Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Cilvēku vājības un nākotnes vīzijas. Nacionālajā mākslas muzejā – Ausekļa Baušķenieka darbi

Auseklis Baušķenieks (1910–2007) ir unikāls gleznotājs, kurš ar sev raksturīgo pasteļtoņu kolorītu un vibrējoši punktoto glezniecības metodi meistarīgi attēlojis gan ikdienišķas, gan arī ne tik ikdienišķas mizanscēnas, reflektējot par laikmetu un sabiedrību.

 No šodienas līdz 18. septembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas otrā stāva labajā spārnā ir aplūkojama šī autora daiļradei veltīta izstāde Laikmetu vizionārs. Auseklis Baušķenieks, kas turpina iepazīstināt ar XX gadsimta otrās puses māksliniekiem un viņu darbiem.

"Ausekļa Baušķenieka darbos ir daudz sociālu un politisku jautājumu, kas ir aktuāli vēl šodien," stāsta izstādes kuratore Agnese Zviedre un piebilst, ka mākslinieka gleznās var ieraudzīt to, ka, neskatoties uz laika un varas maiņām, standarti par to, kādam ir jābūt indivīdam, kādai ir jābūt ģimenei, ir aplami vai tālu no realitātes, kurā tie ir daudz sarežģītāki un komplicētāki jautājumi. Cilvēku savos darbos Auseklis Baušķenieks ir mēģinājis atspoguļot no dažādiem skatpunktiem ar visām viņa vājībām, apliecinot, ka tās ir daļa no dzīves pieredzes, kurai katrs no mums iet cauri, un tādā veidā reprezentējot cilvēcīgumu, akcentē izstādes kuratore. Starp citu, zīmēšanas un pasteļglezniecības iemaņas mākslinieks savulaik apguvis pie Vilhelma Purvīša, kura darbu izstāde šobrīd aplūkojama Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Lielajā izstāžu zālē.

Agnese Zviedre ekspozīciju Laikmetu vizionārs. Auseklis Baušķenieks ir sadalījusi četrās sadaļās, kas pāraug cita citā. Viņa to ir veidojusi kā pastaigu no cilvēka kā indivīda līdz viņa attiecībām ar ģimeni un tālāk jau no cilvēka saskarsmes ar sabiedrību līdz zinātnes un nākotnes tēmai. "Paralēli detalizētiem portretējumiem Ausekļa Baušķenieka darbos iedzīvojas tādi neparasti tēli kā citplanētieši, roboti un milži. Tas atklāj mākslinieka nebeidzamo fantāziju un aizraušanos ar zinātnes un tehnoloģiju attīstību, zinātnisko fantastiku un nākotnes pasaules vīzijām," norāda izstādes kuratore.

Savukārt Ausekļa Baušķenieka aizraušanos ar radio amatierismu parāda trīs kinētiskie objekti, kas izstādes apmeklētājiem ļaus iepazīt mākslinieka daiļradi no vēl vienas perspektīvas. "Auseklim Baušķeniekam ir bijusi liela interese par šo nodarbošanos. Viņam ir paticis ķimerēties savā darbnīcā un veidot kaut ko," stāsta Agnese Zviedre.

Izstādi Laikmetu vizionārs. Auseklis Baušķenieks papildinās arī vairāki saistītie notikumi, par kuriem informācija būs pieejama tuvākajā laikā.

Vairāk – www.lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja