Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No poetizēta līdz skarbam skatījumam. Jūrmalas pilsētas muzejs skatītājiem atklāj ziemeļu dimensiju

Jūrmalas pilsētas muzejā ir atvērta latviešu, igauņu un somu mūsdienu mākslinieku darbu izstāde Ziemeļu dimensija/Pohjoinen ulottuvuus/The Northern Dimension. Tajā ir eksponēti vairāk nekā divdesmit autoru pārsvarā jauni, iepriekš neizstādīti darbi, kas pievēršas ziemeļu pasaules atklāšanai, kurā īpaša loma ir atvēlēta dabas atspoguļošanai.

"Šīs sadarbības stāsts ir aizsācies Agijas Sūnas mākslas galerijā, kas pirms daudziem gadiem savā paspārnē pulcināja vairākus latviešu jaunos un daudzsološos māksliniekus, kuriem laika gaitā veidojās cieša sadarbība ar viņu ziemeļu kolēģiem no Igaunijas un Somijas," sarunā ar laikrakstu Diena stāsta Jūrmalas pilsētas muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore Guna Kalnača.

Viņa piebilst, ka māksliniekam Mārim Upzaram ir radusies vēlme stiprināt šo laika gaitā veidojošos draudzību ar vēl vienu izstādi. Latviju tajā pārstāv gleznotāji Arturs Akopjans, Barbara Gaile, Madara Gulbis, Elga Grīnvalde, Anita Kalniņa, Kristīna Keire, Guna Millersone, Zigurds Poļikovs, Māris Upzars, Signe Vanadziņa, Andris Vītols, Linda Zīvere, stikla mākslinieki Bārbala Gulbe un Ernests Vītiņš, fotogrāfs Egils Spuris, tēlnieks Kirils Panteļejevs.

"Es pat sapņot nevarēju, ka Jūrmalas pilsētas muzejā jelkad ieraudzīšu Barbaras Gailes darbus," par Parīzē dzīvojošās un strādājošās latviešu gleznotājas daiļradi saka Guna Kalnača un pauž prieku, ka šī laikabiedru grupa savā vidū ir aicinājusi piedalīties arī citu paaudžu māksliniekus. Viens no viņiem ir stikla mākslinieks Ernests Vītiņš, kura darbs raisa asociācijas ar ziemeļu lediem.

Savukārt Igauniju šajā izstādē pārstāv divi mākslinieki, Somiju – septiņi. Guna Kalnača norāda, ka šis skaits palielināsies līdz desmit, jo Covid-19 pandēmijas izraisīto apstākļu dēļ triju mākslinieku darbi vēl ir ceļā uz Jūrmalas pilsētas muzeju, kur tiem ir atstāta brīva vieta to eksponēšanai.

Guna Kalnača atzīmē, ka šī grupas izstāde ir ļoti daudzšķautņaina, to nodrošina ne tikai dažādo mākslas nozaru klātbūtne vienuviet, bet arī mākslinieku atšķirīgā pieeja tēmas risinājumam. Līdztekus latviski poetizētajam redzējumam izstādes apmeklētāji var sastapties arī ar patiešām ziemeļnieciski skarbu skatījumu uz pasauli. "Tā ir dzīvelīga, dzidra, spirgta, svaiga gaisa apdvesta izstāde," kopējo noskaņojumu raksturo Jūrmalas pilsētas muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore.

Izstāde Ziemeļu dimensija/ Pohjoinen ulottuvuus/The Northern Dimension būs atvērta līdz 3. janvārim. Ieeja bez maksas. Vairāk informācijas – Jurmala.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja