Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 18. novembris
Doloresa, Aleksandrs, Brīve

Zinātājiem un zināt gribētājiem

Tramineru vai nu mīl, vai nīst. Pirmo, protams, ir vairāk, bet arī otro pietiek. Šīs savdabīgās ogas patieso šarmu un pievilcību vislabāk var izprast ar Grand Cru līmeņa vīnu. Jā, nav lēti. Bet ir tā vērts.

WOLFBERGER Grand Cru Ollwiller Gewurztraminer 2010.

Zeltaini dzeltenā vīna aromāts dzērēju gāž no kājām ar eksotiskiem augļiem, bišu vasku, citrusiem un kaut ko tik ļoti «garšīgu», ka kategoriski zūd vēlme kaut ko definēt un sistematizēt. Runājot par šo vīnu, tādi vienkārši vārdi kā «mute» un «mēle» kļūst nepieklājīgi ikdienišķi. Vīns ir spēcīgs, biezs un salds. Eļļaini apaļīgs, glāsmains un maigs, tas noglāsta nervu galus, un baudījums kļūst tīri vai fizisks - saldo, pārgatavo augļu garšu akurāti ieskauj elegants skābes «mētelītis», neļaujot vīnam ne uz mirkli kļūt salkanam vai frivolam. Neļaujot vīnam sasilt, kaifu (šoreiz es nebaidos šī vārda) mierīgi var izstiept krietna vakara garumā, un vīns neapnīk ne mirkli - katrs nākamais malks kļūst tikai interesantāks. Gewurztraminer saldums un garšvielainais pikantums lieliski saspēlēsies ar Āzijas virtuvei raksturīgo asumu. Medus marināde un kāds putns, maigas pastētes. Ļoti maigas. Karamelizēts bumbieris. Es vairs nevaru, tūlīt aizrīšos ar siekalām... Vīns dzerams tagad, tikpat un vēl lieliskāks būs arī pēc desmit gadiem.

LAYA 2011

Nu, ko lai saka? Priecē, ka ir importētāji, kas nebaidās ievest Latvijā arī kaut ko mazāk tradicionālu par ierasto lielveikalu repertuāru. Lai cik neizskatīga ir pudele, šoreiz mūs vairāk interesē saturs. Pilnīgi noteikti vīns tiem, kam piegriezies vienveidīgais vienveidīgo veikalu repertuārs. Gados stipri jauns, par ko liecina arī tumšā sarkanuma violetā piekrāsa. Tikko atvērts, vīns demonstrē akcelerātiski puicisku lecīgumu - paass, nesavākts, stūraini neveikls. Smaržā izdeguša ugunskura sūrums jaucas ar aromātiem, kas pārtikas rūpniecībā tiek apzīmēti sausi lietišķi - meža ogas. Šoreiz gan nevajag steigties ar puvušajiem tomātiem - pēc pusstundas vīnā notiek metamorfozes un dzēriens kļūst brīnišķi dzerams. Labs maltītes vīns ar pieklājīgu balansu, smaržas/garšas pušķis papildinās ar vieglu šokolādes un tabakas aromu. Tanīnu rumpis savu spēku nezaudē arī pēc ilgāka laika, un izrādās, ka sākotnēji dīvainā bilde ar dažiem melnu olīvu, maltu melno piparu un trūdošu lapu smaržu triepieniem ir ieguvusi savāktību, saturu un jēgu. Pikanti robusts gaļēdāju vīns. Cena? Nu, teiksim tā - gaidīsim atlaižu kampaņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?