Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ēdiens

Dari pats: Burkānu lakstu pesto

Vasaras burkāni ir sulīgi un aromātiski, spirgti zaļi un garšas ziņā maigi ir arī to laksti. Izraujot no dobes, ja nav dzīvnieku, kuriem tos izbarot, pilnīgi žēl mest kompostā! Bezatkritumu dzīvesstila piekritēji un pavārmākslas entuziasti piedāvā risinājumu – izmantot lakstus ne tikai sautējumu un zupu sastāvā, bet arī pagatavot no tiem pesto. Iespējamas gan visēdāju, gan vegānu versijas.

Ko mums stāsta vēders?

Vēdera darbības traucējumi ir signāls gan uztura, gan dzīvesveida pārvērtēšanai.

Cik kaloriju dienā būtu jāapēd?

Lai gan cilvēku nepieciešamība pēc ik dienu uzņemamajām kilokalorijām (kcal) atšķiras atkarībā no vecuma, dzimuma, auguma un fiziskās slodzes, vadīšanās pēc vispārējām kaloriju normām var būt pirmais solis, ar ko sākt, ja ir vēlme nomest svaru, raksta portāls Goodhousekeeping.com.

Uztura speciāliste: Neēst pēc sešiem – tā ir sevis un ķermeņa mocīšana

Ziemas sezonas aktualitāte saistībā ar ēdiena baudīšanu, šķiet, ir gadumijas svētki, kad bagātīgie svinību galdi nereti beidzas ar pārēšanos. Tiesa, līdz tai tradicionāli spējam nokļūt arī jebkuros citos svētkos, jo paradums svinības = daudz ēdiena ir dziļi iesakņojies. Tāpat liekas, ka mūsdienu sabiedrībā arī ikdienā mēdzam apēst vairāk, nekā organismam būtu nepieciešams, tāpēc Sveiks un vesels sarunā ar uztura speciālisti Evu Kataju pievēršas ne tik daudz tam, KO ēst, cik tam, KĀ ēst. Viņa gan uzreiz norāda, ka noteikumi par optimālo porciju lielumu un sastāvu, maltīšu reizēm u. tml. nevar būt kā akmenī iecirsti, jo jāņem vērā katra cilvēka individualitāte – mēs cits no cita ļoti atšķiramies, sākot no ķermeņa uzbūves, reakcijām uz stresu un beidzot ar fizisko aktivitāti un dzīvesveidu.

Ēdiena izšķērdētāji

Kamēr gandrīz 800 miljoni pasaules iedzīvotāju cīnās par katru maltīti, tikmēr citi ik gadu atkritumos izmet pārtikas daudzumu, ar ko pietiktu, lai pabarotu visus badacietējus. 

Lieliskām brīvdienām: Kāpostu pīrāgs grieķu gaumē

Tāpat kā gaidām pirmos tomātus, jaunos kartupeļus un pašu audzētos kraukšķīgos gurķīšus – gaidām arī jaunos kāpostus. Šo recepti mazliet neparastākā stilā – ar Vidusjūras reģiona noti garšā – iesaka veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase.

Latvijā

Vairāk Latvijā

Pasaulē

Vairāk Pasaulē

Viedokļi

Vairāk Viedokļi

Sports

Vairāk Sports

Citi

Vairāk Citi

SestDiena

Vairāk SestDiena

KDi

Vairāk KDi

Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze

Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena

Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils

Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms

Izklaide

Vairāk Izklaide