Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Par šodienas Latviju taps jaunas laikmeta liecības

Ir paziņoti Latvijas Televīzijas dokumentālo īsfilmu konkursa Latvijas kods. Latvija šodien 2021. gada uzvarētāji. Konkursa devītajā pastāvēšanas gadā tiks atbalstīti pieci dažādi dokumentālie projekti.

Ik gadu galvenais filmu cikla Latvijas kods mērķis ir veikt padziļinātu šodienas Latvijas realitātes izpēti. 2021. gadā tiks aplūkotas tādas tēmas kā vide un infrastruktūra, valstiskums un sabiedrība, sociālā līdzdalība un kultūras mantojums. "Manuprāt, šodienas Latvija ir pārbagāta ar aktuālo un nezināmo, tamdēļ jo īpaša nozīme ir dokumentēt tēmas, kas pelnījušas plašu sabiedrības ievērību. Katra no filmām izcels šobrīd aktuālo Latvijas šodienā un būs saistoša dažādu paaudžu auditorijām," saka projekta vadītāja, LTV Filmu iepirkumu nodaļas vadītāja Zane Valeniece.

Konkursā ir atbalstīti šādi projekti: projekts Vējture (studija Lokomotīve), projekts No manis nav jābaidās (PO Productions), projekts Mier jūs (Tritone Studio), projekts Palaist (Amber Land Films), projekts Renesanses laika cilvēks (IK Mareks Ameriks).

Režisora Kārļa Lesiņa iecerētā Vējture būs stāsts par jaunu sievieti, kura izvēlējusies veltīt teju visu savu brīvo laiku zirgu kopšanai. Tiesa, viņa ir izteikta pilsētniece, un kaut kas neļauj viņai to pilnībā pamest. Caur viena cilvēka prizmu tiks stāstīts par šodienas lielākajiem izaicinājumiem – gan sociālajiem un sabiedriskajiem, gan vides un infrastruktūras.

Zanes Gargaržinas No manis nav jābaidās paredzēts skaudrs un vienlaikus dzīvi apliecinošs stāsts par 37 gadus veco Dagni, kurš smagās invaliditātes dēļ ir piesaistīts vienai vietai, nebeidzamai rutīnai un vienmuļībai. Tomēr cita pasaule atklājas, ja uz dzīvi raugās ar Dagņa aci. Režisora Paula Dombrovska debijas dokumentālā īsfilma Palaist vēstīs par māti un dēlu, kuriem priekšā ir liels izaicinājums, – mammai jāspēj "pārraut nabassaiti" un ļaut savam talantīgajam dēlam doties savā dzīvē. Viņa mērķis ir iestāties Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, tas var būt izšķirošs brīdis viņa dzīvē un karjerā, tomēr tas būs pārbaudījums gan mammai, gan pašam jaunajam pianistam.

Režisora Laura Ābeles filmas Mier jūs nosaukums lībiešu valodā nozīmē "būt pie jūras". Tā dokumentēs piejūras iedzīvotāju ikdienu un kaleidoskopiskā veidā notvers Baltijas jūras krastā dzīvojošo cilvēku paradumus, vajadzības un sapņus – cik daudz jūra ir nepieciešama, lai nodrošinātu primārās vajadzības, un cik tā ir nozīmīga mūsu garam.

Emīla Alpa Renesanses laika cilvēks stāstīs par vairāku arodu meistaru Kasparu Putriņu. Viņš tic, ka pasaule šobrīd piedzīvo renesansi. Viens no Kaspara profesionālajiem darbības laukiem ir reti sastopamu seno instrumentu būve, un tas apliecina, ka ir iespējams no jauna radīt pat izzūdošus artefaktus. Sekojot meistara darbam, var vērot, kā radikāli atšķirīgi laikmeti spēj pastāvēt līdzās un mijiedarboties, jo Kaspars ne vien būvē Eiropā ļoti reti sastopamus viduslaiku mūzikas instrumentus un restaurē ērģeles, bet arī nodarbojas ar skaņu režiju, spēlē alternatīvās mūzikas grupā Amorālā psihoze, pēta arī norises dabā, telpā un cilvēkā.

LTV ēterā filmas būs skatāmas valsts svētku laikā novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja