Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Nolikto atslēgu princips – ķeksīša pēc

"Nolikto atslēgu principa" kā izvēles iespējas apstiprināšana ir radījusi virkni jautājumu par to, kurš no šīm izmaiņām būs reālais ieguvējs. Bankas, kuras jau pērn rudenī sāka brīdinoši pacelt hipotekāro kredītu pirmās iemaksas apmēru, pieņemtos grozījumus sauc par iedzīvotāju ieguvumu. Proti, cilvēki atkal varēs saņemt kredītus ar tādiem nosacījumiem, kādi darbojās vēl rudenī.

Savukārt kredītņēmēju interešu aizstāvji "nolikto atslēgu principu" kā izvēles iespēju uzskata par deputātu dancošanu pēc banku stabules. Par gaidāmajām izmaiņām ir izskanējušas kardināli pretējas versijas. Sestdiena pēta, kā patiesībā tās ietekmēs katru no pusēm.  

"Nolikto atslēgu princips" vairākumam Latvijas iedzīvotāju nebūs pa kabatai, jo šādu kredītu pirmā iemaksa būs uz pusi lielāka nekā aizdevumiem, par kuriem kredītņēmējam ir jāuzņemas pilna atbildība. Četru Sestdienas aptaujāto banku atbildes par to, kāda varētu pirmās iemaksas starpība diviem atšķirīgajiem kredīta veidiem, ir līdzīgas. No Nordea, Swedbank, Citadele un SEB banka pārstāvju teiktā izriet, ka kredītiem ar "nolikto atslēgu principu" pirmā iemaksa būs vidēji 25–40 procentu apmērā, savukārt aizdevumiem bez tā — aptuveni no 10 līdz 20 procentiem. Arī pašas bankas apstiprina, ka atļauties kredītus ar "nolikto atslēgu principu" varēs tikai retais. 

To skaidri apliecina Nikas Ķīnastas un Jāņa Siliņa stāsts. Viņi ir saderinājies pāris no Liepājas.  Šobrīd mitinās Jāņa mammas dzīvoklī, taču pirms kāzām vēlas iekārtot savu ģimenes mājvietu, iegādājoties divistabu vai trīsistabu dzīvokli dzimtajā pilsētā.  Tā kā Nikas un Jāņa kopējie ienākumi ir virs 500 eiro, jaunieši apsver domu ņemt aizdevumu bankā. Nika šogad pabeigs studijas Latvijas Universitātes komunikācijas studiju bakalaura programmā. Paralēli viņa strādā Liepājas viesnīcā Promenade Hotel par viesmīli. Jānis ir šīs viesnīcas viesu uzņemšanas daļas vadītājs.  Tā kā Jānis un Nika ir pagaidām vēl neprecēts pāris bez bērniem, viņi nevar pretendēt uz valsts atbalsta programmu pirmā mājokļa iegādei, kuras ietvaros var saņemt valsts galvojumu hipotekārajam kredītam. Pāri atbalsta viņu vecāki, kas palīdzēs segt pirmo iemaksu par dzīvokli un vajadzības gadījumā būtu gatavi noformēt arī aizdevumu uz sava vārda, ja banka jauniešiem to neizsniegs.

Jebkurā gadījumā pirmā iemaksa 30 procentu apmērā kredītam ar "nolikto atslēgu principu" ir diezgan augsta, uzskata Jānis. Kamēr viņi vēl nav noskatījuši konkrētu dzīvokli, abi nezina, vai šo iespēju izvēlēsies. "Vadīsimies pēc pirmās iemaksas," saka Nika. "Bet, visticamāk, paliksim pie vecā principa, jo tajā pirmā iemaksa ir trīs reizes mazāka. Ja dzīvokļa vērtība būs, piemēram, 20 tūkstoši eiro, tad ir liela atšķirība, vai pirmā iemaksa ir divu vai sešu tūkstošu eiro apmērā."

Atšķirīgā situācija ir Agnesei. Patlaban viņa ar vīru un divām meitām mitinās divistabu dzīvoklī Rīgas centrā, taču ģimenei tas kļuvis par šauru. Apzinoties, ka šāds brīdis agri vai vēlu pienāks, Agnese ar vīru pēdējos desmit gadus ir krājusi naudu pirmajai iemaksai lielāka mitekļa iegādei. Šobrīd piemērots būtu četristabu dzīvoklis. Pērn izdzirdējuši, ka Saeima no nākamā gada "nolikto atslēgu principu" grasās ieviest kā obligātu attiecībā uz visiem hipotekārajiem kredītiem, abi nopriecājās. Domāja, ka beidzot varēs tikt pie plašākas dzīvesvietas. Agnese ar vīru rēķināja, ka augstā 30 – 40 procentu pirmā iemaksa dzīvokļu tirgotājiem liks pazemināt cenas un ar viņu iekrājumiem būs gana, lai šādu summu segtu. "Gaidījām, ka pavasarī kritīs cenas. Apzinoties, ka tirgus sašaurinās, dzīvokļu īpašnieki būtu pārdevuši savus nekustamos īpašumus par zemāku cenu. Bet tagad nekā. Pūtīsim atkal burbuli," nosaka Agnese. 

Nogaidošā pozīcijā kopš pagājušā gada beigām ir atradušies arī nekustamo īpašumu tirgotāji, kad bankas, reaģējot uz gaidāmajām izmaiņām, hipotekāro kredītu pirmo iemaksu dubultoja jau pirms paša principa stāšanās spēkā. Nekustamo īpašumu kompānijas Arco Real Estate valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits atzīst, ka  jūtama ietekme parādījusies decembrī. "Bija arī gadījumi, kad mums vienkārši nolec klients, jo bija rēķinājies ar 10, 15 procentu pirmo iemaksu, bet banka pēkšņi prasa 30 procentus," stāsta Šmits. Bizness joprojām ir pieklusis, tādēļ nekustamo īpašumu speciālists rāmo periodu pats nolēmis izmantot atvaļinājumam. "Vēl pirms gāju atvaļinājumā, pēdējā sapulcē darbinieki stāstīja, ka bankas potenciālajiem kredītņēmējiem tagad saka: gaidām martu. Tad nu man arī bija jāizmanto laiks, lai paņemtu atvaļinājuma," iesmejas Šmits. 

Visu rakstu par "nolikto atslēgu principu" lasiet 27. februāra žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Sūdzēšanās palīdz

Daži cilvēki vienkārši nespēj negausties par savu "sūro likteni", tādējādi krītot uz nerviem apkārtējiem.

Ilgāks miegs pret depresiju

Kārtējā nedēļas nogale klāt, un, ja ļoti gribas ilgāk pavāļāties palagos, to arī vajag darīt.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata