Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bez kaislībām nevar

Jaunā Operas valdes sastāva nosaukšana nevarēja neizraisīt viļņošanos, lai kāda būtu konkursa komisijas izvēle. Vai nav līdzīgi kā ar lomu sadali izrādē?

Bez kaislībām operā nevar. Tāda ir žanra specifika. Bez tām nav iedomājama neviena operas izrāde, īpaši drāma, kuras varoņu kaislībām bieži ir visaugstākā – nāves – likme. Diezin vai vēsā, stoiskā mierā, bez emocijām ir iespējams pieņemt to, ka neesi izraudzīts lomai, par kuru tā sapņots, vai nedziedāsi to pirmizrādē. Publika visur strīdas par iestudējumu režiju. Intrigas, konkurences spriedze un sarūgtinājums, kas uzkrājas un var uzsprāgt skandālos, ir neatņemama operteātru iekšējās dzīves sastāvdaļa. Spriedzi tikai saasina Latvijā gadiem samilzusī problēma – neatbilstoši zemais mūziķu atalgojums.

Konkursā uz Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdi piedalījās 41 pretendents, un jaunās vadības nosaukšana nevarēja neizraisīt viļņošanos, lai kāda būtu konkursa komisijas izvēle. Daudz pretendentu, sīva konkurence, gaidas, karstas emocijas… Vai nav līdzīgi kā ar lomu sadali izrādē? Eļļu ugunij pielej tas, ka pēdējo mēnešu skandalozo atklāsmju fonā (saistībā ar LTV, Latvijas dzelzceļu, Rīgas Tūrisma attīstības biroju, Rīgas satiksmi, Olainfarm, Eco Baltia vidi utt.) pats jēdziens "valde" Latvijas publiskajā telpā ir degradēts un iedarbojas kā izteikti negatīvs kairinātājs. To uzskatāmi apliecināja LTV raidījumā Kultūršoks izskanējušās bažas par jaunā Operas vadītāja Egila Siliņa kompetenci. LNOB producente Kristīne Zvirbule ir skarba: "Nevar nākt uz operu mācīties menedžmentu."

Egils Siliņš ir viens no starptautiski pieprasītākajiem basbaritoniem, viens no izcilākajiem Riharda Vāgnera opervaroņu interpretiem. Savā 30 gadu dziedātāja karjerā viņš ir atveidojis vairāk nekā 90 lomu nozīmīgākajos pasaules opernamos un festivālos. Egils Siliņš runā vācu, angļu, krievu, spāņu un itāļu valodā un ir līdzdarbojies mākslinieku aģentūrā Cademi Artists Management Valjadolidā (Spānijā), kuras pārstāvēto mākslinieku sarakstā līdzās viņam pašam ir ievērojamais krievu diriģēšanas vecmeistars Vladimirs Fedosojevs, mums labi pazīstamie krievu mecosoprāns Oļesja Petrova un turku tenors Murats Karahans, kā arī jaunais latviešu soprāns Margarita Vilsone.

Neviens nav universālais kareivis, taču Egila Siliņa vārds un plašie kontakti mūsu Operai ir ieguvums, un viss nav jādara tikai galvenajam vadītājam, kura ziņā būs mākslinieciskie jautājumi un "pēdējais vārds". Operā strādā gana daudz pieredzējušu, profesionālu producentu, Kristīni Zvirbuli ieskaitot, savukārt par teātra darbu kopumā (t. sk. remontu un investīciju projektiem) valdei ir jādomā kopā, kā tas bijis līdz šim. LNOB valdē darbu turpinās Inese Eglīte, kura arī līdz šim Operā bija atbildīga par finansēm, savukārt administratīvo vadību uzņemsies jaunais valdes loceklis Sandis Voldiņš, kurš nāk no valsts pārvaldes jomas (bijis Kultūras ministrijas valsts sekretārs u. c.). Tikai atgādināšu, ka līdz šim visilglaicīgāko LNOB direktoru Andreju Žagaru 1996. gadā amatā iecēla Andra Šķēles valdības laikā vien ar operskatītāja un restorānu vadītāja pieredzi.

Top komentāri

Itamars Toledano
Kas VAR un kas NEVAR. Gudrs, kam kaislību vietā - prāts, saprašana un atturība. Gan operā, gan natūrā.
Itamars Toledano
ELEMENTĀRI loģiski, ja dziedātājs sevi DZIEDOT realizē, nevis mazu vai lielu algu saņemot. Savukārt, idiotijai loģika ir naudas lieluma izteiksmē.
Paulas Jēger-Freiman rēgs
P
Nu, Siliņegīls varbūt tāpat kā Plasido - dziedās un vadīs ne tikai vienu, bet pat divas operas?!? Galvenais patikt un izpatikt bagātu vīru laulātajām draudzenēm, lai piesaistītu naudas līdzekļus - ai, bet, ko es runāju! - Latvijā taču Opera iraid VALSTS kapitālsabiedrība, uz kuru bagāti ļaudis ar laulātām draudzenēm iet un dārgākajās vietās sēž PAR VELTI!...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja