"Vīram ir atbildīgs amats, bet es dzīvoju mājās, rūpējos par bērniem un, protams, gatavoju ēst. Par šejienes produk- tiem nevaru sūdzēties, bieži iepērkos arī tirgos. Ja nu kaut kā no Latvijas garšām pietrūkst, tie vairāk ir tādi ražotie produkti: biezpiena sieriņi, konfektes, rupjā maize... Bet, gatavojot mājās, mājīgo garšu ēdienos nav grūti iedabūt, tāpēc, piemēram, bieži vāru zupas, jo Latvijā zupa mūsu ģimenei bija vismīļākais ēdiens."
Gurķu zupa
Man visvairāk garšo zupas ar skābenu garšu – skābeņu, skābo kāpostu, arī biešu zupai patīk pieliet etiķīti. Gurķu zupa ir kaut kas pa vidu starp rasoļņiku un dārzeņu zupu, un mūsu ģimenē tā garšo visiem, arī puikām.
45 minūtes / 4 porcijas / vienkārši
Vajadzēs:
- 200 g liellopu gaļas 1,5 l ūdens
- 1 burkānu
- 1 nelielu selerijas vai pētersīļa sakni
- 1 vidēju sīpolu 400 g kartupeļu
- 2 skābētus gurķus sāli, piparus skābo krējumu
Gatavošana:
1. Gaļu izklapē, sagriež strēmelī- tēs un apcep uz pannas sakarsētā
sviestā.
2. Pēc tam katlā apcep sīpolu,
pievieno sīki sagrieztu pētersīļa sakni un burkānu, pievieno apcepto gaļu,
pārlej ūdeni tā, lai nosedz, un sautē, kamēr gaļa mīksta.
3. Tad pielej atlikušo ūdeni, liek klāt kubiņos sagrieztus kartupeļus, piparus, sāli un vāra zupu, līdz kartupeļi gandrīz gatavi.
4. Skābētiem gurķiem nogriež biezo mizu un izņem vidučus ar resnajām sēklām, ja tādas ir. Gurķu filejas sagriež mazos gabaliņos un pievieno pašās vārīšanas beigās. Uguni var griezt nost un ļaut zupai zem vāka 30 minūtes savilkties. Pasniedz ar zaļumiem un skābo krējumu.
Auzu pārslas ar putām un zemenēm
Šo saldo atzinīgi novērtējuši arī mūsu čehu draugi – tas ir gardums no manas bērnības vasaras ēdienkartes. Šādu desertu laukos gatavoja mana vecmāmiņa – atceros, ka mēs vasarās tur bijām daudz bērnu, brālēni un māsīcas, arī kaimiņu bērni... Un omīte sataisīja milzu daudzumu! Bet vienmēr viss tika apēsts līdz pēdējam!
20 minūšu / 4 porcijas / viegli
Vajadzēs:
- 100 g auzu pārslu (svarīgi – parastās, pilngraudu pārslas, nevis ātri vārāmās!)
- sviestu, eļļu
- 200 g saldā krējuma
- brūno cukuru zemenes
Gatavošana:
1. Pannā pakausē sviestu, pielej mazliet eļļas un ber virsū auzu pārslas. Visu laiku maisot grauzdē pārslas vidējā karstumā, kamēr tās kļūst kraukšķīgas.
2. Pārkaisa cukuru un turpina cept, neaizmirstot apmaisīšanu. Cukurs kara- melizējas, un pārslas kļūst arvien tumšā- kas. Kad ir sajūta, ka vairāk nevajag cept, lai nesadeg, ņem nost no plīts un noliek padzesēties.
3. Sakuļ putukrējumu ar cukuru un šķipsniņu sāls stingrās putās un zemenes sablendē vai sagriež mazos gabaliņos.
4. Man patīk pasniegt visu atsevišķi, lai tad tālāk katrs sajauc, kā tīk, bet var veidot arī kārtainas porcijas jau trauciņos.
iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu:
Sauss baltvīns skaisti zeltainā tonī, darināts no īpaši izvēlētām vīnogām, ar maigu medus, balto ziedu aromātu un zaļo augļu svaigumu. Garša ir lieliski sabalansēta, raksturīgas atsvaidzinošas zaļo ābolu, greipfrūtu notis. Lieliski saderēs ar dažādiem salātiem, nelielām uzkodām, jūras veltēm, zivīm, svaigajiem sieriem.
DAOS PINOT NOIR & FETEASCA NEAGRA
Sauss sarkanvīns darināts no īpaši izvēlētām vīnogām. Raksturīgi izteiksmīgi savvaļas ogu aromāti, upeņu un tumšo ķiršu notis, bagātīga un pilnmiesīga garša. Lieliski saderēs ar putna gaļas ēdieniem, maigi sagatavotu liellopa un jēra gaļu, vidēji izturētiem sieriem.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.