Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ar svaigi pļautas zāles smaržu. No sirds izlolotu svētku koncertu Latvijai 102 dāvā Lielais dzintars

Bezmaksas tiešraidē no Liepājas koncertzāles Lielais dzintars mūs aicina noskatīties īstu, ilgi lolotu Valsts svētku koncertu Latvijai 102. Svinīgais un vērienīgais koncerts ar Liepājas Simfoniskā orķestra, diriģenta Aināra Rubiķa un solistu – opersoprāna Lienes Kinčas un pianista Daumanta Liepiņa dalību skatītājiem būs pieejams koncertzāles mājaslapā www.lielaisdzintars.lv, sabiedrisko mediju portālā www.lsm.lv, bet audio tiešraidē baudāms Latvijas Radio 3 Klasika ēterā. Izbaudīt šo svētku notikumu piedāvā koncertzāle Lielais dzintars un Kultūras informācijas sistēmu centrs sadarbībā ar HDPD Productions&Dreams otrdien, 17. novembrī, plkst. 19.

Kas man ir Latvija?

"Programmas tapšanā galveno lomu spēlēja mana tik ļoti retā būšana mājās, Latvijā. Jo ilgāk no savas zemes esmu attālināts, jo vairāk vēlos atgriezties pie tās saknēm," saka koncerta mākslinieciskais vadītājs un diriģents, Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs Ainārs Rubiķis. Latvijas valsts 102. jubilejas svinības būs pirmā reize, kad jau plaši starptautiski atzītais un nupat ar augstāko Krievijas teātra balvu Zelta maska kategorijā Labākais operas diriģents apbalvotais Ainārs Rubiķis diriģēs Liepājas Simfonisko orķestri un muzicēs koncertzālē Lielais dzintars. Savu debiju Liepājas koncertzālē Lielais dzintars meistars iecerējis, veidojot koncertam īpaši pacilājošu, svinīgu un patriotisku programmu, kurā latvju folklora un tautiskas noskaņas savīsies ar latviešu simfoniskās mūzikas dižgaru radītām romantisma pērlēm.

Koncertu atklās svinīgā Ādolfa Skultes Uvertīra. Spoži uzlecošā starptautiskā pianisma zvaigzne Daumants Liepiņš interpretēs vēlīnā romantisma meistara Pētera Barisona Latvju rapsodiju. Jāņa Mediņa apdarinātās Piecas latviešu tautasdziesmas izdziedās mūsu dramatiskais soprāns Liene Kinča, kura uzstājas gan Latvijā, gan nozīmīgos ārvalstu opernamos. No nepelnītas aizmirstības izrauta Mārtiņa Brauna simfoniskā balāde Tālavas taurētājs. Vakaru noslēgs Imanta Kalniņa svīta Rotāju, dancoju.

 

Brauna Tālavas taurētājs

"Šī man ir ļoti tuva programma. Domājot par šo koncertu, atcerējos, kā tad, kad mēs ar Rēziju Kalniņu vēl strādājām Novosibirskā un pēc ilgāka laika pavasarī atgriezāmies Latvijā, izejot no lidostas ēkas, sajutām svaigi pļautas zāles smaržu. Stāvējām pie lidostas, un mums abiem acīs bija asaras no sajūtas, cik vērtīga ir šī zeme, mūsu mājas. Tā ir sajūta, kas atausa atmiņā, veidojot svētku koncertu. Tāpēc to veidoju ar tautiskuma, folkloras un romantisma pieskaņu. Man bija ārkārtīgi svarīgi savākt kopā sajūtu, kas man ir Latvija," atklāj Ainārs Rubiķis.

Viņš izstāsta, ka jau ļoti sen gribējis nospēlēt Ādolfa Skultes Uvertīru – īstu svētku opusu, un no sirds priecājas par iespēju atskaņot Mārtiņa Brauna Tālavas taurētāju, īstu pērli, kurai līdz šim bijis lemts koncertizpildījumā izskanēt tikai vienu vienīgu reizi 1975. gadā! Nejauši, bet zīmīgi sagadījies, ka vienā programmā satikušies visi profesora Ādolfa Skultes skolnieki, izņemot Pēteri Barisonu. Diriģents no sirds priecājas, ka arī Vācijā Berlīnes Komiskajā operā viņam divreiz gadā ļauj spēlēt latviešu mūziku. Viņš to dara Jaungada koncertā un mecenātu koncertā, kuru veido starptautiskās Operas akadēmijas audzēkņi.

Koncertu Latvijai 102 vadīs muzikoloģe un Latvijas Radio 3 Klasika programmu vadītāja Liene Jakovļeva. Starpbrīdī tiks piedāvātas intervijas ar diriģentu Aināru Rubiķi, pianistu Daumantu Liepiņu un koncertzāles Lielais dzintars vadību. Koncerta tiešraide 17. novembrī plkst. 19 bez maksas būs pieejama koncertzāles mājaslapā www.lielaisdzintars.lv, YouTube kanālā, kā arī sabiedrisko mediju portālā www.lsm.lv. Radio tiešraidi nodrošina LR3 (frekvences FM 104.6 Liepājā, 103.7 Rīgā, 92.0 Kuldīgā, 104.2 Dundagā, 89.8 Ventspilī, 87.6 Valmierā, 103.2 Cesvainē, 102.2 Viesītē, 101.8 Rēzeknē un 88.1 Daugavpilī). Kultūras informācijas sistēmu centrs nodrošinās koncerta ieraksta saglabāšanu ERAF projekta Kultūras mantojuma satura digitalizācija (1. kārta) ietvaros un piedāvās ierakstu visiem interesentiem brīvpieejā audiovizuālo ierakstu portālā Diva.lv jau šā gada izskaņā.

Ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu dēļ svētku koncerts apmeklētājiem klātienē nebūs pieejams un biļešu īpašniekiem tiks atdota samaksātā nauda. Tie, kuri iegādājušies biļetes internetā, naudu saņems savā bankas kontā. Ja biļetes iegādātas kasē, jādodas uz kādu no Biļešu paradīzes klātienes kasēm, kur, uzrādot koncerta biļeti, tiks atdoti naudas līdzekļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja