Dzīve Taizemē manai virtuves filosofijai noteikti nākusi par labu un padarījusi to tikai bagātāku un krāsaināku. Varbūt nedzīvoju tur pietiekami ilgi, lai sajustu izteiktu nostalģiju pēc tipiski latviskiem ēdieniem, vairāk pietrūka konkrētu produktu – tādu kā rupjmaize, kefīrs un mājās marinēti gurķi. Taču tajiešu ēdieni ir ienākuši manā ikdienas ēdienkartē, un esmu iemācījusies gan latviskajās receptēs iekombinēt taizemiešu produktus, gan arī otrādi.
Svaigie asie salāti
Taizemieši tos gatavo ar negatavas papaijas mīkstumu, bet negatavas papaijas pie mums nevar dabūt. Tomēr viens draugs man ieteica izmēģināt papaijas vietā kolrābi – un izcili! Tas salātos ir līdzīgs zaļajai papaijai gan pēc garšas, gan paskata. Visu gatavo piestā. Taizemē tās ir lielas māla piestas, bet Latvijā derēs arī kāda māla bļoda un koka stampiņa. Ja vienreiz šos salātus pagaršo, tad to garšu gribas vēl un vēl.
10 minūšu / samērā viegli / 3 porcijas
Vajadzēs:
- 1 nelielu kolrābi – galvenais, lai svaigs un
- tvirts, neizkurtējis
- 2 nelielas ķiplokdaivas
- 1 nelielu čili vai mazāk, ja negrib ļoti asu
- 1 ēd. k. kokospalmu cukura vai brūnā
- Demerara cukura
- 1 vai 2 tējk. zivju mērces (bez tās nevar,
- mērce piešķir salātiem raksturu!)
- sulu no ½ laima
- 1 sauju ķiršu tomātiņu
- 1 sauju zaļo, garo pākšu pupiņu (var būt
- viegli apvārītas, bet vēl kraukšķīgas)
- 1 sauju zemesriekstu
Gatavošana:
1. Nomizo un sakapā vai sarīvē mazu kolrābi garenās, smalkās šķēlītēs.
2. Piestā vai māla bļodā saspaida ķiploka daivas kopā ar svaigu čili. Pievieno kokospalmu cukuru, zivju mērci un laima sulu. Visu samaisa kopā, bet nestampā.
3. Liek klāt sagrieztus tomātus (cik grib), kolrābja strēmeles un mazliet salauzītu zemesriekstu.
4. Beigās pievieno sagrieztas garo, zaļo pupiņu pākstis. Apmaisa ar divām karotēm, lai sastāvdaļas sajaucas ar mērci, un gatavs!
Ātrā zupiņa
Ļoti viegli un tiešām ātri pagatavojama zupa, kurai līdzīgu atceros jau kopš bērnības, visbiežāk tieši augustā, kad ienācās tomātu raža siltumnīcā. Dzīve Taizemē šai vienkāršajai receptei pievienoja citronzāli, laima sulu un kaltētas laima lapas, kā arī kokospienu saldā krējuma vietā. Un svarīgi – es zupu nekad neblendēju.
20 minūšu / 4 porcijas / viegli
Vajadzēs:
- 2 puravus (baltās daļas)
- sviestu vai eļļu cepšanai
- 6 gatavus tomātus (ziemā var no
- konservētiem)
- 1 bundžu kokospiena
- 1 citronzāles stiebru
- 1 laima lapu (var iztikt arī bez)
- sulu no ½ laima
- sāli
- piparus
- cukuru skābuma neitralizēšanai
- čili, ja vēlas asāku
- kinzu, baziliku, lociņus vai citus
- zaļumus pasniegšanai
Gatavošana:
1. Puravus noskalo zem tekoša ūdens, lai nebūtu ar smiltīm, nogriež zaļās lapas, bet baltos kātus sagriež ripiņās.
2. Purava ripiņas apcep katlā izkausētā sviestā vai eļļā, pievieno mazos kubiciņos sagrieztus gatavus tomātus, laima lapu un sakapātu citronzāli. Maisot visu apcep.
3. Pielej kokospienu, uzkarsē. Pēc garšas bagātina ar sāli, cukuru, čili un laima sulu. Gatavs! Pirms pasniegšanas vēl pārkaisa zaļumus.
iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu:
Vīnu darītavai Wolfberg ir jau vairāk kā 100 gadu sena vēsture (dibināta 1902. gadā), kuras laikā ir izveidojusies izcila reputācija un pasaules atpazīstamība.
Nosaukums Wolfberger nāk no senas leģendas, kas vēsta par vīndarim, kam izdevies pieradināt vilku no Vozgēzes kalniem.
Līdz 19. gs. beigām savvaļas vilki dzīvoja Francijā un Vozgēzes kalnos. Vilki sargāja vīna dārzos no mežacūkām, kas dramatiski bojāja tos.
Āzijas virtuves salden skābā garša perfekti balansē ar patīkamo skābuma līmeni, kas piemīt Riesling vīniem no Elzasas reģiona.
Vīna buķetē jūtami citrusaugļu un aprikožu aromāti. Garšai raksturīga patīkama mineralitāte. Labi sader kopā ar jūras veltēm, suši, svaigu kazas sieru, putna gaļu, gliemenēm. Ieteicams pasniegt atdzesētu, 8-10°C temperatūrā.
Vīni ir atrodami ne tikai RIMI un Latvijas Balzama veikalos, bet arī citos Latvijas veikalos.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.