Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Maršruts gar Mārupīti. Raidījumu cikla Literatūre komanda ir īstenojusi jaunu projektu bērniem

Doties ekspedīcijās, ārstēt sasirgušu dzejoli, nepazust miglā un satikt īstu rakstnieku – skatītāju iecienītā raidījumu cikla Literatūre komanda ir īstenojusi jaunu projektu ar nosaukumu Literatūre/ Sākumskola, kas tapis nolūkā jaunākos lasītājus (1.–6. klašu skolēnus) iepazīstināt ar mūsdienu latviešu bērnu literatūru un tās autoriem caur spēli un dažādiem uzdevumiem. Šie raidījumi būs skatāmi ik svētdienu plkst. 9.15 Latvijas Televīzijas 1. kanālā.

Putnu pētnieks

Pagājušās nedēļas nogalē iesācies ar rakstnieces Luīzes Pastores daiļradi, pa kuras iepazīšanas ceļu devās Mežciema skolēni un iejutās viņas grāmatas Pēdējais ķēniņš varoņu ādā, jaunais projekts Literatūre/Sākumskola turpināsies 4. martā ar Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) ieguvēja, rakstnieka un ornitologa Viestura Ķerus, sastādīto maršrutu, kas mazos talseniekus izvedīs ekskursijā gar Mārupīti un ļaus viņiem iepazīt dabas norises gluži kā viņa grāmatas Meža meitene Maija galvenajai varonei sava tēva, putnu pētnieka, pavadībā.

"Grāmatas Meža meitene Maija stāstījums ved cauri dažādiem gadalaikiem, bet, zinot to, ka raidījums tiks filmēts janvārī vai februārī, tad izvēle krita tieši uz Mārupīti, kas man pašam ir ikgadējs ziemas maršruts," sarunā ar laikrakstu Diena atklāj rakstnieks un ornitologs, kurš ar nepacietību gaida svētdienas raidījumu, lai redzētu, kā jaunie lasītāji ir tikuši galā ar viņa izdomātajiem uzdevumiem (Viesturs Ķerus viņiem pievienosies tikai raidījuma noslēgumā – I. A.).

 

Bez garlaicības

Jaunais projekts Literatūre/Sākumskola ir ticis radīts tā, lai literatūras skolotāji to varētu izmantot mācību procesā, un papildināts ar īpaši veidotiem metodiskajiem materiāliem, kuri noderētu viņu darbā. "Es nedomāju, ka būtu ar savu pirmo grāmatu bērniem iekļuvis literatūras augstākajos plauktos," smejas Viesturs Ķerus un piebilst, ka viņa galvenais uzdevums ir bijis radīt darbu par dabu, kas, no vienas puses, būtu izglītojošs, bet, no otras puses, nebūtu didaktisks un "sāpīgi garlaicīgs".

Šīs grāmatas autors pats bērnībā ir bijis kaislīgs lasītājs. "Brīžiem es lasīju tik daudz, ka tas kaitināja manu jaunāko brāli, kurš gribēja ar mani spēlēties," atceras rakstnieks un ornitologs, kurš toreiz ir lasījis visu pēc kārtas – bērnu literatūru, skotu autora Konana Doila detektīvus ar leģendāro Šerloku Holmsu, franču rakstnieka Žila Verna ceļojumu romānus un citas grāmatas. "Pamatskolā es iepriecināju savu literatūras skolotāju ar to, ka biju izlasījis Dona Kihota pirmo daļu, ko parasti bērni neuzņemas darīt," stāsta Viesturs Ķerus.

 

Kā mēs visi

Rakstnieks un ornitologs norāda, ka pusaudža vecumā viņā ir parādījies dumpinieciskums pret obligāto literatūru, bet pēc tam mīlestība pret grāmatām ir atgriezusies ar iepriekšējo jaudu. Viens no būtiskākajiem autoriem Viestura Ķerus dzīvē ir bijis britu dabas pētnieks un rakstnieks Džeralds Darels. "Es neesmu veicis statistiku, bet pieļauju, ka viņa sarakstītā grāmata Mana ģimene un citi zvēri ir darbs, kuru esmu pārlasījis visbiežāk un kurš ilgu laiku ir bijis mana ikvasaras lasāmviela, pie kuras gribas atgriezties vēl un vēl," akcentē rakstnieks un ornitologs.

Jau pēc tam Viesturs Ķerus ir uzzinājis, ka Džeralda Darela grāmatas par viņa bērnību ir bijušas vienīgās, kuras autors ir radījis ar prieku, bet visas pārējās ir tapušas, lai nopelnītu naudu savām ekspedīcijām uz svešām zemēm. "Džeralds Darels ir iedvesmojis daudzus manus kolēģus un arī citus cilvēkus, kuri interesējas par dabu, bet nav kļuvuši par biologiem pēc savas profesijas. Atceros, ka skolas laikā gāju zoodārza pulciņā un lielījos tā vadītājai, ka esmu izlasījis visas viņa grāmatas, kas iznākušas latviešu valodā. Viņa atbildēja: kā mēs visi, kā mēs visi!" bilst autors.

 

Grāmatu pasaule

Iespējams, tikpat spēcīgu iespaidu, kā Džeralds Darels ir atstājis uz Viesturu Ķeru, viņa paša vai viņa kolēģa daiļrade atstās uz kādu no jaunajiem lasītājiem. Nākamajos jaunā projekta Literatūre/Sākumskola raidījumos varēs satikties ar tādiem autoriem kā Kārli Vērdiņu, Ievu Samausku, Rasu Bugavičuti-Pēci, Inesi Zanderi, Lauri Gundaru, Inesi Pakloni, Andru Manfeldi, Eviju Gulbi, Juri Zvirgzdiņu un Ingunu Cepīti un ielūkoties viņu sarakstīto darbu pasaulē.

Raidījumu ciklu Literatūre/ Sākumskola, tāpat kā Literatūri, vada Gustavs Terzens kopā ar Martu Selecku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja