Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Animācijas miesa. Reta iespēja vienkopus skatīt animācijas kino spilgtākos paraugus

Ideja organizēt pasākumu man ienāca prātā sarunas laikā ar seniem draugiem – leģendārā Ukrainas animācijas filmu festivāla KROK organizētājiem. Neskatoties uz karu, viņiem bija iecere organizēt festivālu Ukrainā, kas izrādījās pārāk nopietns izaicinājums. Tāpēc es piedāvāju izveidot festivālu Rīgā ar iespēju to atkārtot arī Viļņā un Tallinā, – stāsta godalgotais Latvijas animācijas filmu režisors Vladimirs Leščovs.

Pateicoties Vladimira Leščova iniciatīvai, 15. aprīlī kinoteātrī K.Suns visu dienu bez maksas demonstrēs animācijas filmas. Programmā iekļautas gan filmas bērniem, gan pieaugušajiem. "Diemžēl lielas grūtības sagādāja filmu atlase, jo Kijivā bieži dzirdami sprādzieni un pazūd elektrība. Arī saņemt filmas no Ukrainā dzīvojošajiem kolēģiem izrādījās gandrīz neiespējami," atzīst Latvijas animācijas filmu režisors Vladimirs Leščovs, kura filmas izrādītas un godalgotas pasaules nozīmīgākajos animācijas filmu festivālos Francijā, Japānā, Vācijā, Spānijā, Lielbritānijā, Austrālijā, ASV, Brazīlijā, Kanādā un citās valstīs.

 

Sešas programmas

Animācijas dienā kinoteātrī K.Suns no plkst. 11 līdz vēlam vakaram bez maksas izrādīs sešas programmas, kurās iekļauti darbi no Ansī (Francija), Countryside Animafest (Kipra), Tallinas, Otavas (Kanāda) un citiem animācijas filmu festivāliem. Tās nokomplektēt palīdzējuši Tallinā notiekošā Starptautiskā animācijas filmu festivāla Animist radošais direktors un pazīstamais režisors Prīts Tenders un Holandes Animācijas filmu festivāla līdzdibinātājs, ilggadējais direktors Gerbens Šermers. Viena programma veltīta Ukrainas animācijai.

Vietu skaits ir ierobežots, tāpēc brīvbiļetes uz seansiem varēs izņemt kinoteātra K.Suns mājaslapā www.kinogalerija.lv. Animācijas dienas apmeklētāji laipni aicināti ziedot Ukrainas bērniem, kas cietuši no Krievijas agresijas. Pasākumu organizē animācijas filmu studija Lunohod un atbalsta Rīgas Starptautiskais īsfilmu filmu festivāls 2Annas, kas norisināsies no 7. līdz 13. aprīlim.

 

Animācijas DNS

Īpaši animācijai paredzēti pasākumi no 11. līdz 13. aprīlim norisināsies arī Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla 2Annas Industrijas dienu programmā 2Annas FORUMS: Animācijas DNS. Pasākuma rīkotāji animāciju dēvē par visķermeniskāko filmu žanru, tādējādi industrijas dienu tēmai atbalsojoties un papildinot festivāla galveno tēmu – Ķermenis un miesa.

Animācija spēlē nozīmīgu lomu identitātes konstruēšanā un ķermeņa reprezentācijā. Ķermenis šajā medijā piedzīvo tādas metamorfozes, kādas spēles kino nespēj realizēt. Diskusiju un neformālu sarunu ceļā animācija tiks apskatīta kā no kino industrijas skatpunkta, tā no mākslinieciskā, sociālā un filozofiskā aspekta.

Industrijas pasākumi tiek organizēti ciešā sadarbībā ar Latvijas Animācijas asociāciju.

11. aprīlī M/Darbnīcā visi interesenti, jo īpaši nozares speciālisti, tika aicināti uz diskusiju Animācijas DNS: izplatīšana un festivālu nozīme. Vienojoties kopīgā sarunā, Baltijas animācijas institūciju kolēģi diskutēs par animācijas īsfilmu un festivālu nozīmi vietējā un starptautiskā mērogā.

12. aprīlī plkst. 9.30 galvenā uzmanība tiks veltīta animācijas filmu veidotāju profesionālajai izaugsmei un fiziskajai labsajūtai, pastarpināti turpinot pagājušā gada Industrijas dienās iesākto diskusiju par kino nozarē strādājošo mentālo un fizisko veselību. Fizioterapeite Līga Līdumniece-Šulce, kopā vingrojot, sniegs padomus, kā izvairīties no traumām un ķermeņa sasprindzinājuma ikdienā.

Sekos Igaunijas animācijas filmu autora Tallinas Mākslas akadēmijas animācijas profesora Īlo Pikova meistarklase, kurš iepazīstinās jomas kolēģus un interesentus ar saviem profesionālajiem padomiem un radošo pieeju.

Animācijas filmās ķermenis tiek uztverts mazāk aizspriedumaini. Neatkarīgās animācijas vidē arvien vairāk parādās filmas, kuru autori drosmīgi runā par ķermeni, seksualitāti un mentālo veselību. Reaģējot uz to, 13. aprīlī plkst. 15 kinoteātrī K.Suns norisināsies diskusija Animācijas DNS: ķermeniskums un sensualitāte, kas pievērsīsies seksualitātes un kailuma tēmām animācijas filmās. Diskusijai plkst. 17 sekos 2Annas programmas direktores Laimas Graždanovičas kūrēta Signes Baumanes animācijas īsfilmu retrospekcija Ķermenis un miesa.

Industrijas dienas tiek organizētas ar Nacionālā kino centra un Radošā Eiropa MEDIA biroja Latvijā atbalstu. Ieeja visos pasākumos ir bez maksas. Sīkāk par programmu: 2Annas.lv.

Labajām ziņām Latvijas animācijas jomā jāpievieno arī fakts, ka jaunā režisora Ginta Zilbaloža topošā animācijas filma Straume/Flow ir saņēmusi iespaidīgu finansējumu 400 000 eiro apmērā no Eiropas kopražojumu fonda Eurimages. Tas ir viens no lielākajiem piešķīrumiem fonda pavasara sesijā, filma top kā starptautisks kopražojums sadarbībā ar Francijas un Beļģijas studijām. Filmas pirmizrāde gaidāma 2024. gada pavasarī, savukārt Latvijas kinoteātros filmu varētu sagaidīt 2024. gada rudenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja