Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dīva, kura vienmēr ir jutusi laiku. Izdotas soprāna Natālijas Desē retrospektīvās izlases

Piektdien, 26. februārī, ierakstu kompānija Erato/Warner Classics laidīs klajā divus retrospektīvus franču soprāna Natālijas Desē izdevumus, kas sniedz visaptverošu ieskatu izcilās mākslinieces daiļradē

Natālijas Desē repertuārs aptver četrus gadsimtus – no baroka līdz XX gadsimta mūzikai, no Monteverdi, Hendeļa un Baha līdz Stravinskim un Bernsteinam.

Kā soliste pirmos panākumus viņa guva 1992. gadā Olimpijas lomā režisora Romāna Polaņska iestudētajos Žaka Ofenbaha Hofmaņa stāstos Parīzes Bastīlijas operā. Karjeras agrīnajā posmā Natālija Desē žilbināja ar savu koloratūrsoprānu Nakts karalienes lomā Mocarta Burvju flautā un Cerbinetas lomā Riharda Štrausa Ariadnē Naksā. Viņa bija nepārspējama bel canto repertuārā un franču operā. Publika visā pasaulē dievināja viņas Violetu, Lučiju, Amīnu, Paminu, Džuljetu, Ofēliju un Kleopatru. Natālija Desē noslēdza aktīvās gaitas uz operas skatuves 2013. gadā Žila Masnē Manonas titullomā Tulūzas Kapitolija teātrī. 

"Tā neesmu es, kas atstāj operu, bet tā ir opera, kas atstāj mani," toreiz teica māksliniece, uzsverot, ka ir nodziedājusi visas lomas, kas atbilst viņas balsij (soprano leggero). Natālijas Desē tēlotās varones galvenokārt ir bijušas gados jaunas, un viņa uzskatīja, ka, tuvojoties piecdesmit gadu jubilejai, vairs nespēj tās ticami atveidot un nejūt vajadzību izlikties jaunākai. Turklāt par prioritāti viņa vienmēr ir izvirzījusi aktierisko patiesību, emocionālo godīgumu un lomas juteklisko piepildījumu.

Pēc atvadām no lielās opermākslas Natālija Desē ir pievērsusies dramatiskajam teātrim, viņa dzied mūziklos, izpaužas kamermūzikā, šansonā un džezā, veido oriģinālas koncertprogrammas.       

Jaunajā izlasē À l'opéra, kas ir pieejama trijos kompaktdiskos un digitālā formātā, ir apkopotas ārijas un ainas no operām, kurās ir mirdzējusi Natālija Desē. Pārstāvēto komponistu vidū ir Hendelis, Mocarts, Bellīni, Doniceti, Guno, Masnē, Meierbērs, Delibs, Ofenbahs, Verdi, Štrauss, Tomā, Stravinskis un Bernsteins.

Otrais izdevums ir Natālijas Desē iespaidīgā audiovizuālo ierakstu kolekcija The Opera Singer, kuru veido 33 kompaktdiski un 19 DVD. Tās ir operas pilnā garumā, koncertprogrammas un āriju izlase. Pie diriģenta pults – Viljams Kristi, Džeimss Konlons, Endrū Deiviss, Stefāns Denēvs, Kristofs fon Donanji, Emanuela Aima, Džeimss Levains, Marks Minkovskis, Kents Nagano, Antonio Papāno, Mišels Plasons, Kristofs Rusē un Džuzepe Sinopoli.

Šie ieraksti ļauj iepazīt vienu no saviļņojošākajām XX–XXI gadsimta mijas dīvām, kura allaž ir jutusi laiku, mainījusies un visu darījusi tā, lai būtu godīga attiecībās ar sevi, savu balsi un saviem klausītājiem.

Sestdien, 27. februārī, Ņujorkas Metropoles operas mājaslapā bez maksas varēs noskatīties Verdi Traviatas ierakstu ar Natāliju Desē Violetas lomā. Alfrēdu dzied tenors Metjū Polencāni, Žoržu Žermonu – baritons Dmitrijs Hvorostovskis. Slaveno režisora Villija Dekera iestudējumu diriģē Fabio Luizi. Izrāde iemūžināta 2012. gada 14. aprīlī.     

Informācija: nataliedessay.fr, warnerclassics.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja