Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SestDienas vakariņas: Vistas sautējums un vistas rullīši

Ar receptēm dalās Alise Švarcova Gruzijā.

Bērnībā un jaunībā daudz dzīvojos pie savas krustmāmiņas, kura bija mana tēva pusmāsa un pēc izcelsmes daļēji armēniete. Viņa tolaik dzīvoja Latvijā, un no viņas es iemācījos gatavot ēst. Krustmātes mīļākie produkti bija vistas gaļa, lavašam līdzīgi plāceņi un kinza, kuru viņa audzēja savā dārzā nelielas pļavas apmēros. Kaut kā tas manī ir iesēdies uz palikšanu, un, lūk, kā dzīvē notiek, – tagad strādāju Gruzijā, kur kinzu mīl no visas sirds.


Vistas sautējums jeb mans čahohbili

Pagāja laiks, kamēr es samierinājos, ka atkārtot krustmātes krējumā sautētās vistas garšu laikam ir bezcerīgi – vai nu vistas vairs nav tās, vai arī mana garšas sajūta mainījusies. Tāpēc radīju pati savu vistiņas sutināšanas recepti. Ja nav veselas vistas, iesaku izmantot atkaulotus šķiņķīšus bez ādas, pusspārniņus un kādu stilbiņu. Gruzīnu čahohbili ir kaut kas ļoti līdzīgs, atšķiras vien pievienotās garšvielas.

40 minūšu / 4 porcijas / ļoti viegli

Vajadzēs:

  • 1 veselu, gabalos sadalītu vistu
  • 2 tējk. paprikas
  • 2 tējk. kumīna
  • 2 lielus sīpolus
  • lauru lapu
  • 1 vidēji lielu burkānu
  • 3–4 ķiploka daiviņas
  • eļļu
  • 1 nelielu čili
  • 500 g tomātu savā sulā
  • 2 ēd. k. tomātu pastas
  • cukuru, sāli pēc garšas
  • svaigi maltus piparus
  • buntīti svaigas kinzas

Gatavošana:

1. Vistu sadala gabalos, liek bļodā un iemarinē kumīnā, paprikā, olīveļļā un sālī.

2. Pēc tam tos apcep lielā pannā sakarsētā eļļā uz lielas liesmas no abām pusēm smuki brūnus. Filejas gabalus izņem no pannas un atliek malā otram ēdienam.

3. Pievieno smalki sagrieztus sīpolus, nomizotu un sarīvētu burkānu un sasmalcinātu čili. Pieliek arī lauru lapu, nogriež mazāku uguni un sautē visu, līdz sīpoli kļuvuši caurspīdīgi un pusmīksti.

4. Pievieno tomātus, pastu, sasmalcinātu ķiploku, visu samaisa un pieber cukuru, sāli, piparus pēc garšas. Uzliek pannai vāku un atstāj sautēties uz nelielas uguns apmēram  10–15 min. Tad liek klāt sagrieztus zaļumus, izmaisa un nogriež uguni, ļaujot ēdienam vismaz piecas minūtes ievilkties.


Vistas rullīši

Šī recepte pa tiešo nāk no manas krustmāmiņas, un šādus rullīšus viņa parasti gatavoja otrā dienā pēc veselas vistas pagatavošanas. Interesanti, ka rullīši nekad nesanāk vienādi, jo katru reizi pildījumā var ielikt citādu sieru, asāku vai mazāk asu mērci, kādu dārzeņu stienīti vai salātlapu...

15 minūšu / 4 porcijas / viegli

Vajadzēs:

  • 2 iepriekš apceptās vistas filejas (skatīt pirmo recepti)
  • 1 vidēji lielu sīpolu
  • 200 g labi kūstoša siera
  • 2 ēd. k. vidēji asas tomātu vai čili mērces (adžika, harisas pasta u. c.)
  • mazliet ūdens
  • 100 g siera

Gatavošana:

1. Apcepto vistas fileju sagriež nelielos gabalos vai saplucina un liek karsēties pannā. Pievieno sakapātus sīpolus, mērci un mazliet ūdens vai buljona. Apmaisa un uz mazas uguns sautē kādas piecas minūtes, kamēr sīpoli mīksti un garšas labi savilkušās. Maisījums beigās ir sulīgs, bet ne šķidrs. Interesanti, ka, sautējoties kopā ar sīpoliem, čili asums mazinās un rezultāts ir viegli pikants, bet ne ass.

2. Liek vistu lavašiem vidiņā, pārber šķipsniņu rīvēta siera un satin rullīšus. Liek uz pannas sakarsētā eļļā cepties. Groza un cep, kamēr rullīši no visām pusēm brūni.

3. Pasniedz siltus ar salātiem, zaļumiem, kādu iecienītu mērci un latviešiem tik mīļo skābo krējumu.


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

19 Crimes Red Blend

...Mūsu red blend ir tādas pašas ībašības kā tiem, kas tika izraidīti uz Austrāliju. Izaicinošs pēc būtības, drosmīgs pēc raksturs. Vienmēr bezkompromisu. Tā ir garša, kuru nekad neaizmirsīsi…

JOHN BOYLE O’REILLY – THE STORY

Kā jaunietis īrijā John Boyle O'reilly bija īrijas republikāņu brālības jeb fēniešu biedrs, par kuru viņš tika izsūtīts uz rietumu Austrāliju. Pēc bēgšanas uz ASV, viņš kļuvis par ievērojamu īru kopienas un kultūras pārstāvi, izmantojot savas redaktora prasmes bostonas laikraksta The Pilot.

 

 

 

19 Crimes Hard CHARDONNAY

...Mūsu Hard Chardonnay godina drosmīgās sievietes, kas tika izraidītas uz Austrāliju, ar visdrošāko Chardonnay izteiksmi, kādu mēs spējam radīt…

JANE CASTINGS – THE STORY

Precējusies, māte četriem maziem bērniem, strādājot kā mājkalpotāja Jane Castings 1846. gadā tika izsūtīta no valsts uz 7 gadiem, jo pieņēma sieru un bekonu, apzinoties, ka šie produkti ir zagti.

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata