Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Galerijā Antonija būs skatāma Jura Utāna personālizstāde Anatomiski erotiskas variācijas

Galerijā Antonija no 15. februāra līdz 15. martam būs skatāma Jura Utāna personālizstāde Anatomiski erotiskas variācijas, informēja galerijas pārstāvji.

Juris Utāns (1959-2022) bija latviešu gleznotājs. Strādājis kritiskā reālisma, sociāli aktīvas un politiskas mākslas laukā. Jura Utāna darbiem raksturīgs humors un ironija par sabiedrībā aktuāliem, rezonējošiem notikumiem. Viņš pārstāvēja laikmetīgās mākslas virzienu, dēvētu par reportāžmākslu.

1984. gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu. Studējis meistardarbnīcā pie Eduarda Kalniņa un Borisa Bērziņa. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs no 1985. gada. Personālizstādes Latvijā un ārzemēs. 1994. gadā LU ieguvis maģistra grādu pedagoģijā.

Utāna darbiem raksturīgi izsist skatītājus no savas komforta zonas, darbos atainojot provocējošus sižetus un šokējošus tēlus, tajā pašā laikā atstājot estētisko un dekoratīvo vērtību. Šajā izstādē būs apskatāmi darbi no četriem dažādiem gleznu cikliem – Pašportrets (2009), Tatū mī (2002), Prom no acīm (2006) un Impotents un agresīvs (2009). Grafiski izteiksmīgajos lielformāta darbos labi saskatāms līdzsvars starp tiešo sižetisko vēstijumu un mākslinieka tīro krāsu izjūtu. Caur dažādo darbu sērijām izteikti jūtams mākslinieka spilgtais raksturs, caur anatomiski reālistiskajiem tēliem un provokatīvo saturu skaidri nolasāms Utāna skatījums uz dažādām mūsdienu un netālā pagātnē aktuālajām sociālajām tēmām. Kā pats mākslinieks minējis: "Varbūt es gleznoju sliktu, bet tas ir labākais, ko varu izdarīt visgodīgāk."

Nozīmīgākās personālizstādes Latvijā: 2012. gadā - Utāns glezno un uzvar Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls; 2013./2014. gadā - Flai - Ļetalka - Fly Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā; 2016. gadā - Invāzija Mūkusalas mākslas salonā.

Mākslinieks paralēli profesionālajai darbībai bija Latvijas Universitātes mācībspēks no 1987. gada (kopš 2015. gada asociētais profesors vizuāli plastiskajā mākslā). Juris Utāns strādājis arī kā pastmarku un monētu dizaina autors.

Mākslinieka glezna Pieturā šobrīd atrodas Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja jaunajā pastāvīgajā ekspozīcijā, sadaļā Latvijas Māksla 1985.-2000.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja