Forele ar puķkāpostu biezeni
Viesu nams ar krogu guļ pie paša Alūksnes ezera, un forele tam ļoti piestāv. Agrāk to lielākoties pasūtīja tikai tūristi, taču nu jau vietējie esot novērtējuši maigo zivs garšu, īpaši – kopš rīsu vietā piedevās pasniegts tiek latviskais puķkāpostu biezenis. Un zivtiņa arī ir vietējā, tepat netālu Alūksnes novadā audzēta.
30 minūšu / 2 porcijas / vienkārši
Vajadzēs:
- 2 foreles
- sīpolu, citronu, selerijas kātu
- sāli
- 40 g baltvīna
- 400 g puķkāposta
- 40 g sviesta
- 40 g rudzu rīvmaizes
- sauju dārzeņu grilēšanai
Gatavošana:
1. Foreli iztīra, noskalo un nosusina. Vidiņā ieliek sviestiņu, sīpolu, citrona šķēli un zaļumus, piemēram, šķēlētu selerijas kātu. Mazliet apsāla.
2. Sagatavoto zivi liek cepampapīra loksnē un malas aploka apkārt, izveidojot tādu kā sainīti. Aplaista nedaudz ar baltvīnu, liek līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī un cep 15–20 minūšu.
3. Puķkāpostu novāra vieglā sālsūdenī, līdz tas gandrīz jūk ārā. Kamēr tas vārās, pannā izkausē sviestu, apcep tajā rīvmaizi, pēc tam liek klāt vārīto puķkāpostu. Sāli – pēc garšas. Izspaida, izveidojot biezeņa masu, un ceļ galdā kopā ar foreli un grilētiem vai apceptiem dārzeņiem – papriku, brokoļiem...
Pofitroļu zupa
Profitroļi ir ļoti iecienīts malēniešu ēdiens. Daudzi par tādiem nekad nebūs dzirdējuši, taču Alūksnes pusē bez profitroļiem neiztiek nevienos normālos godos un saiešanās, tāpat kā citur – bez buljona pīrādziņiem. Tos pievieno zupām, ēd tāpat vien un arī uz saldējuma!
20 minūšu / 10 porciju / viegli
Vajadzēs:
- 3 olas
- 200 g miltu
- 200 g ūdens
- sāli
- eļļu fritēšanai
Gatavošana:
1. Katliņā uzkarsē eļļu līdz 180 grādiem un no pārējām sastāvdaļām sakuļ mīklu, kas līdzīga plāno pankūku mīklai.
2. Kad eļļa ir īstajā karstumā, caur putu smeļamo karoti lēnītēm lej mīklu eļļā, lai tā smuki pilinās pa caurumiņiem. Kad mīklas piciņas ir apcepušās, tās ar sietiņu izsmeļ, atdzesē uz virtuves papīra dvieļiem un uzglabā lēzenā traukā.
3. Zupas pamatā ir maigs buljons no vistas filejas ar dārzeņiem un zaļumiem. Profitroļus zupai pievieno īsi pirms ēšanas, lai tie nezaudē kraukšķīgumu. Labu apetīti!