Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ziedoņa muzejā atklāta izstāde Fragmenti, kas palīdz dzīvot. Imka un Ojka

Ziedoņa muzejā Murjāņos 6. oktobrī atvērta laikmetīgās mākslas mākslinieka Andra Kaļiņina izstāde Fragmenti, kas palīdz dzīvot. Imka un Ojka, tā visu ziemas sezonu būs skatāma muzeja dārzā. Izstāde būs pieejama un skatāma 24/7 līdz pat 2024. gada maija beigām, informēja muzeja pārstāvji.

Izstāde veidota kā instalācija, kas atgādinās par divu laikabiedru, draugu un dzejas dižgaru  Imanta Ziedoņa un Ojāra Vācieša  draudzību, kā arī atzīmēs abu vārda meistaru deviņdesmitgadi.  Ziedonis savu dzimšanas dienu svin pavasarī, Vācietis – rudenī, līdz ar to varam teikt – līdz ar rudeni ir, iestājies Ojāra Vācieša laiks. 

Mākslinieks Andris  Kaļiņins, iedvesmojoties no Ziedoņa muzeja un Ojāra Vācieša muzeja krājuma priekšmetiem, kas liecina par abu dzejnieku draudzību, radījis laikmetīgu vides instalāciju par abus vienojošo tēmu izvēloties uguni.  Tā ir uguns, kas daudzkārt parādās gan abu meistaru dzejā un dzejas krājumu nosaukumos, un uguns, kas apliecina savu klātbūtni muzeja krājuma priekšmetos - svečturī, Imanta Ziedoņa pašportretā zīmētā uguns liesmā, Lielvārdes jostas ugunskrustā vai sērkociņa kastīšu kolekcijā. Zīmīgi, ka Ojārs Vācietis savulaik atgriezis rakstīšanas dzirksti pašam Imantam Ziedonim. 

"Man gribējās radīt ugunskura vietu pie kuras it kā sildīties. Arī priekšmeti, kas mani uzrunāja abos muzejos, kaut kādā mērā sasaucas ar uguns tēmu un arī turpmāk radās arvien jauni savienojumi ieviestajai uguns tēmai. Tā viss lēnām saslēdzās. Lai šī instalācija ir kā ierosme domāt un savā prātā savilkt paralēles!" saka mākslinieks Andris Kaļiņins.

Fragmenti, kas palīdz dzīvot ir Ziedoņa muzeja pagājušajā gadā uzsākts jauns izpētes cikls, kura rezultātā jaunā, radošā formātā tiek parādīti un stāstīti stāsti par muzeja krājuma priekšmetiem, uz tiem raugoties no šodienas dažādu radošo nozaru pārstāvju skatu punkta un viņu vērtējumā.

"Pirms 30 gadiem Imants Ziedonis sēdēja šīs mājas saieta istabā un stāstīja par dažādiem priekšmetiem, kas atradās telpā. Teikdams, ka tie ir priekšmeti, kas palīdz dzīvot.

Es domāju, ka Imants ir sajūsmā, ka šeit notiek jaunrade, ka Andris ienāk mājā un paskatās uz muzeju, uz muzeja krājuma priekšmetiem no pilnīgi cita redzējuma," stāsta Ziedoņa muzeja vadītājā Rūta Šmite.

Kā papildinājumu izstādei un kā dāvanu Ojāram Vācietim deviņdesmitgadē Ziedoņa muzejs kopā ar Ojāra Vācieša memoriālo muzeju gatavojas izdot O. Vācieša minimismus. Mazajā kabatas formāta izmēra grāmatiņā atlasīti spēcīgākie O. Vācieša dzejas citāti, kas apliecina dzejnieka laikmetīgumu, kā arī atklāj Ojāra Vācieša lielo filozofisko dabu.

Līdz ar izstādes atklāšanu muzeja pārstāvji aicina līdzdarboties grāmatas izdošanā, iegādājoties Ojāra Vācieša minimismus iepriekšpārdošanā Ziedoņa muzeja mājaslapā.

  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja