Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

LMA mākslas telpā Pilot atklās zīmēšanas praksei veltītu izstādi Pāreja

Latvijas Mākslas akadēmijas eksperimentālajā mākslas telpā Pilot no 8. februāra apskatāma izstāde Pāreja, kas tapusi sadarbībā starp pasniedzējiem un studentiem, lai izceltu un aktualizētu mūsdienu zīmējumu Latvijas Mākslas akadēmijas studiju procesā. Izstādes darbus vieno zīmējuma medijs un saruna par redzi, redzes fenomenu – krāsu un melnbalto spektru. Kā to attiecināt uz procesiem mūsdienu zīmējumā, kā redze skar katra autora radošo darbu?

Risinot šo tēmu, tiek pieminēts britu autors Olivers Sakss (Oliver Sacks) un viņa darbs The Island of the Colorblind jeb Krāsu aklo sala. Tā vēsta par tādu redzes īpatnību, kad cilvēks neredz krāsu un pasauli uztver tikai caur melnbalto spektru: “Redzi, (..) mēs nevadāmies vienīgi pēc krāsas. Mēs skatāmies, sajūtam, saožam, mēs zinām – mēs ņemam vērā to visu, un tad jūs izvēlaties tikai krāsu!”

Redzēšanu kā hipotētiski vai daļēji kulturāli iemācītu lietu var apskatīt salīdzinājumā ar mūsdienās aktuālo neredzamo jeb apslēpto informāciju, proti, spēju redzēt, uztvert un šķetināt informāciju tās pārbagātības apstākļos.

Amerikāņu māksliniece Eimija Silmana (Amy Sillman) saka: "Zīmēšana it kā nav loģikā balstīta darbība, bet veidojas no kaut kā nejauša, plūstoša un klīstoša – tā drīzāk darbojas neredzīgi cilvēki vai kurmji, rokot alas, un bebri, būvējot aizsprostus.”

Mūsdienu digitāli ietekmētajā uztverē zīmējums nereti šķiet lēns, laikietilpīgs, pacietību prasošs medijs, un pirksti atrod no līniju vilkšanas ar roku. Taču cilvēka acs uzbūve ar tajā (retinā) iekodētajiem melnbaltā un krāsainā sensoriem joprojām nodrošina noteiktu redzamā uztveri. Zīmējumu ierasti asociē ar melnbaltu, precīzāk, monohromu attēlu, taču izstādes autoru darbos iekļauta smalkā robeža un pāreja uz krāsu pasauli. Pāreju var uzzīmēt, izdomāt, ieraudzīt, vai tā vienkārši notiek.

Izstādes ideja radusies Zīmēšanas kontekstuālās kompozīcijas kursa gaitā, kas Latvijas Mākslas akadēmijas maģistra programmā Glezniecības apakšnozarē pastāv kopš 2018. gada sadarbībā ar Zīmēšanas katedru. Pāreja tapusi sadarbībā starp māksliniekiem, Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējiem Elīnu Zundi, Maiju Kurševu un Juri Petraškeviču, kuri kā pārstāvji no Latvijas Mākslas akadēmijas kopīgi iesaistījušies NDS (Northern Drawing School – Ziemeļvalstu mākslas augstskolu kopprojekts jaunām perspektīvām par zīmējumu mākslas izglītībā) un dažādu apakšnozaru studentiem. Izstādē piedalās Zīmēšanas specialitātes, Grafikas, Kustība.Attēls.Skaņa, kā arī Scenogrāfijas apakšnozaru studenti. Ar dalību šajā izstādē NDS piesaka savu klātbūtni Rīgā un uzsāk tālāku starptautisku sadarbību. NDS piedalās izstādē ar jautājumu aptauju, kuru 2023. gadā aizsāka NDS Oslo Nacionālā mākslas akadēmijas studenti un 2024. gadā papildinājuši LMA pārstāvji. Tas ir interaktīvs dialogs par zīmēšanu, kurā aicināti iesaistīties izstādes apmeklētāji. 

 

Izstādes darba laiks:
8. februāris–23. marts, 2024
O., T., C., P., Se. 12.00–18.00
Pilot adrese: Riharda Vāgnera iela 3, Rīga
Ieeja bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja