Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dienas komentārs

Vajag vērtēt, nevis apjūsmot © DIENA

Sabiedrības krējumu no vēstures mēslaines šķir tikai viens solis. Šāda atziņa pirms vairākiem gadiem bija lasāma medija Dienas Bizness redakcijas komentārā.

Ar neskaidrām perspektīvām © DIENA

Pagājušās nedēļas beigās ASV bruņotie spēki sāka gaisa triecienus pa mērķiem Irākā un Sīrijā, kurus Savienotajās Valstīs uzskata par saistītiem ar Irānu. Šie triecieni ir atbilde uz vēl pirms nedēļas notikušu kaujinieku raķešu uzbrukumu ASV armijas bāzei Tower 22 Jordānijā (tieši blakus robežai ar Sīriju), kurā gāja bojā trīs, bet tika ievainoti vismaz 34 amerikāņu karavīri.

Koalīcijā iezīmējas peramais zēns © DIENA

Publiskotie partiju reitinga ikmēneša mērījumi, lai gan it kā ietver dažus šķietami paradoksus, jo neatspoguļo turbulences, kas saistās ar reitingu līderu darbību, nekādus milzīgus pavērsienus nerāda, bet ir gana interesanta viela izpētei no diviem aspektiem – valdības darba vērtējuma un 8. jūnijā gaidāmo Eiropas Parlamenta vēlēšanu izredzēm.

Lai būtu alga, nevis pabalsts © DIENA

Nesen viens no politiskās partijas Progresīvie līderiem publiski uzsvēra, ka Latvijā pastāv finansiāla nevienlīdzība starp tiem cilvēkiem, kuri ir nodarbināti, un tiem, kuru ienākumi veidojas no pabalstiem, kā arī deva mājienu, ka šo nevienlīdzību vajadzētu mazināt.

Ierēdņiem nav jāražo izklaides ziņas © DIENA

Ikgadējā tradīcija publiskot jaundzimušajiem dotos jocīgos vārdus ir labs iemesls, lai uzdotu jautājumu, ar kādu pievienoto vērtību un labumu sabiedrībai dažādas valsts pārvaldes iestādes regulāri publisko to vai citu informāciju, kas demonstrē apšaubāmus pilsoņu lēmumus un dažādas ķibeles, kurās tie nokļūst. Publiska iesmiešana vai pašausmināšanās nedrīkst būt šādas valstiskas prakses vienīgais vadmotīvs un pievienotā vērtība.

Nosliekšanās labējā virzienā? © DIENA

Viena no apvienotās Eiropas vadošajām domnīcām, Eiropas Ārlietu padome (European Council on Foreign Relations, ECFR), nupat publiskoja plašu pētījumu par šā gada jūnijā gaidāmo Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iespējamajiem rezultātiem.

Par otro svešvalodu © DIENA

Valodu tematika mūsu sabiedrībā tiek uztverta ļoti emocionāli. Tā tas ir arī diskusijās par otro svešvalodu skolās, kad tiek spriests, ka krievu valodu mācīt nevajadzētu, bet trūkst pedagogu, lai mācītu citu svešvalodu.

Teksasas robežas jautājums © DIENA

Nelegālās imigrācijas jautājums ir kļuvis par cēloni konfrontācijai starp Teksasas pavalsti un ASV federālo valdību, kā arī izraisījis sava veida konstitucionālo krīzi atšķirīgo pamatlikuma traktējumu dēļ.

Kursi kursu pēc © DIENA

Aizvien nekas nav mainījies – daļai valsts pārvaldē strādājošo, kā man labpatīkas viņus dēvēt, labi paēdušo birokrātu un viņiem līdzīgo ir diezgan vienalga, cik efektīvi un vai vispār lietderīgi tiek tērēta valsts budžeta (lasi – nodokļu maksātāju) nauda

Bez infrastruktūras neiztikt © DIENA

Nesen uzvirmojusī diskusija par to, kurp Latviju ved iedzīvotāju skaita samazināšanās laukos, mudina ielūkoties datos par iekšzemes kopproduktu (IKP), ko nesen publiskoja Centrālā statistikas pārvalde (CSP).

Priekšvēlēšanu kaislības ASV © DIENA

Amerikas Savienotajās Valstīs ir sācies priekšvēlēšanu (ja precīzi, tad kokusu (priekšvēlēšanu paveids) un priekšvēlēšanu) laiks pirms novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Galveno uzmanību, protams, piesaista republikāņu priekšvēlēšanas, pat neraugoties uz to, ka pārliecinošs šīs partijas vēlētāju favorīts ir eksprezidents Donalds Tramps.

Autortiesības un internets © DIENA

Normatīvais regulējums un tā piemērošana ne vienmēr tiek līdzi mūsdienu tehnoloģiju attīstībai. Mākslīgā intelekta parādīšanās Latvijā vēl milzīgus satricinājumus nav radījusi, taču nākotnē tādi ir iespējami.

Par Latvijas pasta pašpasludinātajiem biznesmeņiem un līdzīgiem © DIENA

Valsts a/s Latvijas pasts ne bez politiskiem vējrādītājiem slēdz vai maina vairāk nekā 100 nodaļu visā Latvijā, lielākajā novadā Dienvidkurzemē tādas nepaliks vispār, jo tās nav rentablas. Slēdz skolas, jo tās nav rentablas. Pie ārsta nevar aiziet, jo kvotas beigušās. Cilvēks ir nerentabls, un pat ziņa par to, ka neesi rentabls, tiks piegādāta ar rentabilitātes aprēķinu, VAS Latvijas pasts tarifi tiek palielināti nemitīgi.

Ne drīzas nākotnes jautājums © DIENA

Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās Žozeps Borels šīs nedēļas sākumā paziņoja, ka savienības dalībvalstis ir panākušas vienošanos par militārās operācijas Sarkanajā jūrā uzsākšanu ar mērķi aizsargāt kuģus no Jemenas proirāniskās kustības Ansar Allah (hutiešu jeb husītu) uzbrukumiem.

Mīnu lauku apsedlotāji © DIENA

Diskusija par Latvijas izstāšanos no kājnieku mīnu aizlieguma konvencijas, kas jau novilkusi frontes līniju jeb mīnu lauku ne gar robežu ar Krieviju, kā cerēts, bet krustu šķērsu Latvijas politiskajā vidē un sabiedrībā, ir no mušas uzpūsts zilonis jeb pseidorisinājums, ko apsedlojuši visdažādāko interešu vadīti pasažieri.

Neatkarības sargāšanas laiks © DIENA

Pagājušajā nedēļā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, norādot, kādi darbi Latvijā veicami, uzsvēra, ka svarīga ir "daudz bargāka vēršanās pret noziegumiem pret valsts drošību, zināmas izmaiņas notiek, bet tiesu varai jāsaprot, ka vairs nav miera laiki". (Plašāk par to – E. Rinkēviča ierakstā Facebook.com 17. janvārī.)

Austrumu diplomātijas savdabība? © DIENA

Divu vēsturiski labas attiecības uzturošu t. s. Lielo Tuvo Austrumu valstu – Irānas un Pakistānas – apmainīšanās ar raķešu triecieniem pa vienai otras pierobežu, kā arī tos pavadošie diplomātiskie demarši ir radījuši bažas (vai dažos gadījumos – cerības), ka var sekot tālāka konflikta starp abām šīm reģionālajām lielvarām (no kurām viena, Pakistāna, turklāt ir kodolvalsts) eskalācija.

Muļķības kalngals © DIENA

Uzreiz gribu izskaidrot, ka virsrakstā minētais vārds "muļķības" aizstāj mazliet rupjāku (taču, manuprāt, precīzāku) vārdu, kas skanēja galvā, kad lasīju kolēģes rakstu (kas lasāms šodienas laikraksta 6. lappusē) Strādājot zaudē, nevis iegūst. Tas bija patiešām nepatīkams pārsteigums – uzzināt, ka gadījumā, ja cilvēks ar pirmās grupas invaliditāti vēlas (un spēj) būt ekonomiski aktīvs, ir gatavs strādāt, pelnīt un vēl visam pa vidu nomaksāt nodokļus valstij, beigās viņš var izrādīties zaudētājs, jo tā kārtējo reizi ir noteikuši valsts pārvaldes birokrāti.

Ko dara Eiropas Parlaments? © DIENA

Vētra, ko sociālajos tīklos sacēla ziņa, ka Tviterkonvoja organizētājs Reinis Pozņaks varētu startēt Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās no Apvienotā saraksta, kārtējo reiz parādīja, ka ikvienam, kurš dodas politiskās karjeras virzienā, jārēķinās, ka pār viņu gāzīsies kritikas lavīna.

Spriedzes pagaidu mazināšanās © DIENA

Pagājušajā sestdienā, 13. janvārī, Taivānā aizvadītās prezidenta (oficiāli – administrācijas vadītāja) un parlamenta vēlēšanas starptautiskās politikas vērotājiem ir likušas atviegloti uzelpot, jo vēlēšanu iznākums liecina – būtiski mainīt esošo situāciju salinieki negrasās.

Nauda nesmird? © DIENA

Aizvien plašāk izskan aicinājumi ierobežot Latvijas uzņēmumu sadarbību ar agresorvalsti Krieviju un arī tās atbalstītāju Baltkrieviju.

Politika un narkokarteļi © DIENA

Dienvidamerikas valstī Ekvadorā ir izcēlusies plaša narkokarteļu un ielu bandu rīkota vardarbība un uzbrukumi policijai, kas tiek uzskatīti par noziedznieku atbildi uz nesen par valsts prezidentu kļuvušā Daniela Noboas lēmumu izsludināt valstī ārkārtas stāvokli un pasludināt divus desmitus organizētās noziedzības grupējumu par teroristiskām organizācijām.

Konkursu birokratizācija © DIENA

Konkursu rīkošana uz dažādiem amatiem valsts pārvaldes struktūrās un kapitālsabiedrībās nenoliedzami ir vērtīgs mehānisms, lai konkrētajai amata pozīcijai atrastu labāko no pieejamiem kandidātiem.

Krievu graudu tranzīts jāpārtrauc! © DIENA

Valdības koalīcija tērē laiku diskusijām par to, vai saimnieciski var atļauties atteikties no krievu graudu importa un tranzīta, acīmredzami neapzinādamās, ka lēmums par tā pārtraukšanu ir neizbēgams.

Eiropas lokomotīves problēmas © DIENA

Vācijā nu jau vairākas dienas turpinās vērienīgas lauksaimnieku (un ne tikai) protesta akcijas, kuras ir saņēmušas savā ziņā starptautisku atbalstu – savas akcijas, atbalstot Vācijas kolēģus, rīko arī, piemēram, Francijas un Nīderlandes lauksaimnieki.

Ražošanas neesamība ir mīts © DIENA

Laiku pa laikam diskusijās par mūsu valsts ekonomisko situāciju pavīd apgalvojums, ka Latvijā nav rūpniecības. Tas gan ir mīts, kas iesakņojies apziņā ne vienam vien, bet ir tālu no patiesības, jo mums ir vairākas spēcīgas nozares, piemēram, kokrūpniecība un pārtikas ražošana.

Solis karšu pārzīmēšanā © DIENA

Gadu mijā par sava veida ģeopolitisku pārsteigumu parūpējās Āfrikas valsts Etiopija, kura plaša darījuma ietvaros oficiāli atzina Somālilendas, kas ir viena no neatkarību pasludinājušajām, taču starptautiski neatzītajām kaimiņvalsts Somālijas provincēm, neatkarību.

Austrumu tirgus II © DIENA

Dienā, kad sākās pilsoņa pasu skandāls, man tas atmiņā atsauca mazliet senākus notikumus un sabiedrības sašutumu saistībā ar AS Sadales tīkls pirmo piedāvājumu paaugstināt elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu cenas. Toreiz tarifu projekts pirms tā iesniegšanas izskatīšanai regulatoram taču bija izgājis nepieciešamo "birokrātijas ceļu", kura laikā tarifu lēciena plānu ar savu parakstu bija apstiprinājušas attiecīgas amatpersonas.