Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lai nekad vairs nekāptu ārā. Klajā nācis Sign Libra albums Sea To Sea

Mūzika neiedalās daudzos žanros un apakšžanros, bet tikai divos – ir laba un ir slikta mūzika. Šādu apgalvojumu varētu uzskatīt par nekaunīgu, ja vien to nebūtu teicis leģendārais producents, komponists un multiinstrumentālists, divdesmit astoņu Grammy balvu ieguvējs Kvinsijs Džonss.

Svarīgs ir rezultāts, un tāpēc Sign Libra nesen iznākušo albumu Sea To Sea negribas ierindot elektroniskās mūzikas kategorijā, kāds tas tehniski ir, kas automātiski to ieliktu vienā plauktiņā ar neskaitāmiem bezgaumīgiem albumiem, kas radušies, to veidotājiem izmantojot elektronikas sniegto iespēju radīt mūziku arī cilvēkiem, kuri neprot spēlēt nevienu instrumentu un nav apveltīti ar labu dzirdi. Sign Libra mūzika izklausās tik dabiska un viegla, ka klausīšanos tajā var salīdzināt ar iegremdēšanos absolūti komfortablas temperatūras un smaržas šķidrumā, lai nekad no tā vairs nekāptu ārā. Daudzie skaņu slāņi tik harmoniski pārklājas un papildina cits citu, ka brīnumainā kārtā nerodas kritiķiem raksturīgā sajūta, ka kaut ko šeit gribētos pielikt klāt vai daļa no dzirdamā šķiet kaut kur jau dzirdēta. Bērnībā cilvēks nenovērtē to iedzimto naivumu, brīvību un nesamaitātību, vēl neapzinoties, ka dzīves pieredze un rūdījums liks šo visu pakāpeniski zaudēt. Šeit to ir izdevies nepazaudēt.

Sign Libra ir Latvijas mūziķes Agatas Meļņikovas projekts, un viņa pati stāsta, ka ir iedvesmojusies no bērnībā dzirdētā un dabas skaņām, ņūeidža, progresīvā roka, house, itāļu disko un japāņu mūzikas. Bērnībā viņa apguvusi klavierspēli un mūzikas teoriju Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, pēc tam studējusi Latvijas Mūzikas akadēmijā un Amsterdamas konservatorijā, paralēli klasiskās mūzikas iepazīšanai daudz klausoties populāro, pārsvarā elektronisko mūziku un meklējot sevi tajā visā. Drīzāk nevis nopietni meklējot, bet rotaļājoties ar elektroniskām skaņām, lai uzburtu pasauli, kurā gribētu atrasties pati. Agata izmantojusi arī savu balsi, bet lielākoties kā instrumentu, nevis veidu, kā kaut ko paust kādā no cilvēku radītajām sarunvalodām. Šādu balss izmantošanas veidu katrs piekopis agrā bērnībā, vēlāk rituālos vai garīgos dziedājumos, neesošas valodas skan arī slaveno grupu Cocteau Twins un Sigur Ros mūzikā. Interesanti, ka no latviešu klāsta vistuvākās Sign Libra mūzikai šķiet Valta Pūces kompozīcijas grupas Marana laikos, bet pati Agata kā savus pašmāju favorītus min Jāņa Lūsēna Zodiaku un Zigmara Liepiņa komponēto mūziku.

Katrs no deviņiem Sea To Sea skaņdarbiem veltīts kādai no jūrām uz Mēness, bet mūzikā nav ne vēsts no visa tā, kas mediju iespaidā asociējas ar kosmosa izpēti – jaunākajiem zinātnes sasniegumiem, neziņu vai nāves draudiem. Ja albumā ir kāda kripatiņa agresivitātes, tad tā varētu būt atrodama čukstus izdziedātajā frāzē "riki tā tā tā", bet arī tikai tāpēc, ka šeit ir fonētiski agresīvākais burts R un bērnībā lasīta slavenā Radjarda Kiplinga grāmata Riki-tiki-tavi par mazo zvēriņu mangustu, kurš bezbailīgi nonāvēja indīgās čūskas.

Sign Libra debijas minialbumu Closer To The Equator (2018), kura materiāls tika sarakstīts laikmetīgā baleta izrādei Latvijas Nacionālajā operā, laida klajā franču izdevniecība Antinote, kuras paspārnē ir arī latviešu duets Domenique Dumont, bet Sea To Sea izdevējs ir Ņujorkas RVNGIntl. Agata ir arī vienīgā no Latvijas, kas 2017. gadā konkurencē piecdesmit pretendentu uz vietu izraudzīta dalībai Red Bull Music Academy Monreālā, viņas ieraksti atzinīgi novērtēti prestižajā mūzikas medijā Pitchfork.

Top komentāri

Pinsijs Sinsijs
P
Kas ir Kvinsijs Džonss? kaut kāds multeņu varonis?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja