas albumā Credo, bet arī par Antona Bruknera mūzikas albumu Latīņu motetes, ko izdevusi kompānija Ondine. Šis ieraksts korim ir nodrošinājis nomināciju kategorijās Gada ansamblis/orķestris un Gada kormūzikas ieraksts.

Maestro Andris Nelsons pretendē uz Opus Klassik divās kategorijās – Gada diriģents/-e un Gada simfoniskās mūzikas ieraksts (XVIII/XIX gadsimta repertuārs). Šādi ir novērtēts viņa vadībā tapušais Antona Bruknera Otrās un Astotās simfonijas ieraksts, kas ir tapis kopā ar Leipcigas Gewandhaus orķestri un ko ir izdevusi kompānija Deutsche Grammophon

Ceturtā ikgadējā Opus Klassik pasniegšanas ceremonija notiks Berlīnes koncertzālē 10. oktobrī. Tajā tiks sumināti uzvarētāji 25 kategorijās. Laureātus noteiks deviņu ekspertu žūrijas balsojums.

Agrāk balva Opus Klassik bija pazīstama kā Echo Klassik (1994–2017), taču pēc skandāliem, kas bija saistīti ar Echo saņēmējiem populārās mūzikas kategorijās, klasiskās mūzikas ierakstu industrijas pārstāvji nolēma dibināt jaunu balvu, lai pasargātu tās reputāciju. 

Informācija un nominantu saraksts: www.opusklassik.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja