Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Patiesā strādājošo atvērtība pret darba maiņu ir visai zema

Novērtē stabilitāti

Darba ņēmēji Latvijā arī pandēmijas apstākļos lojalitāti pret saviem darba devējiem kopumā saglabājuši iepriekšējā gada līmenī, rāda pētījumu un konsultāciju kompānijas Kantar regulāri veiktais pievilcīgāko darba devēju tēla pētījums Baltijā. Līdzīgi kā pērn, arī šogad vairums (66%) strādājošo nākamo 12 mēnešu laikā neapsver iespēju mainīt savu pašreizējo darba devēju. Atvērti jauniem profesionālajiem izaicinājumiem ir 24% strādājošo, lai gan jaunām vakancēm pieteikušies tikai 7% strādājošo un 17% studentu.

Kantar pētījums, kurā tiešsaistes intervijās šāgada aprīlī tika aptaujāti 1100 Latvijas nodarbināto un 605 studenti, pievēršas arī tam, ko darba ņēmēji gaida no darba devējiem, pēc kādiem kritērijiem tos izvēlas un kuros Latvijas uzņēmumos vislabprātāk strādātu. Tā kā strādājošo atvērtība jaunām darba iespējām patiesībā ir diezgan zema, nozīmīga loma jaunu darbinieku piesaistē ir ne tikai spēcīgai personāla daļai un "galvu medībām", bet arī tam, ko darba devējs spēj piedāvāt un kā prot pārliecināt, ka ir lieliska vieta, kur strādāt.

Pētījums apstiprina, ka prasības pret darba devējiem mainās. Blakus drošībai un stabilitātei, konkurētspējīgam atalgojumam un pievilcīgai bonusu sistēmai aizvien vairāk priekšplānā izvirzās arī nemateriālās vērtības un rūpes par darbiniekiem. Darba devēju pievilcība un esošo darbinieku lojalitāte lielā mērā ir atkarīga no ārkārtējās situācijas ietekmes uz uzņēmumu: ja uzņēmumu ir skārusi Covid-19 krīze (darba apjoms samazinājies vai darbība apstājusies), lojālo darbinieku skaits būtiski sarūk, secina Kantar. Tomēr šie uzņēmumi darbinieku lojalitāti var noturēt vai kāpināt ar veiksmīgu krīzes pārvaldību. Ja darba devēja rīcība ir atbildīga un gādīga, ir sniegta atbilstoša informācija, uzņēmums bijis elastīgs un spējis pielāgoties pandēmijas izraisītajai situācijai, darbinieki turpina būt uzticami.

Pētījumā noskaidroti arī darba ņēmēju acīs pievilcīgākie darba devēji Latvijā. Strādājošo uztverē tādi ir Latvijas valsts meži, Latvenergo, Swedbank, Starptautiskā lidosta Rīga, Air Baltic Corporation un Latvijas Banka. Tas, ka šā topa augšgalā dominē valsts sektora uzņēmumi (t. sk. ar valsts kapitāldaļām), iespējams, saistās ar to, ka būtisks darba devēja izvēles kritērijs strādājošajiem ir drošība un stabilitāte. Tikmēr studenti biežāk priekšroku dod privātā sektora uzņēmumiem, kas, viņuprāt, ir veiksmīgāki un vairāk vērsti uz izaugsmi, tostarp arī uz darbinieku attīstību. Studentu vidū bez Latvijas valsts mežiem, Swedbank un Air Baltic Corporation starp pievilcīgākajiem darba devējiem ir arī Accenture Latvia, Printful, Microsoft Latvia un All Media Latvia. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses