Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Dienas komentārs

Atbildība interneta džungļos © DIENA

Sociālo tīklu vide bieži tiek dēvēta par virtuālajiem džungļiem, jo juridiskā aspektā šī vide nav pilnībā sakārtota un tajā sastopamas ļoti dažādas – gan kulturālas, gan arī visai necivilizētas – izpausmes. Turklāt ir cilvēki, kuri anonīmi veic ierakstus sociālajos tīklos, komentē citu lietotāju ierakstus un iesaistās diskusijās, bet piemirst, ka anonimitāte internetā ir vien nosacīta.

Starp Arcahu un Kalnu Karabahu © DIENA

Armēnijas premjerministra Nikola Pašinjana nesenais paziņojums, ka viņš ir gatavs piekrist Azerbaidžānas kontroles atjaunošanai pār Arcahu jeb Kalnu Karabahu, ja Baku spēs garantēt Arcahas armēņu tiesību ievērošanu, ir vienlaikus kā prognozējams, tā ārkārtīgi pretrunīgs.

Inflācijas ietekme uz sabiedrību © DIENA

Patlaban inflācijas straujais kāpums ir apstājies, un, lai gan daudzu preču un pakalpojumu cenas, visticamāk, neatgriezīsies tādā līmenī, kādā bija ap 2019.– 2020. gadu, tomēr milzīgs cenu pieaugums, piemēram, pārtikai, netiek prognozēts.

Avens un latviešu cilšu kari © DIENA

Sākot jau no pirmās dienas, kad medijos 31. janvārī parādījās vēstījums "sankcionētā Avena porcelāna izstāde nacionāļu pārvaldītajā Ogrē", man ir bijuši nopietni iebildumi pret diskusijas seklo tvērumu un acīmredzami Latvijas politisko cilšu savstarpējiem kariem pakārtoto vēstījumu, kas nevelk augstāk par mēdīgu uzrakstu uz sētas.

Pretrunīga tikšanās Hirosimā © DIENA

Iepriekšējās nedēļas nogalē Japānā notika G7 valstu (sākotnēji grupa izveidojās kā pasaules lielāko naftas importētāju apvienība, kura jau vēlāk lielā mērā pati sāka sevi dēvēt par Lielo septiņnieku) līderu samits, kas pat daļā G7 valstu vadošo mediju izpelnījās pretrunīgu vērtējumu.

Prezidenta kandidāti ģenerālmēģinājumam © DIENA

Nesen man lūdza uzrakstīt portretējumu trim oficiāli izvirzītajiem valsts prezidenta amata kandidātiem, taču biju tīri atvieglota, ka aizņemtības dēļ šobrīd jāatsaka, jo, atklāti sakot, ne Uldim Pīlēnam, ne Elīnai Pinto, ne Edgaram Rinkēvičam kā īstajiem kandidātiem vienkārši neticu.

Risks – sabiedrības nabadzība © DIENA

Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētījumā konstatēts, ka mūsu sabiedrībā audzis nacionālisms un izpratne par Latvijas kā nacionālas valsts vērtību, bet samazinājusies Krievijas ietekme – no 2008. līdz 2022. gadam Latvijas patriotu skaits palielinājies no 73% līdz 84%, bet Krievijas patriotu skaits sarucis no 12% līdz 4%.

Erdogana trešā prezidentūra © DIENA

Iepriekšējās nedēļas nogalē Turcijā tika aizvadītas daudzu ekspertu par 2023. gada svarīgākajām vēlēšanām pasaulē uzskatītās šīs valsts prezidenta un parlamenta vēlēšanas.

Birokrātijas žņaugos © DIENA

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) veiktās uzņēmēju aptaujas, līdzšinējie pētījumi un paustie viedokļi apliecina, ka uzticēšanos publiskajai pārvaldei, uzticēšanos nodokļu sistēmai un labprātīgu nodokļu nomaksu nelabvēlīgi ietekmē ne tikai augstākais darbaspēju nodokļu slogs Baltijā, bet arī necaurspīdīgs, šķietami nelietderīgs, neefektīvs nodokļos samaksātās naudas izlietojums, birokrātija, sarežģītība.

Pandēmijas laika atziņas © DIENA

L atvijas uzņēmēju noskaņojums pirmo reizi kopš 2019. gada atkal ir optimistisks, atklāj Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras domnīcas Futurum Latvia un kompānijas SKDS veiktais nesen publiskotais pētījums.

Degradētā Rīga © DIENA

Aizvien vairāk un vairāk cilvēku, ar kuriem ikdienā man sanāk komunicēt, šausminās par situāciju valsts galvaspilsētā Rīgā. Tukša un teju izmirusi ir ne tikai Vecrīga, bet visa pilsēta.

Bez tolerances pret draudiem © DIENA

Latvijā pēc tam, kad Jēkabpilī tika nogalināta sieviete un kļuva zināms, ka slepkava ir viņas bijušais vīrs, kurš savu upuri ilgi terorizējis, tika aktualizēti jautājumi gan par vardarbību ģimenē, gan par policijas rīcību vardarbības novēršanā.

Dažas replikas par 9. maiju © DIENA

T as, cik mierīgi šogad aizvadīts 9. maijs pretstatā pagājušā gada naida izvirdumiem pret neatkarīgo Latviju un tai svarīgām vērtībām, kā, piemēram, nosodījums Krievijas agresijai pret Ukrainu, rosina tikai uz pāris, tomēr ļoti svarīgām replikām.

Al Asada režīma atgriešanās © DIENA

Iepriekšējās nedēļas beigās Arābu līgas (AL) – pašas ietekmīgākās arābu valstu organizācijas – ārlietu ministru sanāksmē tika pieņemts vienprātīgs lēmums par Sīrijas dalības atjaunošanu organizācijā.

Uzticēšanās krīze © DIENA

Virkne traģisku notikumu saistībā ar sabiedrības drošības jomu radījusi uzticēšanās krīzi starp sabiedrību un tiesībaizsardzības iestādēm.

Gagauzijas autonomijas problēma © DIENA

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notika Gagauzijas autonomijas (oficiālais nosaukums – Gagauzijas Autonomā Teritoriālā vienība) galvas jeb baškana vēlēšanu pirmā kārta. Tā uzskatāmi parādīja virkni Moldovas problēmu, kuras jau pavisam drīzā nākotnē var saasināties vēl ievērojami vairāk.

Valstij jāizpilda mājasdarbs © DIENA

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) ir aktualizējis ideju par to, ka Latvijā jāievieš vispārēja ienākumu deklarēšana. Tas varētu izpausties tā, ka gada ienākumu deklarācija (GID) jāiesniedz visiem jebkādus ienākumus guvušajiem iedzīvotājiem. Šāda ideja nav ne jauna, ne unikāla, un tā varētu nest gan pozitīvus ieguvumus, gan izaicinājumus.

Par to, kas mūs vieno un šķeļ © DIENA

Maija sākumā svinam vairākus, mūsu valstij svarīgus svētkus. Vakar, 1. maijā, svinējām Satversmes sapulces sasaukšanas dienu, 4. maijā svinēsim Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu.

Priekšvēlēšanu kaislības Turcijā © DIENA

Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana pēkšņās veselības problēmas ir padarījušas vēl neskaidrāku situāciju pirms 14. maijā gaidāmajām valsts prezidenta un parlamenta vēlēšanām.

Pārprastā misijas definīcija © DIENA

Aizejošajā nedēļā skaļi un plaši izskanēja pedagogu protesta gājiens un triju dienu streiks, protestējot pret ilgstoši piedzīvoto politiķu un ierēdņu ignoranci pret daudzajām problēmām nozarē.

Vai kāds izvērtē kandidātu sarunāto? © DIENA

Pārlieku koncentrējoties uz Valsts prezidenta vēlēšanu aritmētiku, nepelnīti neizvērtēti palikuši abu šobrīd vienīgo pretendentu Egila Levita un Ulda Pīlēna visnotaļ bīstami paziņojumi šo vēlēšanu sakarā.

Dedolarizācija bez vienprātības © DIENA

Turpina pieaugt to pasaules valstu skaits, kuras paziņojušas par vēlmi vai gatavību samazināt ASV dolāra lomu to starptautiskajos norēķinos, bet kompānijas Eurizon aplēses liecina, ka dolāra daļa citu valstu valūtas rezervēs, kas šā gadu tūkstoša sākumā pārsniedza 70%, pērn noslīdējusi līdz 47%.

Vispirms jāgādā par savējiem © DIENA

Martā mūsu valstī bija 65 tūkstoši bezdarbnieku, un bezdarba līmenis, pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, bija 6,8%, pēc Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem – 6%.

Dienvidkorejas dilemma © DIENA

Uzreiz vairākas Dienvidkorejas amatpersonas likušas saprast, ka valsts neatteiksies no savas līdzšinējās politikas un nesāks ieroču un bruņojuma piegādes Ukrainai, aprobežojoties tikai ar humāno un ekonomisko palīdzību.

Iekšlietu sistēma spēj nosargāt tikai sevi © DIENA

Valsts policijas priekšnieka Armanda Ruka līdzšinējā reakcija uz Jēkabpilī notikušo traģēdiju primāri ir vērsta uz iekšlietu sistēmas pasargāšanu no ārējās kritikas, tas vēl jo ciniskāk izklausās, ņemot vērā, ka tieši to – nosargāšanas funkciju – kārtējo reizi neizpildīja policija, ļaujot sievieti vispirms mēnešiem ilgi terorizēt un beigās nodurt mazā bērna acu priekšā.