Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Foto: Pirmizrādi piedzīvo Ināras Kolmanes filma Mātes piens

Vakar, 1. februārī, svinīgā gaisotnē kinoteātrī Splendid Palace notika režisores Ināras Kolmanes filmas Mātes piens nacionālā pirmizrāde, pulcējot kopā filmas radošo komandu un kultūras ļaudis. No šodienas filma ir skatāma kinoteātros visā Latvijā, informēja filmu studijas Deviņi pārstāve Inga Zālīte.

Režisores Ināras Kolmanes filma Mātes piens, kas ir ilgi gaidīts notikums Latvijas kultūrā,  1. februārī piedzīvoja Nacionālo pirmizrādi kinoteātrī Splendid Palace, kas tika atklāta ar Noras Ikstenas atsūtīto vēstījumu, ko skatītājiem nodeva Rūta Kronberga, kas filmā atveido Noru.

Rakstniece Nora Ikstena vēsta filmas skatītājiem, pēc kuras grāmatas motīviem ir tapusi filma Mātes piens: "Tā diena ir klāt. Mana grāmata Mātes piens pārtapusi Ināras Kolmanes filmā. Tā trāpīs jums sirdī ar savu smeldzi, jūsu acis redzēs skaistas un satricinošas ainas, jūsu ausis dzirdēs Raimonda Tigula mūzikas dziļos pieskārienus. Mātes piens, Moddersmjolk, Motinas pienas, Air susu Ibu, Emapim, Leče materna, Mleko matki, Soviet milk, Moloko materi. Grāmatas dzīve jau astoto gadu turpinās pasaulē, tagad šos ceļus vēlu izstaigāt filmai. Dzīve nav kino. Tā turpināsies arī pēc filmas beigām. Tieši tajā slēpjas šīs Dieva pasaules brīnums. Ziedotais, lai paliek aizkulisēs. Vēsture, kas atkārtojas, lai pagriežas gaismas virzienā. Lai neuzbrūkam un neiznīcinām viens otru un paši sevi. Lai Mātes piens ir dziedinošs un izdzīvo cilvēkvalstis. Dod roku māsa, dzīve, iesim tālāk."

Filmas režisore Ināra Kolmane, kas pie filmas ir strādājusi vairāku gadu garumā, pēc pirmizrādes saviļņoti stāsta: "Es ļoti esmu gaidījusi šo dienu, jo gribēju filmu nodot skatītāju vērtējumam pēc iespējas ātrāk. Bija tik svarīgi sajust, ka skatītāju zāle elpo vienā ritmā ar ekrāna dzīvi. Arī tas, ka aplausi atskanēja brīdi vēlāk, nekā filma beidzās, man deva sajūtu, ka filma ir uzrunājusi. Man ir ļoti svarīgs skatītāja līdzpārdzīvojums. Un nu jau filma sāk dzīvot savu dzīvi, uzrunājot skatītāju visā Latvijā."

Filma būs skatāma visos kinoekrānos un kino izrādīšanas vietās no šodienas, 2. februāra, kā arī kultūrizglītības programmas Latvijas skolas soma ietvaros.

"Šis mirklis ir saviļņojošs, tāds kā pielikts punkts ilgi gaidītam notikumam. Un prieku šovakar var redzēt ikvienā - gan filmas radošās komandas acīs, gan mūsu atbalstītājos, tāpēc paldies Nacionālajam Kino centram, ģenerālsponsoram veikalu tīklam DEPO, kopproducentam Tet un visiem, visiem pārējiem atbalstītājiem visā Latvijā, bez kuriem šī filma nebūtu tapusi," stāsta filmas izpildproducente Ieva Majore.

Filmas veidošanā ir piedalījusies starptautiska komanda. Savu radošo pienesumu ir devuši vieni no labākajiem Lietuvas profesionāļiem - operators Rolandas Leonavičius, galvenais mākslinieks Algirdas Garbačiauskas un skaņu režisors un dizainers Artūras Pugačiauskas. Montāžas režisors Mihails Lanskis (Michal Lansky) no Čehijas, ar kuru režisorei veidojās veiksmīga sadarbība filmā “Bille”.

Filmas scenāriju veidojis Arvis Kolmanis. Aktieru atlases režisore Evita Bērziņa, kostīmu māksliniece Evija Džonsone, grima māksliniece Gunda Zvirbule, komponists Raimonds Tiguls, skaņu režisors Arturas Pugačiauskas (Lietuva), producenti Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova-Jēkabsone, izpildproducente Ieva Majore, filmas patroni Ieva un Robin Hull u.c.

Filma veidota kā Latvijas un Beļģijas kopprodukcija, Filmu studijai DEVIŅI sadarbojoties ar Latvijas tehnoloģiju uzņēmumu Tet un Beļģijas kompāniju UMEDIA. Filmas projekts saņēmis finansiālo atbalstu Nacionālajā Kino centrā, ES programmā Radošā Eiropa MEDIA, ģenerālsponsors ir veikalu tīkls DEPO.

Filmas režisore Ināra Kolmane kopā ir sapulcējusi krāšņu aktieru ansambli: Maija Doveika, Elīna Vaska-Botere, Rūta Kronberga, Indra Briķe, Inga Tropa, Juris Lisners, Ģirts Krūmiņš, Jānis Znotiņš, Zane Bierande, Elīna Vāne, Oleksi Gorbunov un citi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja