Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kļūt vērīgākiem pret apkārtējo. Tuvojas dokumentālā kino festivāls Artdocfest/Riga

Festivāls Artdocfest/Riga šogad norisināsies no 1. līdz 8. martam Rīgā.

"Festivāls pirmām kārtām ir svētki. Bet, patiesību sakot, svinēt nav ne spēka, ne vēlēšanās. Tā kā Krievijas nežēlīgais un noziedzīgais karš pret Ukrainu un visu civilizēto pasauli ilgst jau trešo gadu, mēs padarām savu festivālu par zvanu, kas ziņo par draudiem pasaulei. Ne visi šie draudi ir plakātiski acīmredzami. Daudzas problēmas ir nemanāmas un paslēptas aiz ikdienišķā. Iespējams, tāpēc tās iekļūst mūsu dzīvēs, ka nav uzkrītoši redzamas," saka Starptautiskā dokumentālā kino festivāla Artdocfest/Riga prezidents Vitālijs Manskis.

"Savai programmai esam atlasījuši tādas filmas no visas pasaules, kas spēj padarīt mūs vērīgākus pret apdraudējumu, uzmanīgākus un spēcīgākus," piebilst pazīstamais dokumentālā kino režisors, kura vadītais festivāls šogad norisināsies no 1. līdz 8. martam Rīgā. Divās konkursa programmās – Baltic Focus un Artdocfest Open – būs iespēja noskatīties gandrīz trīsdesmit intriģējošas dokumentālās filmas. Skatītājus sagaida arī trīs tematiskās programmas – ArtDoc&ProArt, Ukraina pāri visam un Miers kara laikā – un vairāki īpašie seansi, tajā skaitā kino nakts ar piecām dokumentālajām filmām un dīdžeju.

 

Laika liecinieki

Artdocfest/Riga laikā notiks divu latviešu dokumentālo filmu pirmizrādes. Festivāls tiks atklāts 1. martā pulksten 19 kinoteātrī Splendid Palace ar režisoru Antras Cilinskas un Annas Vidulejas veidoto kopdarbu Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks, kas vēsta par izcilo un pāragri mūžībā aizgājušo latviešu dokumentālā kino režisoru Juri Podnieku. Caur intervijām, vēl neredzētiem dienasgrāmatu ierakstiem, foto un kino fragmentiem skatītājam būs iespēja ieskatīties radošas personības izaugsmes līkločos un būt klāt ne tik senās mūsu vēstures svarīgos pagriezienu brīžos.

Savukārt 5. martā pulksten 20.30 kinoteātrī Splendid Palace tiks izrādīta režisora Ivara Zviedra dokumentālā filma Kaprači. Tas ir stāsts par fiziski un mentāli smagā darba veicējiem – kapu racējiem. Viņi veic savu darbu, stāvot pār cilvēkiem, kad tie grimst sērās, un ir pēdējās rokas, kas pieskaras kapa dvielim, apglabājot mirušo pusotru metru zem zemes. Līdzīgi citām senām profesijām kaprači savas zināšanas un prasmes ir mantojuši vairākās paaudzēs. Nav runa tikai par bedru rakšanu, bet arī Latvijas bagāto kapu kultūru, kurā visam ir sava kārtība.

Pāri visam Sadarbībā ar mākslas centru Zuzeum festivāls piedāvā programmu ArtDoc&ProArt. Tajā ir ietvertas filmas, kas stāsta par dažādām radošā procesa izpausmēm un pašas par sevi uzlūkojamas kā mūsdienu mākslas darbi, piemēram, programmā ir iekļauts kinodarbs par mākslinieces Sigrunas Gunnarsdotiras aizraujošo dzīvi un daiļradi, ļaujot iepazīt vienu no pašlaik nozīmīgākajām gleznotājām Fēru salās. Šī programma tiks demonstrēta mākslas centrā Zuzeum 1. martā pulksten 14. Nākamajās divās dienās, 2. un 3. martā, šajā pašā vietā tiks izrādītas pārējās divas tematiskās programmas Ukraina pāri visam un Miers kara laikā (visas tematiskās programmas var noskatīties bez maksas, rezervējot brīvbiļetes Zuzeum mājaslapā).

Saistībā ar Alekseja Navaļnija slepkavību Artdocfest/Riga organizatori vēlas pievērst īpašu uzmanību režisores Marijas Novikovas dokumentālajai filmai Krievija pret juristiem. "Pilsoniskā sabiedrība un tiesību sistēma Krievijā izjūt spēcīgu valsts spiedienu. Filmas veidotājas dokumentējušas cilvēktiesību juristu cīņu par taisnīgumu arvien žņaudzošākās diktatūras apstākļos," tiek pieteikta filma, kuras režisore ieradīsies Rīgā, lai prezentētu savu spēcīgo un emocionālo stāstu par Krievijas noziegumiem pret cilvēktiesībām. Šīs filmas seanss notiks 3. martā pulksten 12 mākslas centrā Zuzeum.

 

Svētku eglīte

Festivāla noslēguma ceremonija norisināsies 7. martā pulksten 19 kinoteātrī Splendid Palace. Tajā tiks paziņoti abu konkursa programmu uzvarētāji. Viņu darbi tiks demonstrēti Artdocfest/Riga pēdējā dienā, 8. martā, pulksten 18 (Baltic Focus uzvarētāja filma) un pulksten 21 (Artdocfest Open uzvarētāja filma). Savukārt par festivāla noslēguma filmu ir izvēlēts lietuviešu režisora Artūra Jevdokimova kinodarbs Ziemassvētku eglītes dzīve un nāve, kas vēsta par pārsteidzošo Ziemassvētku eglīšu biznesu starp Dāniju un Gruziju. Izrādās, ka egļu čiekuru sēklas rudeņos novāc Gruzijā un pēc tam pārdod uz Dāniju, kur audzē stādus pārdošanai visā Eiropā. Taču šīs egles mēdz būt pat 60 metru garas, un, lai sasniegtu labākos čiekurus, vācējiem jākāpj pašā galotnē. Dažreiz viņi zaudē līdzsvaru un nokrīt. Vai vairākus miljardus vērtais Ziemassvētku eglīšu bizness ir čiekuru vācēju zaudēto dzīvību vērts? Filmas seanss – 7. martā pulksten 19 kinoteātrī Splendid Palace.

Jāpiebilst, ka līdz 1. martam galerijā CUB Alberta ielā 9 var vēl paspēt aplūkot Artdocfest/Riga prezidenta Vitālija Manska izstādi. Izmantojot mākslīgā intelekta sniegtās iespējas, viņš ir radījis divdesmit deviņus neparastus mākslas darbus. "Vēloties piešķirt festivālam kādu īpaši mūsdienīgu elementu, dzima ideja radīt šos darbus pēc konkursa skatēm atlasīto filmu motīviem," stāsta autors, kura darbi festivāla atklāšanas dienā, 1. martā, tiks demonstrēti digitālā formātā kinoteātra Splendid Palace foajē.

Vairāk informācijas par Artdocfest/Riga var lasīt festivāla Facebook lapā un Instagram kontā, kā arī interneta vietnē www.artdocfest.com/lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja