Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ainavas un uztveres transformācijas. Rīgas mākslas telpā – Rīgas Fotogrāfijas biennāles izstādes

Pagājušās nedēļas nogalē durvis apmeklētājiem vēra Rīgas Fotogrāfijas biennāles centrālie notikumi – divas starptautiskas izstādes Rīgas mākslas telpā, kas būs aplūkojamas līdz 18. oktobrim.

Kuratoru Ingas Brūveres (Latvija) un Marīes Šēvoldas (Norvēģija) veidotā izstāde Ekrāna ēra II: Ainava pievēršas šīgada biennāles tēmai realitātes arheoloģijai, kas aicina, pētot dažādus pagātnes slāņus, pievērsties arī mūsdienu digitālā mantojuma perspektīvai. Izstāde turpina jau 2018. gadā aizsākto izstāžu ciklu Ekrāna ēra par to, kā tehnoloģiju laikmets iespaido un maina mūsu uztveri, domāšanu, ikdienas dzīvi un komunikāciju. Izstāde arī raugās uz tradicionālo glezniecības žanru transformācijām digitālajā vidē un šogad pievēršas ainavas žanram un tam, kā ir mainījusies mūsu izpratne par ainavu.

Kā norāda kuratores, vairumu no izstādes autoriem nodarbina mākslīgā intelekta estētikas un jaunradītās digitālās vides uztveres – lasītprasmes – jautājumi, kā arī cilvēka vietas meklējumi jaunajā ainavā. Izstādē skatāmo darbu autori ir desmit starptautisku atzinību guvuši mākslinieki: Emilija Škarnulīte (Lietuva), Santa France, Mārtiņš Ratniks (Latvija), Rikards Aleksandešons, Eva Stenrama (Zviedrija), Mārene Dagnija Jūela, Sveins Fannars Juhansons (Norvēģija), Kristina Olleka, Kerts Vīarts (Igaunija), Tuomo Rainio (Somija).

Turpat Rīgas mākslas telpā, Intro zālē, savukārt aplūkojama autora un kuratora Žana Lika Sorē (Collectif NUNC, Francija) izstāde 6x6/36, ko var raksturot kā kabatas izstādi viedtālruņiem.

Projektā realizēta apvienības NUNC iecere izlūkot jaunas digitālās izdevējdarbības formas un jaunu pieeju izstāžu norisei. Ekspozīcija un publikācija te ne tikai asociējas viena ar otru, bet saplūst vienotā formā – piezīmju grāmatiņā, ko var ielikt kabatā vai somā. Lasītājs var iepazīties ar piedāvātajiem darbiem, kā arī izmantot uzlīmes, lai veidotu savu personīgo izstādi privātā telpā vai publiskā vietā. 6x6/36 attīsta jaunu pieeju izstādes, izplatīšanas un uztveres jēdzieniem.

Šo abu izstāžu laikā plānota arī plaša izglītības programma. Tuvākais pasākums iecerēts 18. septembrī, kad notiks diskusija Nākotnes vīzijas par postinterneta izpausmēm laikmetīgās mākslas kontekstā. 20. septembrī darbnīcā Slepenā tikšanās varēs darboties kopā ar mākslinieci Līgu Spundi un kļūt par fiktīvas situācijas autoru, konstruējot slepenas tikšanās scenāriju, lai kritiskāk izvērtētu ikdienā sastopamās vizuālās informācijas saturu. Bet 24. septembrī Rīgas mākslas telpā notiks starptautiska diskusija Laikmetīgās kultūras festivālu loma pilsētas attīstībā.

Vairāk informācijas – www.rpbiennial.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja