Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Foto: Viesnīcā Grand Poet atklāta tēlnieka Roberta Bāliņa personālizstāde Personības

Ceturtdien, 16. jūnijā, Latvijas Mākslas akadēmija (LMA) sadarbībā ar Semarah Hotels dizaina viesnīcā Grand Poet atklāja talantīgā LMA absolventa Roberta Bāliņa personālizstādi Personības.

Viesnīcas kolekcijā iekļautas jau septiņas jauno latviešu mākslinieku gleznas un šogad tā tiks papildināta ar vienu no jaunā tēlnieka radītajām skulptūrām. 

Izstādē Personības apvienoti darbi, kuri ir vērsti uz cilvēka būtības izpratni. Ikvienā no darbiem ir sava veida ieskats cilvēka esencē. Šie ieskati vērsti uz konkrētām situācijām, kuras tēlniekam bija svarīgas darbu radīšanas brīdī. Darbos ir apvienotas tradicionālās tēlniecības zināšanas, tehniskās prasmes un mūsdienu problēmas, radot skulptūras ar lielu intensitāti. 

"Veidojot savus darbus, es cenšos vienmēr atrast ko interesantu, citādāku – es to saucu par "saldo ēdienu", no kura nevar atteikties. Jo vairāk darbos šādu vietu, jo labāk! Tie rodas brīdī, kad, veidojot skulptūru, ir sasniegts posms, kad viss zināmais jau ir, un atliek nezināmā un pārsteigumu pilnā veidošanas daļa. Šajā posmā darbs iegūst savu glanci un unikalitāti – to, kāpēc vispār bija vērts veidot darbu. Tās ir nianses, kuru dēļ gribas pateikt "Mmmm" un rodas salda patīkama garša. Tad gribas uzkavēties pie darba maksimāli ilgi un izprast darba būtību," aicinot apmeklēt personālizstādi, stāsta mākslinieks Roberts Bāliņš.

Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, Tēlniecības katedras vadītājs Gļebs Panteļejevs Robertu raksturo kā tēlnieku, kas talantīgi spēj ietērpt savu stāstu fiziskā veidolā: "Roberta antropocentriskajā mākslā pastāv netverama, gaisīga materialitāte, viegluma efekts ir organisks un pašsaprotams. Ir sajūta, ka darbi radušies paši, izkristalizējušies no pirmatnējā ķīmisko elementu šķīduma un, autora uzburti, veidojas un izaug no nezināmā substrāta. Roberts ir liels stāstnieks, turklāt viņam izdodas veikli nepaklupt aiz vēlmes izstāstīt visu, tagad un tūlīt. Viens no mākslinieka veiksmes nosacījumiem ir savas mākslas valodas un tehnisko paņēmienu atrašana."

Veidojot unikālu jauno Latvijas mākslinieku darbu kolekciju, Grand Poet katras izstādes noslēgumā iegādājas vienu izstādes apmeklētāju novērtētāko darbu un iekļauj to viesnīcas mākslas kolekcijā Grand Poet Art Collection. 

"Man ir patiess prieks, ka, turpinot jau iesākto tradīciju, arī šogad apmeklētāji mūsu viesnīcas telpās var baudīt mākslu. Šoreiz apskatei ir eksponēts citādāks mākslas virziens – tēlniecība – un drīz viesnīcas kolekcija tiks papildināta ar jaunā, daudzsološā mākslinieka skulptūru," stāsta Grand Poet vadītājs Māris Alnis, piebilstot, ka darbus var novērtēt ikviens izstādes apmeklētājs, piešķirot sirdij tuvākajam darbam uzlīmi – monētu 5 grandu vērtībā. Balsojuma uzlīmes iespējams saņemt Grand Poet.

Roberts Bāliņš 2022. gadā absolvējis LMA, iegūstot bakalaura grādu tēlniecības nodaļā. Piedalījies tādos projektos kā starptautiskā kopizstāde Japānā Transformation (2021), kopizstāde Liepājas muzejā (2020), kopizstāde Kultūrtelpā Točka (2020), kopizstāde pie Raiņa pieminekļa (2021), kopizstāde Dzelzceļa muzejā Mākslas otrā puse (2021), Kultūrdevas 100 g kultūras (2020), kā arī uzstādīts viņa vides objekts pie Ogres slimnīcas (2020).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja