Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Saskanīgais kvartets

Izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa no piektdienas, 3. februāra, būs skatāma latviešu mūsdienu mākslas izstāde No laika gala, kurā piedalās četri mākslinieki – Aija Zariņa, Kaspars Teodors Brambergs, Ginters Krumholcs un Artūrs Virtmanis.

"Šajā izstādē pārstāvēti mākslinieki, kuriem robežšķirtnes starp dažādiem laika posmiem nav nepārvarami šķēršļi," atklāj izstādes kurators Vilnis Vējš, kurš jau ilgstoši vēlējies sadarboties ar šiem izcilajiem autoriem un kurš radījis saskanīgu viņu daiļrades kvartetu.

"Šie mākslinieki izvēlas tēmas ar lielu vispārinājuma potenciālu un iedvesmojas no iepriekšējo gadsimtu formām, reizē piedāvājot nesajaucami oriģinālus un mūsdienīgus risinājumus," izstādes kurators raksturo šo autoru daiļradi.

 

Paralēlā vēsture

Izstādē būs skatāmas desmit Aijas Zariņas gleznas – milzīgi audekli bez rāmjiem, kurās māksliniece pievērsusies paralēlajai vēsturei, ko viņa izstāstījusi caur ļoti spilgtiem tēliem, piebilst Vilnis Vējš, iepazīstinot ar gaidāmo izstādi.

Tās kurators akcentē, ka savā daiļradē Aija Zariņa bieži izmantojusi mitoloģiskas tēmas, kuru risināšanai māksliniece izveidojusi oriģinālu rokrakstu, kurā liela nozīme ir formu vienkāršojumam, izpausmes lakonismam un spēkam.

Kāda ir civilizācijas pastāvēšanas jēga? Kāpēc ir krīze? – šos un citus jautājumus savos darbos uzdod Aija Zariņa, kura tajos "citē" arhaisko mākslu, kas gleznotājai bez liekiem papildinājumiem ļauj ļoti precīzi paust savu vēstījumu.

 

Mūžam mainīgais

Šajā izstādē skatāms mākslinieka Kaspara Teodora Bramberga jaunākais darbu cikls Plūsma, kurā ietilpst liela izmēra reljefas monohromas plaknes. "Ak, Dievs, cik tās ir smagas! Seši veči tās stiepa lejā pa trepēm," atceras Vilnis Vējš.

Viņš atgādina, ka Kaspars Teodors Brambergs desmit gados ir radījis vairākus darbu ciklus, kuros viņš izmantojis ģeometriski abstraktu un tonāli niansētu formu valodu, radoši pārfrāzējot dažādu mākslas virzienu klasiķu mantojumu.

Savā jaunākajā darbu ciklā Kaspars Teodors Brambergs atsaucas uz pagājušā gadsimta vidus idejām par laika plūduma iekļaušanu mākslas darba formā. "Par mūžam mainīgo un nenotveramo starpstāvokli," sarunā ar Dienu uzsver kurators.

 

Laika paradokss

Savukārt scenogrāfs un instalāciju mākslinieks Artūrs Virtmanis radījis savu darbu uz vietas, Rīgas mākslas telpas Lielajā zālē. "Viņš vistiešāk tematizējis izstādes nosaukumā ietverto frazeoloģismu par laiku," uzskata Vilnis Vējš. "Iznāk paradokss: par kādu laika posmu varam spriest tikai tad, kad tas ir beidzies." 

Scenogrāfs un instalāciju mākslinieks izveidojis savu darbu kā mehānismu, kas parāda trīs laiku eksistēšanu. Viens ir mūžīgais laiks, otrs – cilvēka dzīves laiks (kas mūs pienaglo pie sienas) un trešais – institucionalizētais laiks.

Viena no šīs konceptuālās instalācijas sastāvdaļām radīta senajā ogles zīmējumu tehnikā, norāda mākslinieks, kurš savā daiļradē iedvesmojas no romantisma perioda mākslas, seniem zinātnes pētījumiem un ceļojumu aprakstiem.

 

Plastilīna vīrs

Šajā izstādē būs pārstāvēts arī Ginters Krumholcs, kuru Vilnis Vējš raksturo kā vistalantīgāko latviešu tēlnieku. Viņš ļoti virtuozi pārvalda reālisma, pat naturālisma formas, savienojot tās ar laikmetīgiem tēlu veidošanas principiem.

Īpaši šai izstādei Ginters Krumholcs izveidojis apaļskulptūru, kuru nodēvējis par Saulrietu. Viņa veidotajā mākslas darbā iespējams saskatīt antīkās Grieķijas kultūras mantojuma un mūsdienīgas materialitātes saspēli.  

"Tā veidota no daudzkrāsaina plastilīna," par Gintera Krumholca apaļskulptūru saka Vilnis Vējš, vēršot uzmanību uz kailo puisi ar atlētiski veidoto ķermeni, pie kura kājām guļ viņa medījums – neviens cits kā.... Vairāk nekādu spoileru! 

Papildu informāciju par izstādi No laika gala var lasīt izstāžu zāles interneta vietnē makslastelpa.lv

 

Kas: izstāde No laika gala

Kur, kad: Rīgas mākslas telpā no 3. februāra līdz 26. martam

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja