Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Francijas dizaina ikonas. Sagrauzti vāciņi, ekskluzīvi krēsli

Izstāde 20 Francijas dizaina ikonas. Dialogs piedāvā leģendārus objektus un to "lasījumus"

Tā ir īsta revolūcija telpas sadalījumā un veidā, kā augu pasaules noskaņas tiek ienestas mājoklī, - par dizaineru Ronana un Ervana Buruleki dekoratīvajiem moduļiem Aļģes (2004) saka Katrīna Kanepone, kuru tie ir iedvesmojuši radīt darbu Flip-flopper ar ziemeļniecisku akcentu (ķērpji! - I. A.). Šī ir viena no esošo dizaina zvaigžņu un jauno censoņu "sarunām", ar kurām var iepazīties Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja izstādē 20 Francijas dizaina ikonas. Dialogs, kas piedāvā leģendārus objektus un to "lasījumu" versijas Latvijas Mākslas akadēmijas studentu izpildījumā.

Datorpeles jumts

"Ļoti veiksmīga sinerģija," par studentu iesaistīšanos šajā projektā saka Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja Inese Baranovska, jo nebūt ne vienkāršās sadarbības rezultāts ir ļāvis ceļojošajai izstādei piešķirt daudz dziļāku dimensiju. Viens no izstādē redzamajiem darbiem ir Serža Muija stāvlampa Trīs rokas (1953), kas kļuvusi par pārlaicīgu ikonu un tiek ražota vēl šodien. Iedvesmojoties no tās, Latvijas Mākslas akadēmijas students Ints Neiberts ir radījis smeļamo kausu Viena roka. "Tā ir ļoti skaista lieta, ko varētu sākt ražot," izceļ Inese Baranovska. Viņa piebilst, ka "dažas idejas varbūt ir skolnieciskas, bet dažas ir tik kreatīvas, ka varētu pretendēt uz autonoma dizaina statusu".

Dažādie piemēri, ar kuriem var iepazīties izstādē, parāda, ka nevajag katru reizi izgudrot velosipēdu no jauna, bet pietiek paskatīties uz jau esošām lietām, lai no tām "atspertos" un radītu ko citu. Tālu ir aizlēcis Latvijas Mākslas students Jānis Jaunzems. Viņš no automašīnas Citroën C3 Pluriel (2002), kas savulaik prata pielāgoties jaunajai kidults paaudzei, ir atvasinājis datorpeli. "Mana datorpele, līdzīgi kā auto, ir ar "noņemamu jumtu"," par savu gan pieauguša, gan maza bērna rokai piemēroto ierīci saka tās izdomātājs. Savukārt Toms Lucāns no Žana Pruvē radītā un par kulta priekšmetu kļuvušā Standarta krēsla ir "izlocījis" ragaviņas. "Tas patiešām ir dialogs," uzskata Inese Baranovska.

Atgriešanās nākotnē

"Piesēdīsiet?" Stenlija Kubrika slavenajā filmā 2001. Kosmosa odiseja Dr. Heivudam R. Floidam jautā Dr. Andrejs Smislovs, norādot uz vienu no Djinn krēsliem, kuriem īpaša vieta ierādīta rotējošās kosmosa viesnīcas Hilton ainā. Tās radītājs ir Olivjē Murgē, kurš tajā laikā strādāja franču mēbeļu kompānijā Airborne International un kurš arī pēc tam turpināja attīstīt Djinn sēriju, veidojot citus neparastus plūstošas formas atpūtas krēslus un sofas, kas šobrīd ir ar kolekcionāru vērtību. Izstādē Djinn Relaxer (1965) ir apskatāms vienuviet ar Pjēra Polēna Ribbon Chair (1966). "Tie ir tik skaisti - kā skultpūras," saskanīgo duetu raksturo Inese Baranovska. Vēl viena ekskluzīva lieta ir garais krēsls B306 (LC4) (1928) - šī "atpūtas mašīna" ir Francijas dizaina vēstures lepnums un viens no visvairāk kopētajiem priekšmetiem pasaulē.

Savukārt Latvijas Mākslas akadēmijas studente Una Bergmane, kura ir izstādes grafiskā tēla autore, pastiprinātu uzmanību ir pievērsusi BIC pildspalvām - arī šie, par divdesmit santīmiem nopērkamie objekti ir viena no XX gadsimta industriālā dizaina ievērojamākajām ikonām. "Ģeniāls ir pats pildspalvas koncepts: klasiskā zīmuļa formas caurspīdīgā čaula, kas ļauj redzēt tintes līmeni pildspalvā," par Marsela Bika veikumu saka Latvijas Mākslas akadēmijas studente, atgādinot par to, ka dizains nesaistās tikai ar greznām luksusa lietām. "Forma palielinājumā kopē sagrauztas pildspalvas vāciņu," par savu radīto atsauci uz BIC pildspalvu - USB zibatmiņu - norāda Una Bergmane, ļaujot tās īpašniekam neatteikties no iepriekš iemantota ieraduma.

Cirks un zobu suka

Izstādē 20 Francijas dizaina ikonas. Dialogs objekti sagrupēti nevis saskaņā ar to tapšanas hronoloģiju, bet atbilstoši pielietojuma tematiskajai ievirzei - iela, kafejnīca, māja, kabinets, buduārs, cirks. "Cirks kā franču dizaineru neordinārās domāšanas simbols. Kaut vai Filips Starks - viņš pats ir tik artistisks klauns! Bet ārkārtīgi kreatīvs klauns," izstādē visvairāk pārstāvēto mākslinieku raksturo Inese Baranovska. Tajā ir apskatāma viņa radītā citrusaugļu spiede Juicy Salif (1990), taburete Bubu (1991), atzveltnes krēsls La Marie (1998), glāze Harcourt noir (2005) un zobu suka Fluocaril (1990), kas veidota pēc Brankusi skultpūras motīviem un kas "ļauj novērtēt, ka arī tāds nieks var būt ļoti skaists un vērtīgs". Cena - vairāk nekā 80 eiro.

Izstādes eksponāti papildināti ar videofilmu demonstrējumiem par slavenajiem franču dizaineriem.

20 Francijas dizaina ikonas. Dialogs.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

Izstāde apskatāma līdz 24. novembrim

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja