Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

SestDienas receptes: Dārzeņu borščs un Ricotta siera kūka

Ar savas Latvijas garšas receptēm dalās latviete Aija Kalniņa, kura septiņus gadus dzīvo Francijā.

Vienmēr, kad esmu Latvijā, kā smejos, ievēroju biezpienmaizīšu diētu. Pazīstu vairākus Francijā dzīvojošus latviešus, un daudziem no viņiem pietrūkst biezpiena un ēdienu, ko no tā var pagatavot. Tāpat kefīrs. Un, lai gan te veikalos var nopirkt vācu rudzu maizi, tā ne tuvu nelīdzinās mūsu maizītei! Francijā tā ir daudz skābāka. Zinu latviešu dāmas, kuras pašas to cep un cita citai nodod ieraugu. Es tik uzņēmīga neesmu. Man pietiek ar lielo rupjmaizes kukuli saldētavā, ko atvedu no Latvijas un pamazām ēdu līdz nākamajam ceļojumam.

Tā kā pret bietēm parasti izturos vienaldzīgi, jutos ļoti pārsteigta, ka, ārzemēs dzīvojot, tik ļoti sāku ilgoties pēc boršča! Atklāti sakot, nekad agrāk pati to nebiju vārījusi. Ja sakārojās, izēdu šķīvīti kādā kafejnīcā un tad uz pusgadu aizmirsu. Taču šeit man tik ļoti to sagribējās, bet neviens restorāns neko tādu nepiedāvā! Nācās meklēt recepti un gatavot pašai. Visbiežāk es izmantoju svaigās bietītes, bet reizēm, ja gribas, lai ātrāk, tirdziņā pērku bietes, kas ir izceptas maizes krāsnī. Vienkārši veselas, ar visu mizu ceptas bietes, kas reizēm ir stipri sakrunkojušās karstumā un dažreiz pat pārogļotiem sāniem, bet ļoti, ļoti garšīgas! Būsiet Francijā – noteikti pagaršojiet!


Dārzeņu borščs

Droši vien galīgi neautentiska, bet ļoti garšīga veģetārā boršča versija. Mans franču prieks ir, ka šeit lauru lapas aug pilsētu apstādījumos kā mežoņi. Droši tās var plūkt un likt katlā iekšā. Tiesa, jāuzmanās, jo svaigas vai nesen izkaltētas tās ir daudz stiprākas! To nezinot, esmu arī sabojājusi ēdienu – pieliku divas lapiņas uz zupas katlu, un tā bija neēdami rūgta. Ja gribēsiet lauru lapas ievākt kā suvenīru mājām, to dariet, ja esat tiešām pārliecināti, ka tas ir īstais laurs, jo šeit ir vairākas šā koka šķirnes, no kurām pāris ir pat indīgas.

45 minūtes
6 PORCIJAS
viegli

Vajadzēs:

1–2 lauru lapas
1 tējk. piestā saberztu koriandra sēklu
1 tējk. svaigi maltu melno piparu
3 krustnagliņas
cukurs, sāls
2 daivas ķiploka
1 sīpols
2 ēd. k. tomātu pastas
2 ēd. k. citronu sulas
1 paliels rupji sarīvēts burkāns
2 tāpat sarīvētas svaigas bietes
4 normāla lieluma kartupeļi
2 l dārzeņu buljona vai ūdens
augu eļļa

Gatavošana:

1. Uzkarsē katlā eļļu un apcep krustnagliņas, līdz tās sabriest un sāk smaržot.

2. Pievieno koriandru, piparus, lauru lapas, sakapātas ķiplokdaivas un sīki sagrieztu sīpolu. Pavisam nedaudz apcep, tad liek klāt rīvēto burkānu un, maisot uz nelielas uguns, pasautē, līdz tas maina krāsu un kļūst mīksts. Varbūt vajadzēs vēl pāris ēdamkarošu eļļas.

3. Pievieno rīvētas bietes un pārlej buljonu. Kad zupa sāk vārīties, pieliek vēl
kubiņos sagrieztus kartupeļus, tomātu pastu, citrona sulu un pieregulē garšu ar cukuru un sāli. Uzliek vāku un vāra – kad kartupeļi mīksti, zupa ir gatava!


Ricotta siera kūka

Daudzas latvietes biezpienu gatavo mājās – pērk milzu iepakojumos lētos bezpiedevu jogurtus, pievieno citrona sulu, karsē un iegūst tādus kā svaigā siera graudiņus, kas līdzinās biezpienam. Manuprāt, biezpienmaizei labi der rikotas siers, tikai jāraugās, lai tas ir mazāk mitrs. Šādai ārzemju biezpienmaizei garša un arī tekstūra ir nedaudz maigāka.

75 minūtes
4 LABAS PORCIJAS
samērā viegli

Vajadzēs:

Mīklai
130 g izsijātu kviešu miltu
20 g pūdercukura
70 g sviesta
1 nelielas olas dzeltenums
3 tējk. auksta ūdens

Pildījumam
250 g rikotas siera
40 g pūdercukura
1 ēd. k. kviešu miltu
1 ēd. k. vaniļas cukura
1 ola un 2 olu dzeltenumi
100 g skābā krējuma
izspiesta sula un rīvēta miziņa (tikai dzeltenā virskārta) no ½ citrona

Gatavošana:

1. Mīklai miltus sajauc ar cukuru, pierīvē saldētavā atdzesētu sviestu un, ar pirkstiem virpinot, izveido drupenu maisījumu. Pievieno ūdeni un olas dzeltenumu, samīca un izveido bumbu.

2. Mīklas bumbu sagriež 5 mm biezās ripās, saliek formā un ar pirkstiem izspaida, veidojot pamatni ar apmēram 3 cm augstām malām.

3. Saputo rikotas sieru ar cukuru, vaniļas cukuru un miltiem. Turpinot putot, pievieno olu un atdalītos olu dzeltenumus. Kad ola labi iejaukusies, pievieno arī krējumu, citrona miziņas un sulu. Visu vēl mazliet sakuļ un pilda formā uz kūkas pamatnes.

4. Cep līdz 175 grādiem iepriekš sakarsētā krāsnī apmēram 50 minūšu un skatās, lai virsma ir smuki brūnīga, bet neapdeg. Atdzesē un ceļ galdā – garda ir silta, bet tikpat laba arī auksta.


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

CALVET ROSÉ D’ ANJOU
Pussauss vīns no Francijas, Luāras vīna dārziem. Tas apbur ar savu izteikti augļaino aromātu paleti, īpaši izceļot zemeņu, lazdu riekstu un nedaudz piparmētru aromātu nianses. Garšas palete ir patīkami svaiga, noapaļota un eleganta.Pateicoties vīna dabīgajam saldumam un patīkamajam skābuma līmenim, šis vīns būs izcils kompanjons dažāda stila ēdieniem, arī desertiem. Tas var tikt pasniegts arī kā izcils aperitīvs vai kompanjons ballītēs! Pasniegt 8-10˚C temperatūrā.

 

 

 

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Skaļa balss klusumā

Horeogrāfam ir jābūt kā rentgenam – saka horeogrāfe un Latvijas Nacionālās operas baleta māksliniece Milana Komarova (35). Skatoties, kā dejotājs kustas, uzreiz jāsaprot, kur ir viņa stiprā puse, u...

Jumta svētki

SestDiena pirms 30 gadiem rakstīja...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata