Manas receptes diezgan pilnīgi atspoguļo manas latviskās garšas sajūtas, jo satur produktus, kas vienmēr man garšojuši, – štovētus kāpostus, kartupeļu biezputru, lauku olas, mājas desu un, protams, padomju laika bērnības eliksīru – kondensēto pienu. Nezinu, kā justos, ja man tā visa Vācijā trūktu, bet, pateicoties ilgajai kopīgajai vēsturei, gatavošanas tradīcijas mums ir stipri līdzīgas. Pietrūkst kaut kā cita, bet tas laikam ir pārāk personīgi, un latviešiem jau tādas dziļas sajūtas ir raksturīgi turēt pie sevis.
Piena rullītis
Šo recepti var nemeklēt pavāru grāmatās, jo tā ir mana. Kā jau daža laba ģeniāla (vismaz man) lieta, tā tapa tīras nejaušī- bas pēc, kad paviršības dēļ šķērsām aizgāja flānam līdzīgas kūkas gatavošana. Tagad šad tad cepu tieši rullīti – sākumā cietā karamele cepoties izkūst, sasūcas, un rezultātā veidojas nevis pliki salda, bet krēmīgi rūgtena garša. Ar baltu kafiju vienkārši ideāli!
60 minūšu / 4 porcijas / nav grūti
Vajadzēs:
- 4 olas
- 200 g kondensētā piena
- 200 g kondensētā piena ar cukuru
- 100 g cukura ūdeni
Gatavošana:
1. Sākumā uzvāra karameli – cukuru ber pannā, pārlej ūdeni tā, lai nosedz, un vāra. Cukurs izkūst, sīrups burbuļo un pēc laiciņa sāk iebrūnēt. Bet mēs pavārām vēl mazliet, līdz panna sāk jau kūpēt un sīrups kļūst vēl tumšāks – tad tas iegūst rūgteno garšu.
2. Karsto karameli izlaista uz cepešpannas, visādi grozot, lai tā izplūst iespējami plānāka.
3. Bļodā sakuļ abus kondensētā piena veidus un pakāpeniski pievieno olas, visu laiku kuļot. Beigās mīkla ir līdzīga kā plānajām pankūkām.
4. Lej mīklu uz karameles garoziņas, pārklāj pāri foliju vai uzliek vāku un cep 150 grādos 30–40 minūšu. Tad izņem ārā, mazliet pagaida, lai nedeg rokas, un satin rullīti. Dekorē atbilstoši noskaņojumam.
Stiprais sacepums
Interesanti, ka šo recepti pirms 10 gadiem noskatīju dēla skolā, kur bērni dalījās ar saviem mājas svētku ēdieniem. Līdz tam lielākoties svētku maltītes mēdzu ieturēt kafejnīcās un restorānos. Kaut kas man notikšķēja, un sapratu, ka tieši kopēja gatavošana, sava galda klāšana, sveču iedegšana un... ir tieši tas, kas veido svētku sajūtas, stiprina ģimeni un savā ziņā audzē arī patriotismu.
Vajadzēs:
- 500 g kartupeļu
- 1 sīpolu
- 80 g cauraudzīša
- 500 g skābu kāpostu
- 120 g ābolu vīna vai sidra
- 1 lauru lapu
- 1 tējk. kadiķogu
- piparus,
- sāli,
- maltas ķimenes
- 1 ābolu
- 120 g buljona
- 8 mazas mājas desiņas
- 250 g piena
- 60 g siera
Gatavošana:
1. Vispirms sālsūdenī novāra kartupeļus. Apcep sīpolus ar cauraudzīti, pievieno kāpostus un pēc tam pārlej vīnu. Liek klāt kadiķogas, lauru lapu, sāli, piparus un ķimenes, gabaliņos sagrieztu ābolu, buljonu un 15 minūtes šmorē uz lēnas uguns bez vāka. Beigās vēl sagriež pusi no desiņām gabaliņos un pievieno kāpostiem.
2. Novārītos kartupeļus saspaida un piemaisa uzkarsētu pienu.
3. Keramikas vai stikla cepamformā liek kāpostus, tiem pāri biezputru, pa virsu pārrīvē sieru un uzliek atlikušās desiņas. Cep 200 grādos 20 minūtes, līdz siers smuki apbrūnē. Var pasniegt uzreiz, taču uzmanīgi – viducī sacepums ir ļoti karsts!
iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu:
LAS MORAS LOVE CHARDONNAY
Sauss baltvīns veidots no 100% Chardonnay vīnogām (novāktas ar rokām), izturēts 3 mēnešus Franču ozolkoka mucās. Tam piemīt zeltaini dzeltena krāsa ar zaļiem atspulgiem, zaļo ābolu un tropisko augļu aromāti ar vaniļas niansēm. Šo vīnu raksturo maigs vīnogu un ozolkoka līdzsvars, veidojot elegantu un noapaļotu garšu, bagātīgus aromātus un izsmalcināti maigu nobeigumu.
Lieliski saderēs ar balto gaļu, jūras veltēm, zivīm, svaigajiem sieriem. Vīnu ieteicams pasniegt 8-10°c temperatūrā.
LAS MORAS LOVE MALBEC
Sauss sarkanvīns veidots no 100% Malbec vīnogām (novāktas ar rokām), kas tiek izturēts 9 mēnešus Franču un Amerikāņu ozolkoka mucās. Vīns piesātināti sarkanā krāsā, kura garšā jūtamas melleņu, augļu un vaniļas notis. Vīnam piemīt pilnmiesīga un noapaļota garša.
Lieliski saderēs ar sarkanās gaļas ēdieniem, kūpinājumiem un nogatavojušiem sieriem. Vīnu ieteicams pasniegt 16-18°c temperatūrā.
LAS MORAS LOVE CABERNET SAUVIGNON
Sauss sarkanvīns veidots 100% Cabernet Sauvignon vīnogām (novāktas ar rokām), kas tiek izturēts 9 mēnešus Franču un Amerikāņu ozolkoka mucās. Vīns tumšā rubīnsarkanā krāsā, kurā jūtama pikanta sarkano ķiršu garša un vaniļas notis, rezultātā vīnam piešķirot maigu, noapaļotu garšu.
Lieliski saderēs ar sarkanās gaļas ēdieniem, jēra gaļu un nogatavojušiem sieriem. Vīnu ieteicams pasniegt 16-18°c temperatūrā.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.