Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgā durvis ver jaunais mākslas centrs Zuzeum

10. septembrī ar izstādi Mēs dzīvosim. Mūsdienu māksla Zuzānu kolekcijā durvis ver jaunais mākslas centrs Rīgā Zuzeum, informēja izstāžu vadītāja Ieva Zībārte.

2017. gadā dibinātais Zuzeum ir mākslas kolekcionāru un mecenātu Dinas un Jāņa Zuzānu investīcija Latvijas un visa Baltijas jūras reģiona mākslas infrastruktūrā. Tā dibināšanas mērķis ir Latvijas mākslas popularizēšana starptautiskā kontekstā, radot vietu sarunām un kultūras apmaiņai. Jaunās telpas un izstāžu zāles arvien augošo Zuzānu kolekciju padarīs pieejamu visplašākajai sabiedrībai.

Zuzeum ēka, kas pēc arhitekta un inženiera Edmunda fon Trompovska projekta 1910. gadā celta kā korķa fabrika, ir Zuzānu kolekcijā pārstāvēto darbu un vairāku mākslinieku paaudžu laikabiedre. Tā funkcionēja jau tad, kad Rīgā darbojās pirmie modernisti un tika dibinātas mākslas skolas. Netālu atrodas bijusī Kārļa Zāles darbnīca un atjaunotā Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas koka ēka. Zuzeum atrodas starp Rīgas vēsturisko centru, UNESCO Pasaules mantojuma vietu, un topošo Rail Baltica dzelzceļa līniju, kas Helsinkus, Tallinu, Rīgu, Viļņu un Varšavu savienos ar Eiropu. Ēka tika uzcelta kosmopolītiskā, daudzvalodīgā un dinamiskā Rīgas vēstures posmā, tā ir pārdzīvojusi karus un krīzes un līdzīgā laikā tiek atvērta no jauna, lai turpinātu sarunu par pilsētu un mākslu.

Pēc 2020. gada pirmajā pusē notikušās pārveides Zuzeum ikviens varēs piedzīvot mākslu divās izstāžu zālēs ar 1100 kvadrātmetru platību, skulptūru dārzā, kafejnīcā un jumta terasē. Mākslas centra izstāžu programmu papildinās ekskursijas, lekcijas, meditācija, kino un DJ vakari.

Jaunajā mākslas centrā ir radītas vairāk kā divdesmit darbavietas mākslas profesionāļiem un jauniešiem. Zuzeum darbinieki runā latviešu, krievu, angļu, vācu, franču, portugāļu, hindi, pandžabu, holandiešu un dāņu valodā.

Ar vairāk nekā divdesmit tūkstošiem dažādu žanru mākslas darbu Zuzānu kolekcija ir skaitliski lielākā privātā Latvijas mākslas kolekcija pasaulē. Tās kodolu veido 19. gadsimta beigu māksla un 20. gadsimta pirmās puses klasiskais modernisms, 1950.–1980. gadu māksla padomju varas periodā, kā arī mūsdienu Latvijas mākslinieku darbi. Kolekcijā ir pārstāvēti gan zināmi mākslinieki, gan mākslas autsaideri un disidenti.

Arvien augoša ir Zuzānu kolekcijas starptautiskās mākslas daļa, kuras pamatā ir spilgta Krievijas nonkonformisma mākslas izlase un starptautiskā mūsdienu glezniecība, skulptūra un dekoratīvā māksla. Jaunais virziens kolekcijas attīstībā nodrošinās Latvijas mākslai starptautisku kontekstu un platformu aktīvam dialogam ar starptautisko mākslas kopienu.

Lai Latvijas mākslu un Zuzānu kolekcijas darbus popularizētu Latvijā, Baltijas jūras reģiona valstīs un pasaulē, Zuzeum sadarbojas ar citām mākslas institūcijām. Zuzānu kolekcijas darbi ir izstādīti muzejos un galerijās Rīgā, Tallinā, Maskavā, Londonā, Ņujorkā, Čikāgā, Maiami un citur.

Pirmā Zuzeum izstāde Mēs dzīvosim sniedz ieskatu Zuzānu kolekcijas jaunieguvumos un piedāvā apmeklētājiem starptautisku mākslas pieredzi Rīgā. Tā ir iespēja aizmirst par robežu šķērsošanas grūtībām.

Atvēršanas ekspozīcija apliecina, ka Zuzānu kolekcija ir aktīva, mainīga, arvien augoša un sabiedrībai pieejama. Visi izstādē apskatāmie darbi tapuši pēc 2000. gada, un to autori ir mākslinieki ar dažādu izcelsmi un pieredzi no Latvijas, Igaunijas, Krievijas, Vācijas, Francijas, Lielbritānijas, Kamerūnas, Dienvidāfrikas, Indijas, Meksikas un ASV.

Izstādē ir redzami lielformāta mākslas darbi – gleznas, skulptūras un dekoratīvā māksla – par mūsdienu cilvēkam un sabiedrībai svarīgām tēmām: identitāte, tehnoloģijas, citplanētieši, viltus ziņas, robežu pārvarēšana, daba, saknes, eskeipisms, nāve, vientulība, pašizziņa, cerība, izglābšanās.

Zuzeum atvēršanas izstādes kuratore ir Ieva Zībārte.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja