Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

"Klētiņu" un "kuģu" mājas

Kāpēc gan apslāpēt kaislību pēc mājas kāpās? Nesen uzvirmojušais skandāls par mājas-kuģa celtniecību Pāvilostā liek ne tikai meklēt risinājumus, lai šādi gadījumi vairs neatkārtotos, bet arī atcerēties reizes, kad piekraste jau apbūvēta iepriekš un tam pievērsta plaša sabiedrības uzmanība. Kas noticis ar tolaik skandalozajām būvēm, un vai izdevies panākt to nojaukšanu?

Dienā, kad Latvijas mediju telpā parādījās ziņa par nu jau slaveno māju–kuģi, droši vien daudzi vienojās kopīgā sašutumā. Taču problēma, ka daži vēlas apbūvēt teritorijas, kur tas ir aizliegts, ir plašāka, un ar īslaicīga sašutuma šaltīm to neaizskalot.

Cilvēkiem patīk ūdens. Gan jau līdzīgi kā tiem itāļiem, kuri pēc tam, kad Vidusjūras krastos vairs nebija jābaidās no pirātiem un varēja no kalniem lēnām pārvākties uz piekrasti, ar neizbēgamo krasta eroziju cīnījās tā, ka gar Apenīnu pussalu vairs gandrīz nav dabisku smilšu pludmaļu. Eksperti saka, ka šodien Latvijā legāli uzbūvēt māju kāpās ir teju neiespējami, ja vien jūsu īpašumā nav zemesgrāmatā reģistrēti mājas pamati, piemēram, klētiņai. Ja vēlme tomēr mosties pie jūras nepāriet, acīmredzot kuģis ir iespēja.
 

Haosa pieeja

Jāuzsver – nesenais skandāls nebūt neiezīmēja jaunu problēmu Latvijā. Ir vēl daudz māju, kas uzceltas aizsargjoslā, taču tas noticis laikā, kad regulējums vēl bijis neskaidrs. Tādas ir arī Pāvilostas novada Akmeņragā kaimiņos esošās mājas Andari un Cepurnieki.

Pirmās vismaz vēl pirms pāris gadiem piederēja juristam Andim Pauliņam, otrās – finanšu konsultāciju uzņēmuma Prudentia Advisers līdzīpašniekam Jānim Lielcepurem. Diena 2014. gadā rakstīja, ka zemesgabals, kur tagad atrodas abas mājas, ilustrē iepriekš nezināmo saikni starp Liepājas metalurgā valsts intereses aizstāvēt iecelto Pauliņu un Prudentia, kas gadu pēc tam it kā godīgas atlases rezultātā izraudzīta par uzņēmuma pārdošanas konsultantu. Vienlaikus ar Pauliņu un Lielcepuri zemes gabalu blakus bija nopircis arī tagadējais labklājības ministrs Jānis Reirs, kurš to vēlāk pārdeva abiem pārējiem kungiem.

Šie īpašumi ne tikai liecina par saistību starp visiem trim personāžiem, bet arī ir piemērs, kā var uzcelt māju aizsargjoslā.

Arī šīs mājas šobrīd atrodas nu jau apvienotajā Pāvilostas novadā (agrāk Sakas pagastā). Jānis Grunbergs atzīst, ka mājas esot bijis iespējams uzcelt, jo saņemts atzinums, ka tas ir atļaujams. Toreiz arī Sakas pagastam nav bijusi tāda pieredze ar aizsargājamām teritorijām.

Šodien gan interpretācijas iespējas atrisinot pašvaldības teritoriālais plānojums. Grunbergs SestDienai uzsver, ka tagad vairs neesot iespējami dažādi skatījumi par to, vai aizsargjoslās var vai nevar notikt būvniecība. Tāpat esot izsmeltas visas iespējas uzcelt "klētiņu" uz veciem pamatiem. Nesenā pagātnē novadā bijuši divi gadījumi, kad zemes īpašnieki gribējuši veikt būvniecību uz veciem pamatiem, taču atļauja atteikta, jo pamati nav bijuši ierakstīti zemesgrāmatā.


Visu rakstu par to, ar kādiem paņēmieniem tie, kas tik ļoti gribējuši mosties pie jūras, tikuši pie iespējas uzcelt "klētiņu" kāpu zonā, lasiet žurnāla SestDiena 9.-15. marta numurā! Ja turpmāk vēlaties SestDienas publikācijas lasīt drukātā formātā, žurnālu iespējams abonēt ŠEIT!

Top komentāri

vecs aviomodelists
v
meklē pietiekami turīgu cilvēku kāpu zonā, lai projektētu un uzbūvētu viņam māju - lidmašīnu (hidroplānu uz pludiņiem).
Marilla
M
Vai Latvija ir aizmirsusi ka komunists, Skeles pakalpins. Maris Riekstins juras kapas nopirktu dzivojamo maju dveja par kletinu??? Tacu, neskatoties uz to, ka sis nekaunigais komunists M.Riekstins apcakareja Latvijas valstiun apganija latviesu tautu, sis kretins joprojam zip no Latvijas pupa lielu naudu, nu sezot Maskava ka latvijas vestnieks, kuram alga ir 3000 euro/menesi ko sanem ka ofiacialu algu+ 5 000 Eir/menesi ka iztikas pabalsts par kuru sis alkatigais Marxists Riekstins nemaksa Latvijas valstij nodoklus_ dzivosan auz Latvijas valsts rekina+ automasina, telefonu sarunas+ darga veselibas apdrosinasana par kuru latvija maksa 3 000 eir/gada+ socialas inmakas, lai sis kretins sanemtu lielu pensiju+ uz so kretinu attioecas likums (amoralais likums, kurs ir nekavejoties jaatcel) Par diplomati izdienas pensijam, (nostradajos 20. Gadus vari iet pensija), kuru izlobeja alkatigie komunisti Sandra Kalniete un sis pats Maris Riekstins....un ta turpinas saja cuku kuti dzivot...
Trollis JT
T
Aizsargjoslas... no kā tās aizsargā? Vai tas, ka viens blēdis ir īpašnieks mājiņai kāpās, nozīmē, ka simts normāliem cilvēkiem nedrīkst būt mājiņa kāpās? Vai ir kāda vieta uz Zemes, kur cilvēks nenodarītu kaitējumu dabai? Vai pie-jūras pašvaldībai nebūtu izdevīgi izdalīt vienu kilometru jūras krasta teritorijas un par ekskluzīvām cenām pārdot ekskluzīviem cilvēkiem? Vai komunistiskā domāšana reiz beigsies? Aicinu turpināt... jautāt... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata