Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

RTU atklās gleznotāja Alekseja Naumova darbu izstādi Uzgleznotā arhitektūra

2024. gada 5. janvārī izcilais gleznotājs un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesors Aleksejs Naumovs savu dzīves jubileju svinēs, 10. janvārī plkst. 16.00 atklājot personālizstādi Uzgleznotā arhitektūra Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Arhitektūras un dizaina institūtā, Ķīpsalas ielā 6.

Izstādes apmeklētāji varēs apskatīt līdz šim vēl plašākai publikai neizrādītus darbus, savukārt izstādes atklāšanā būs iespēja satikt un aprunāties ar pašu darbu autoru.

Izstādei mākslinieks izraudzījies pasaules skaistāko, krāšņāko un gleznaināko vietu – Burano, Venēcijas, Sicīlijas, Parīzes, Ņujorkas – ainavas un aicina izstādes apmeklētājus ļauties gleznās ietvertajam nerimstošajam krāsu priekam. Lielākā daļa izstādē eksponēto gleznu tapusi 2023. gadā, tāpēc plašāka publika Latvijā tās vēl nav redzējusi.

Alekseja Naumova rokrakstu raksturo pārliecinošs un izsvērts triepiens, košs, dzīvespriecīgs kolorīts un konkrētās vietas būtību tveroša kompozīcija. Mākslinieku interesē dabas un arhitektūras mijiedarbība. Viņu saista gaismas un ēnu spēles, to ietekme uz krāsu un formu. A. Naumova pieeja ainavu attēlošanā sniedzas tālāk par pasīvu apkārtējās pasaules atspoguļojumu, jo viņš darbos parāda nevis vispārinātu un visiem ierastu ainavas skatu, bet gan savu personīgo skatījumu un sajūtas. Gleznas top brīvā dabā – atrodoties konkrētā vietā un laikā, mākslinieks meistarīgi pamana mirkļa unikālo gaismu, krāsas, notver ainavas īpašo noskaņu un rada emocionāli piesātinātus stāstus par dažādām pasaules pilsētām.

Aleksejs Naumovs (1955) beidzis LMA Monumentālās glezniecības nodaļu un radošo aspirantūru. Bijis Francijas valdības stipendiāts un studējis glezniecību Parīzē. No 2007. līdz 2017. gadam bijis LMA rektors. Kā iniciators, vadītājs, apmaiņas programmu un izstāžu kurators piedalījies dažādos sadarbības projektos Itālijā, Francijā, Japānā, Vācijā, Austrijā, Nīderlandē, Spānijā, Grieķijā, Krievijā, ASV un citviet. Sarīkojis vairāk nekā 60 personālizstādes.

Alekseja Naumova ieguldījumu mākslā novērtējusi arī Latvijas valsts, 2009. gadā māksliniekam piešķirot augstāko apbalvojumu – Atzinības Krusta komandiera ordeni. Savukārt 2004. gadā mākslinieks saņēmis Itālijas prezidenta Ordeni (Ordine al Merito della Repubblica Italiana. Commendatore) un 2016. gadā – Francijas Ordeni mākslā un literatūrā (Ordre des Arts et des Lettres).

Izstāde RTU Arhitektūras un dizaina institūta ātrijā aplūkojama līdz 15. februārim darbdienās no plkst. 9.00 līdz 20.00 un sestdienās no plkst. 10.00 līdz 17.00. Ieeja izstādē – bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja