Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Valsts kontrole norāda uz neskaidrībām, pēc kādiem principiem sadalīta atbalsta nauda KM kapitālsabiedrībām

Nav skaidrības, pēc kādiem principiem sadalīta atbalsta nauda Kultūras ministrijas (KM) kapitālsabiedrībām, veicot pārbaudi, secinājusi Valsts kontrole (VK).

Kā informēja VK Sabiedrisko attiecību un iekšējās komunikācijas daļas vadītāja Līga Krapāne, lai stabilizētu finanšu situāciju KM kapitālsabiedrībās Covid-19 radītās krīzes apstākļos, Ministru kabinets pagājušā gada jūnijā no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem KM piešķīra 6 miljonus eiro atlīdzības izdevumu daļējai segšanai kapitālsabiedrībās.

Veicot pārbaudi, Valsts kontrole secināja, ka šis finansējums izlietots atbilstoši mērķim - atlīdzības izdevumu daļas kompensēšanai periodā no aprīļa līdz septembrim, jo kopējie atlīdzības izdevumi šajā sešu mēnešu periodā 13 kapitālsabiedrībām, kas saņēma papildu līdzekļus, bija 15,1 miljons eiro.

Tomēr VK norāda, ka piešķirto līdzekļu sadale starp 13 no 15 KM kapitālsabiedrībām veikta pēc neskaidriem un neizsekojamiem principiem. Tādēļ, raugoties uz jauniem valsts budžeta līdzekļu piešķīrumiem 2021. gadā, VK aicina izvērtēt jau esošo pieredzi gan izdevumu samazināšanā, gan kapitālsabiedrību motivēšanā meklēt jaunus ienākumu gūšanas veidus.

VK secināja, ka publisku pasākumu organizēšanas aizliegums gan 2020. gada pavasarī, gan 2020. gada nogalē, kā arī noteiktie pulcēšanās ierobežojumi negatīvi ietekmēja kultūras nozari, tajā skaitā teātrus, koncertorganizācijas, operu un baletu, cirku, jo daļu to ienākumu veido ieņēmumi no pārdotajām biļetēm un arī no telpu nomas.

VK, neapšaubot to, ka KM kapitālsabiedrībām bija nepieciešams papildu finansiāls atbalsts finanšu situācijas stabilizēšanai, un atzīstot, ka KM kapitālsabiedrības no valsts budžeta papildus saņemtos 6 miljonus eiro ir izlietojušas atlīdzības izdevumu segšanai, VK norāda uz ievērojamo valsts budžeta dotācijas īpatsvaru KM kapitālsabiedrību finansēšanā arī pirms Covid-19 izraisītās krīzes, kas tradicionāli ir bijis pat lielāks par pusi no visiem ieņēmumiem.

Valsts kontrole atzīmēja, ka 2019. gadā ikgadējā vispārīgā valsts budžeta dotācija KM kapitālsabiedrībām veidoja 58% no to kopējiem ieņēmumiem, 2020.gadā jau pirms krīzes dotācijas apjomu ievērojami palielinot. Sākotnēji bija plānots, ka tās īpatsvars veidos 66% no to kopējiem ieņēmumiem. Rezultātā ar Covid-19 papildu piešķīrumu un citām valsts budžeta līdzekļu pārdalēm valsts budžeta finansējums 15 Kultūras ministrijas kapitālsabiedrībām 2020.gadā bija 40,8 miljoni eiro, kas veidoja pat 89% no kopējiem šo kapitālsabiedrību ieņēmumiem. Pašu ieņēmumi no biļetēm un telpu nomas bija 5 miljoni eiro.

Revidentu skatījumā, KM iesniegtie aprēķini par nepieciešamo Covid-19 finansējumu kapitālsabiedrībām VK nedod skaidru atbildi uz jautājumu par naudas sadales principiem. VK, veicot pārbaudi, salīdzināja katrai kapitālsabiedrībai papildus piešķirtā finansējuma apmēru ar dažādiem kapitālsabiedrību finanšu rādītājiem un kopsakarības nekonstatēja.

Savukārt 2021. gadā KM kapitālsabiedrībām piešķirtās ikgadējās valsts budžeta dotācijas apmērs ir 37,2 miljoni eiro, bet, ārkārtējās situācijas ierobežojumiem turpinoties, VK ieskatā, var rasties situācija, kad tiek domāts par papildu valsts budžeta līdzekļu nepieciešamību. Tādēļ VK aicina KM apstākļos, kad kultūras nozares problēmas samilzt, piešķirot kapitālsabiedrībām papildu valsts budžeta finansējumu, nodrošināt iespējami vienlīdzīgu, izdevumus mazināt rosinošu un ieņēmumus palielināt motivējošu sadalījumu un skaidrot to sabiedrībai.

VK pārstāve norādīja, ka veiktajā pārbaudē arī konstatēts, ka VSIA Latvijas Nacionālā opera un balets Covid-19 radīto seku novēršanai 2020. gadā vēl saņēma papildu finansējumu 262 tūkstošu eiro apmērā neatliekamu ēkas remontdarbu un uzlabojumu veikšanai.

Kā informēja KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, VK ieteikumi jau tiekot ņemti vērā.

KM īpaši izceļ VK secinājumu, ka finansējums kultūras kapitālsabiedrību darbinieku atlīdzības izdevumu daļējai segšanai izlietots atbilstoši mērķim.

Pēc KM pārstāves paustā, lai noteiktu, kāds un pēc kādiem principiem sadalāms finansiālais atbalsts Covid-19 negatīvās ietekmes mazināšanai KM kapitālsabiedrībām būs nepieciešams 2021. gadā, KM izveidota un strādā darba grupa, kuras sastāvā ir arī pašu kapitālsabiedrību pārstāvji no Daugavpils teātra, Latvijas Nacionālā teātra, Latvijas Nacionālās operas un baleta un no VSIA Latvijas koncerti.

KM uzsver, ka kultūras kapitālsabiedrību atbalstam 2020. gadā pieprasītais un saņemtais finansējums izlietots atalgojuma izmaksai teātru un koncertorganizāciju darbiniekiem. Atbalsta finansējums tika prasīts un piešķirts tāpēc, ka Covid-19 ierobežošanai noteikto drošības pasākumu dēļ kapitālsabiedrības nevarēja rīkot klātienes izrādes un gūt ieņēmumus no biļešu tirdzniecības, kas atkarībā no kapitālsabiedrības veido 40% līdz 60%, un veido arī daļu no darbinieku algu fonda.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja