Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

40 mākslinieku skats uz mūsu laikmetu

Jau sešpadsmito reizi tiks meklēta starptautiskā mediju kultūras festivāla Māksla+Komunikācija kopsumma - šogad tas norisināsies no 15. līdz 18. maijam Rīgā un Liepājā, runājot par jaunākajām tendencēm mākslā, sabiedrībā, zinātnē un tehnoloģiju attīstībā.

Šī festivāla laikā izstāžu zālē Arsenāls tiks atklāta arī vērienīga laikmetīgās mākslas izstāde Lauki, kas būs skatāma no 16. maija līdz 3. augustam.

Viens no izstādē Lauki redzamajiem eksponātiem būs pazīstamā Latvijas videomākslinieka Mārtiņa Ratnika 2007. gadā tapušā darba rekonstrukcija, kurā, izmantojot vienu videokadru, viņš attēlo kustības ilūziju. Darba veidošanā mākslinieks toreiz un tagad izmantojis 27 vecus televizorus, kuri mūsdienās ir kļuvuši par retumu.

"Šoreiz dabūt nepieciešamos televizorus bija krietni grūtāk," apstiprina Mārtiņš Ratniks, kurš lūdzis Latvijas iedzīvotājus tos ziedot viņa projektam. Videomākslinieks norāda, ka uz viņa darbu var skatīties dažādos veidos, - skatītāji var vērot, kā pirmsdigitālās ēras televizoru ekrānos "zīmējas" īpaši sagatavots attēls, izmantojot specifisku videotehnoloģijas īpašību, vai arī kā uz tēlojošu "lauku" ainavu.

"Izzūdošu ainavu," piebilst Mārtiņš Ratniks, kura darbu nav iespējams pārcelt uz jaunajiem ciparu televizoriem. "Līdz ar veco tehnoloģiju pazušanu pazūd arī daudzi video darbi, ar kuriem saistās nozīmīga laikmetīgās mākslas daļa," paskaidro Mārtiņš Ratniks.

Mākslinieks atklāj, ka viņa darbs 2014. gadā viņā pašā raisa melanholiskas sajūtas. Tas izgaismo faktu, ka viss ir pārejošs, - it īpaši jaunās tehnoloģijas, kurām ir izteikts laicīgums. Kopumā izstādē Lauki tiks pārstāvēti 40 mākslinieki no dažādām pasaules valstīm, kuru darbi atspoguļo mūsdienu laikmetu, izaicinot vispārpieņemtos uzskatus, aktualizējot sociālos jautājumus un piedāvājot nākotnes vīzijas.

Videomākslinieks Mārtiņš Ratniks ir iesaistījies vēl vienā festivāla Māksla+Komunikācija pasākumā - kopā ar skaņu mākslinieku apvienību Clausthome viņi būs vienīgie Latvijas pārstāvji audiovizuālo performanču un elektroniskās mūzikas koncertā, kas 16. maijā plkst. 20 norisināsies Spīķeru koncertzālē.

"Mēs esam domubiedru grupa," stāsta Mārtiņš Ratniks. Iepriekš viņi sadarbojušies tādos projektos kā Spektrosfēra (2006), Neatklātā planēta (2012) un citos. "Skaņas un video veidošanā mēs pārsvarā izmantojam analogos elektroniskos medijus, jo tie mums saistās ar dzīvo, dabisko, nepārtraukto vidi, - mūsuprāt, tie ir humānāki, līdzīgāki cilvēkam," uzskata videomākslinieks.

Vairāk informācijas par izstādi Lauki un šīgada festivālu Māksla+Komunikācija var meklēt interneta vietnē festival.rixc.lv.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja