Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jubileju ieskandina svinga ēras karaļi

Orķestris Rīga sāk savas 50. jubilejas svētku gadu.

Orķestrim Rīga šogad aprit piecdesmit. Svētku gadu orķestris iesāks ar svinga mūzikas programmu Svinga ēras karaļi VEF Kultūras pilī 13. februārī plkst. 19.00 un sezonas turpinājumā aicinās klausītājus uz diviem jubilejas ieskaņas koncertiem pavasarī, kā arī krāšņu latviešu komponistu jaundarbu galā koncertu rudenī. Katrs koncerts būs veltīts kādai nozīmīgai orķestra Rīga darbības šķautnei.

Mūziku, kuras šūpojošie, bezrūpīgi pacilājošie ritmi bija tīkams patvērums no Lielās depresijas un arī Otrā pasaules kara laika realitātes, šosvētdien atskaņos orķestra Rīga bigbends, kura priekšā pirmoreiz stāsies orķestra saksofonu grupas mūziķis, džeza mūzikas maģistrs un pedagogs Roberts Martinovskis. Kopā ar bigbendu muzicēs dziedātājs Daumants Kalniņš, džeza un soulmūzikas dziedātāja Sofija Rubina-Hantere no Igaunijas, izcilais džeza zinātājs Indriķis Veitners (klarnete) un jaunais trompetists Kristians Kalva. Ar stāstiem par Beniju Gudmenu, Djūku Elingtonu, Lūisu Ārmstrongu, Pegiju Lī, Ellu Ficdžeraldu un citām svinga ēras leģendām dalīsies Raitis Zapackis.

Viens no svarīgākajiem orķestra Rīga uzdevumiem ir turēt roku uz pasaules simfonisko pūtēju orķestru repertuāra pulsa un iepazīstināt ar to savu publiku. Šos centienus apliecinās vērienīgais koncerts Četri Amerikas stāsti 18. martā VEF Kultūras pilī. "Ar šo programmu atkal vēlamies palūkoties Amerikas virzienā, jo nozīmīga daļa jaunākās un aktuālākās mūsdienu pūtēju orķestru mūzikas top tieši tur," stāsta orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns. Programmā ietverti četru ASV mūsdienu komponistu darbi. Smagā roka iedvesmotajā Skota Makalistera rapsodijā klarnetei un pūtēju orķestrim Melnais suns (Black Dog) soliste būs mūsu spožā klarnetiste Anna Gāgane. Jaunās paaudzes ražīgā eksperimentētāja Stīvena Braienta daiļradi pārstāvēs piecdaļu opuss Svārsts (Pendulum). Dana Vilsona Koncerts džeza klavierēm un pūtēju orķestrim uz Latviju atvilinās lietuviešu virtuozo džeza pianistu Dmitriju Golovanovu. Ērika Vitekra darba Godzilla apēd Lasvegasu! (Godzilla Eats Las Vegas!) kinematogrāfisko vērienīgumu orķestris Rīga atklās kopā ar Valsts akadēmisko kori Latvija.

20. aprīlī VEF Kultūras pilī notiks atkalredzēšanās ar orķestra ilggadējo džeza programmu veidotāju Raiti Ašmani dzirkstošā programmā Šodien uzspīdēs saule, kas veltīta ASV komponista un aranžētāja Patrika Viljamsa (1939–2018) izcilajam pienesumam mūsdienu bigbendu repertuārā. Izaicinošajā piedzīvojumā piedalīsies Latvijas publikai pazīstamās vokālistes Sesila Vernī (Vācija) un Evilena Protektore.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja